Vágólapra másolva!
Úgy látszik, hogy a televíziós szerződések majd mindenhol csak gondot okoznak a futballcsapatok, illetve a szövetségek számára, hiszen az európai topligák közül mindegyiknál akadtak problémák a tévékontraktusok körül. Egyesül Spanyolország jelentett kivételt ez alól, de sejteni lehetett, hogy ez csak 2003 nyaráig tart, hiszen a spanyol bajnokság közvetítési jogai ekkor járnak le, és a jelek szerint egyelőre a klubok egymás között sem tudnak megegyezni.

A Primera División mérkőzéseinek televíziós, illetve rádiós közvetítési jogaival az Audiovisuales Sport nevű cég rendelkezett, a szerződés azonban 2003 nyarán lejár, és a spanyol profiliga (LFP) idejekorán megkezdte a tárgyalásokat annak meghosszabbításától, illetve várta az esetleges jobb ajánlatokat. Ilyenek azonban mindezidáig nem nagyon érkeztek: a cég a jelenlegi szezonra összesen 234 millió eurót fizetett a ligának, az új ajánlat azonban ennél valamivel kevesebbről, 216 millió euróról szólt, aminek ráadásul közel felét, 102 milliót a három legnagyobb egyesület, a Barcelona, a Real Madrid és az Atlético kapta volna meg.

A klubok természetesen elutasították ezt az ajánlatot, sőt, jó néhány elnök kijelentette, hogy ha nem történik változás, akkor egész egyszerűen bojkottálják a következő idényt. A helyzet komolyságára való tekintettel az LFP május 28-ra hívott össze újabb taggyűlést az egyesületek számára, amely előtt azonban megtörtént a szakadás a klubok között.

Május 27-én ugyanis a 12 legtehetősebb klub (Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid, Athletic Bilbao, Real Betis, RC Deportivo, RCD Espanyol, Málaga CF, Real Sociedad, Sevilla FC, Valencia CF és a Villarreal CF) kijelentette, hogy nem fognak megjelenni a 28-i tanácskozáson, mivel úgy vélik, hogy az LFP nem képviselő az ő, illetve a spanyol labdarúgás érdekeit. "Tisztában vagyunk vele, hogy az egységes fellépés nagyon fontos, de mindenkinek a saját érvényesülését is figyelembe kell vennie" - állt a magát G-12-nek nevező csoport kommünikéjében. A dolog hátterében az áll, hogy a Barca, a Real és az Atlético máris rendelkezik saját tévészerződéssel, amelyben jó pénzért eladták mérkőzéseik közvetítésének jogát, és a "lázadók" között található többi egyesület is abban bízik, hogy képes lesz ilyesmit kötni.

Az LFP május 29-i ülésén ezek után nem is születhetett más döntés, mint hogy a klubok kitartottak korábbi elhatározásuk mellett, és kijelentették: amíg nem születik megállapodás a televíziós közvetítésekről, és a liga nem köt szerződést valamelyik céggel, addig egész egyszerűen nem hajlandóak pályára lépni a következő idényben. A tanácskozás a "lázadók" nélkül zajlott, vagyis 30 klub képviselője vett részt rajta, és a fenti határozatot egy tartózkodással (Real Murcia), illetve egy ellenvetéssel (Real Valladolid) fogadták el. A ligánál most abban bíznak, hogy fenyegetésüknek meglesz a hatása, és befut egy megfelelő ajánlat. Az LFP egyébként a hírek szerint legalább 318 millió eurót szeretne kapni az első két osztály mérkőzéseinek közvetítési jogaiért.

A gond csak ott van, hogy az élvonalban szereplő csapatok közül csak nyolc fogadja el a liga határozatát, sőt, ha hozzávesszük, hogy a Valladolid nemmel szavazott, a feljutásra álló Murcia pedig tartózkodott, akkor megállapíthajtuk, hogy a következő szezonban a várhatóan a Primera Divisiónban induló együttesek közül 14-en nem értenek egyet az LFP-vel. Márpedig ez akár elegendő létszám lehet ahhoz, hogy ha a liga továbbra is köti az ebet a karóhoz, és nem hajlandó elkezdeni a bajnokságot, akkor a "lázadók" külön pontvadászatot hoznak létre, amelyben a legjobb spanyol együttesek szerepelnének. A Primera División jelenlegi első 14 csapata közül 12 itt játszana, vagy megfordítva a dolgot: nehéz elképzelni a spanyol élvonalat a Real Madrid, a Barcelona vagy az Athletic Bilbao nélkül.

A helyzet valamennyire hasonlít a tavaly nyáron Olaszországban tapasztalt szituációhoz, azzal a különbséggel, hogy ott a többség nem rendelkezett tévészerződéssel, és az öt nagy (Milan, Inter, Juve, AS Roma, Lazio) kénytelen volt engedni, belementek abba, hogy a bajnokságot két héttel elhalasszák, és végül sikerült kompromisszumos megoldást találni. A spanyoloknál most egyelőre ennek még a lehetősége sem nagyon áll fenn, és hosszú tárgyalássorozatra lehet számítani, amíg megoldás születik.