Vágólapra másolva!
A Borsodi Liga klubjainak tulajdonosait, illetve annak képviselőit tömörítő ligatanács szerdai ülésén áttekintette azokat az intézkedési javaslatokat, amelyeket a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium elé terjeszt, illetve saját hatáskörben azonnal foganatosít a múlt pénteki Üllői úti és siófoki rendbontások következményeként. A testület döntéseit egyhangúlag hozta meg, az ülésen a Videoton kivételével minden élvonalbeli egyesület képviselője jelen volt.

- A büntetések szigorítása és az eljárási szabályok egységes kezelésével kapcsolatban a tulajdonosok egyetértettek abban: elsődleges cél, hogy a sport iránt érdeklődők a stadionokon belül és kívül biztonságban látogathassák a rendezvényeket. A jelenlegi törvényi szabályozás azonban megítélésük szerint nem elégséges. A ligatanács javasolja, hogy a sportrendezvényeken elkövetett rendzavarás garázdaságnak minősüljön - amely egyben meghatározza a minimálisan kiszabható büntetést is -, továbbá, hogy mindez minősített esetként legyen nevesítve a jogszabályi szövegben. Az ilyen cselekmények esetén gyorsított eljárás lefolytatását látják indokoltnak.

- A ligatanács újra kihangsúlyozta, hogy a sporttörvény életbelépése előtt és azóta, szóban és írásban többször tiltakozott annak egyes pontjai ellen, amelyeknek módosítását most újra szorgalmazza. Állásfoglalása alapján a sportrendezvények olyan társadalmi események, amelyek nem különböznek a politikai, kulturális rendezvényektől, biztosításukat a rendőrségnek kötelessége térítés nélkül ellátni. Így a ligatanács javaslata, hogy töröljék a sporttörvényből a rendező sportszervezetekkel szemben támasztott szerződéskötési kötelezettséget és annak anyagi konzekvenciáit. A ligatanács követeli, hogy a sportrendezvényeken résztvevő, dolgozó sportolók, vezetők, játékvezetők, újságírók védelmét a rendőrség hasonló módon biztosítsa, mint más kiemelt kockázatú tevékenységet végző munkavállalók esetében. A ligatanács kihangsúlyozta, hogy a célok elérése érdekében a sport nem plusz forrást kér, hanem a hátrányos megkülönböztetés megszüntetését szorgalmazza. A ligatanács javasolja, hogy a sporttörvény rendelkezzen arról, hogy a szurkolók által megváltott jegy egy olyan szerződés, amely a lelátóra érvényes. Aki a küzdőtérre lép az jogszabálysértést követ el, amelynek törvényes szankciói vannak.

- A Rendőrségi törvény alkalmazásával kapcsolatban a ligatanács véleménye szerint a rendőrség, amikor - meggátolandó azt, hogy a rendezvényen kitört rendzavarás, rendbontás a sportpályán kívülre is kiterjedjen - ezen magatartást tanúsító személyek ellen fellép, közfeladatot lát el. Így ezen feladat ellátásáért külön díjazás nem illeti meg. Abban az esetben, ha bármely szurkoló magatartásával megsérti a Btk. vagy a Szabálysértési törvény bármely paragrafusát, a rendőrségnek intézkedési és nem számlázási kötelezettsége van.

- A ligatanács úgy véli: az adatvédelmi biztos eddigi állásfoglalásaival azt a törpe minoritást védte adatvédelmi szempontból, amely szűk réteg elrontotta több ezer szurkoló szórakozását. A rendőrség név szerint, lakcím szerint, munkahely és telefonszám szerint ismeri a visszaeső rendbontókat. Ezekről az eseményekről videofelvételek és fotók állnak évek óta rendelkezésre. A példás büntetések azonban elmaradnak. A liga a hétvégi eseményekkel kapcsolatban is összegyűjti, és rendelkezésre bocsátja mindazon dokumentumokat - filmfelvétel, fotó -, amelyek hozzájárulhatnak a rendbontókkal szembeni intézkedésekhez. Javaslatuk szerint el kell érni, hogy a rendezvényszervezők által kihelyezett videokamerák felvételei bizonyító erejűek legyenek a garázdákkal szemben. Ha már a sporttörvény kötelezővé teszi a kamerák felszerelését a sportszervezetek részére, akkor azok felvételei megfelelően ellenőrzött módon, csak a jogosultak számára hozzáférhetően, bizonyító erejűek legyenek. A liga vállalná a zárt adatkezelést a szurkolókról prevenció és büntethetőséget segítő felhasználás kötelme mellett.

- A Magyar Labdarúgó Liga a 2003/2004. évi bajnoki szezon kezdetétől, azaz július 26-tól, a sportszervezetekkel egyeztetett szektorokba, kötelező érvénnyel bevezeti a szurkolói kártyát. Csak ezen, regisztrációval megszerzett szurkolói kártyával lehet ezekbe a szektorokba jegyet váltani, illetve belépni. Az MLL továbbá kötelező jelleggel írja elő 2003. július 26-tól, hogy az idegenben szereplő csapat szurkolói csak szurkolói kártyával válthatnak jegyet a vendég szektorba. Az MLL tervezi, hogy megfelelő jogszabályi háttér megteremtésével a 2003/2004. évi bajnoki évad tavaszi szezonjától a szurkolói kártyát mindenki számára kötelezővé teszi.

- A sportrendezvények biztosítását a jövőben csak az MLL által minősített biztonsági cégek végezhetik, amelyekkel megkötött szerződések csak a liga jóváhagyásával érvényesek. A ligatanács külön foglalkozott a sportszerűtlen magatartást tanúsító sportvezetők, edzők, játékosok kérdésével, akik viselkedésükkel gerjesztik a pályán kívüli rendbontást. Ezen személyekkel szemben a Fegyelmi Szabályzat szigorítását rendelte el. A Ligatanács ellenszavazat nélkül fogadta el, hogy az ilyen módon viselkedő játékosokat 72 órán belül, a videofelvétel alapján, a Fegyelmi Bizottság gyorsított eljárás alá vonja.