Vágólapra másolva!
Három év után kiesett a Bundesligából a Cottbus, és a német szaksajtó szerint anyagi válság miatt a klub másodosztályban való indulása is kérdéses. Lőw Zsolt egyesületének június 11-ig 600 ezer eurós bankgaranciát kellene felmutatnia az induláshoz.

Még egy forduló hátravan a Bundesligából, de a sereghajtó Cottbus már készülhet a másodosztályú szereplésre. Az viszont még korántsem biztos, hogy Lőw Zsolt együttese indulhat-e a második vonalban, ugyanis még nem kapta meg a licencet a német szövetségtől. A Bild napilap szerint a keletnémet gárdának június 11-ig 600 ezer eurós bankgaranciát kellene felmutatnia, hogy részt vegyen a pontvadászatban. A Kicker sportmagazin úgy tudja, hogy a Cottbus anyagi gondokkal küzd, miután kiesett az élvonalból. A válsághoz hozzájárult az is, hogy a Kirch médiacsoport csődje miatt a klubot 3,5 millió eurós veszteség érte, a szombaton véget érő idényben pedig az Energie kapta a legkevesebb összeget a televíziós közvetítési díjakból.

Az egyesület honlapja szerint az eddigi két főszponzor meghosszabbította szerződését a csapattal, így a második ligában is támogatják majd a klubot. A két cég mellé azonban még legalább egy támogató szükséges, hogy elő tudják teremteni a bankgaranciához szükséges összeget. "Van rá esély, hogy találjunk még egy támogatót" - mondta Dieter Klein klubelnök. Hasonlóan nyilatkozott Lőw menedzsere, Kléber László is, aki nem látja veszélyeztetve védencei pályafutásának jövőjét. "Nem olyan nagy ez az összeg, hogy ne tudnák megszerezni, biztosan meglesz a határidőig" - mondta a Berlinben élő menedzser.

Az Energie-ben egy éve szereplő magyar válogatott Lőw Zsolt sem tudja még, mit hoz számára a jövő. "Ha nem kapjuk meg a licencet, akkor ingyen igazolhatóvá válok, de ha indul a csapat a második vonalban, akkor maradok. Vannak kérőim, főleg a Bundesligából, de más országból is. Egyelőre azonban még minden, irántam érdeklődő klub kivár, hogy később esetleg minél kevesebb összegért tudjon szerződtetni." Lőw szerint mintegy 600 ezer euró körül van a vételára, de a második vonalban ez már csökkenni fog.

A 24 éves játékos elmondta: a Cottbus pillanatnyi szakmai és anyagi válsága nem befolyásolja majd a válogatottbeli szereplését. "Valóban nem kellemes kiesni, de én továbbra is azért dolgozom, hogy válogatott formában legyek. Nagyon fontos lesz, hogy a következő két Eb-selejtezőn megszerezzük a hat pontot, mivel akkor továbbra is reménykedhetünk" - jegyezte meg Lőw, már a júniusi Lettország, illetve San Marino elleni meccsre gondolva.

Bánki József