Vágólapra másolva!
A Real Madrid játékosigazolási politikáját a múltban is sok kritika érte, de a királyi gárdának eddig mindegyik nagy név szerződtetése bejött, hiszen egyszer sem maradtak trófea nélkül. David Beckham szerződtetését azonban már nehéz volt sportszakmai indokokkal magyarázni, ráadásul a hírek szerint McManamantől, Cambiassótól és Flávio Conceicaótól is hajlandóak lennének megválni Madridban.

A Real trénerét, Vicente del Bosquét a drukkerek elsősorban azért kritizálták az elmúlt szezonban, mert szinte egyáltalán nem alkalmazta a mai labdarúgásban rendkívül elterjedt rotációs elvet, vagyis amikor csak lehetet, ugyanazt a kezdő tizenegyet küldte a pályára. Ez alaphelyzetben nem is lenne baj, ám ha a kispadon olyan futballisták ülnek, mint McManaman, Cambiasso, Solari vagy Guti, akkor sokak szerint érdemes a kevésbé fontos vagy könnyebbnek ítélt találkozókon őket is játszatni annak érdekében, hogy játékban maradjanak, és ha szükség van rájuk, akkor megfelelő teljesítményt nyújtsanak.

A Juventus elleni BL-elődöntőn például a sérülések miatt Cambiasso úgy került be a kezdők közé, hogy előtte heteken keresztül nem játszott, és ez meg is látszott teljesítményén, mint hogyan a többiekén is, hogy hónapok óta nem pihenhettek. A mai rendkívül zsúfolt futballnaptár mellett már nem nagyon elég, ha egy játékoskeretből csupán 13-14 focista szerepel - húsz évvel ezelőtt még ez volt a nyerő, de ma már így szinte lehetetlen két vagy több porondon helytállni.

Del Bosque a bajnokság végeztével távozott az egyesülettől, de úgy tűnik, hogy a vezetőség játékospolitikája továbbra is az ő szellemében működik. Egyelőre két futballista érkezett a Realhoz, David Beckham és Gabriel Milito, és a sportigazgató, Jorge Valdano szerint ezzel be is fejeződött a királyi gárda nyári bevásárlása. A kiárusítás azonban még csak most kezdődik el, és ha Valdanóék elképzelése megvalósul, akkor a Real az egyik legkisebb kerettel rendelkezik majd az európai élcsapatok közül. Fernando Hierro máris távozott, a csapatkapitány szerződését nem hosszabbították meg, mint ahogyan az előző szezonban kölcsönben a Middlesbrough-ban szereplő kameruni Geremit is eladták, mégpedig a Chelsea-nek.

A legújabb hírek szerint a madridiak mindenképpen meg akarnak válni Steve McManamantől és Esteban Cambiassótól is, akiknek jövő nyáron lejár a szerződésük, vagyis csak most lehetne pénzt szerezni értük. Ami McManamant illeti, nála az is sokat nyom a latban, hogy rendkívül magas fizetéssel rendelkezik, amit nem akarnak fizetni egy olyan focistának, aki alig játszik (az már más kérdés, hogy miért nem, hiszen játéktudása alapján nem lógna ki a csapatból, és amikor bizonyítási lehetőséget kapott, mindig élni tudott vele). Macca nem szívesen hagyná el a klubot, de könnyen lehet, hogy hazatér Angliába, hiszen az Everton, valamint a Manchester City is bejelentkezett érte - a Real pedig mindent megtesz majd azért, hogy a középpályás ne akarjon maradni. Úgy tűnik, hogy McManamant kiteszik az első csapat keretéből, és nem valószínű, hogy az angol így is maradni szeretne majd.

Ami Cambiassót illeti, ő nem ragaszkodik annyira a maradáshoz, de a Real Zaragoza korábbi ajánlatát nem fogadta el - a legújabb hírek szerint a Kaiserslauterné már jobban tetszik neki. A német gárda állítólag négyéves szerződést ajánlott fel neki, és mivel itt minden bizonnyal rendszeresen játéklehetőséget kapna, a felek hamarosan megegyezhetnek.

A két labdarúgó távozásával alaposan megrövidülhet a Real kispadja, de a sor itt nem ér véget, hiszen Flávio Conceicao is Anglia felé kacsintgat. A brazil középpályás iránt a Middlesbrough érdeklődik, amely tavaly Geremivel nagyon jó vásárt csinált. A brazil labdarúgó ügynöke elismerte, hogy Flávio maga is szívesen menne kölcsönbe a Boróhoz - hiába, a rendszeres játéklehetőség reménye nagyon sokat jelent. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Guti is távozóban van, és Fernando Morientest is el akarják adni (a Tottenham, a Lyon és a Roma szívesen vinné), akkor nagyon úgy tűnik, hogy a Realnak a stabil kezdő tizenegyen kívül alig marad majd komoly játékosa.

Ha elfogadjuk azt a feltételezést, miszerint Beckham nem Luis Figo helyén, hanem amolyan szűrő középpályásként kap helyet a kezdő tizenegyben (amit nehéz elképzelni, de a Realnál ezt állítják), akkor a madridiak az alábbi csapattal szerepelhetnek majd: Iker Casillas - Míchel Salgado, Milito, Iván Helguera, Roberto Carlos - Figo, Beckham, Makelele, Zidane - Raúl, Ronaldo. Ebben az (és ha a fenti transzferek mindegyike megvalósul) a cseresor a következőképpen nézne ki: Pavón, Minambres, Raúl Bravo, Celades, Solari, Valdo, Guti (őt azért vegyük ide), Tote, Portillo.

Ez akárhogyan is nézzük, azért nem a legveretesebb névsor, és bár majd mindegyik posztra akad egy csereember, többségük csak tehetséges fiatalnak számít. Elég, ha az alapcsapatból egy-két ember kidől, és a gárda játékereje jelentősen lecsökken, és ez már a legutóbbi szezonban is gondot okozott.