Vágólapra másolva!
Hatalmas érdeklődés, nyolcezer néző előtt került sor szerdán a felújított nyírségi stadionban a Nyíregyháza-Ferencváros Magyar Kupa-mérkőzésre. A tizenhat közé jutásért zajló találkozón tért vissza 110 nap után a Fradiba Tököli Attila, méghozzá mindjárt góllal. A hazaiaknak a második félidőben sikerült egyenlíteniük, majd a továbbjutás a büntetőpárbaj során dőlt el a Ferencváros javára, a meccs hőse pedig Szűcs Lajos, a vendégek kapusa lett, aki három tizenegyest kivédett, egyet pedig belőtt.

A meccs előtt Herédi Attila, az Újpest korábbi válogatott labdarúgója, a Nyíregyháza múlt héten kinevezett vezetőedzője kijelentette: ők csak nyerhetnek ezen a mérkőzésen, hiszen az esélytelen nyugalmával futhatnak ki a gyepre. Garami József, az FTC szakmai igazgatója a sérüléséből felépült Vukmirt, a három sárga lapja miatt a hét végi zalaegerszegi bajnokit kihagyni kényszerülő Rósa Dénest és a közel három hónap kihagyás után Tököli Attilát is a kezdő tizenegybe jelölte. Tökölit egyébként a következő transzparens fogadta a nyírségi stadionban: "Milliók vártak vissza!"

A Fradi szakvezetője az összeállítást illetően jelezte: Rósát azért játszatta, mert így az FC Köbenhavn elleni UEFA-kupa-fellépés előtt mégsem két tétmeccset kell kihagynia, hanem csak egyet, míg Tökölit eleve egy félidőn keresztül akarta pályára küldeni. Utóbbi nagyszerű húzásnak bizonyult, hiszen a ferencvárosi center Gera átadása után bal belsővel szerezte meg a vezetést a vendégeknek, ám a második félidő elején a nyíregyháziak Turóczi remek felsősarkos lövésével egyenlítettek. A hajrában hatalmas küzdelem zajlott a gyepen, mindkét oldalon kialakultak helyzetek, a 85. percbe aztán Szkukalek egy rossz ütemű becsúszást követően a kiállítás sorsára jutott, a 90. percben pedig tizenegyeshez jutott a Nyíregyháza. A büntetőből Márton a bal sarkot vette célba, ám Szűcs hatalmas bravúrral kiütötte a labdát.

Következett a kétszer 15 perces hosszabbítás, hiszen a Magyar Kupa versenykiírása szerint a sorozatban nincs ezüst- vagy aranygól, azaz a 30 perces ráadást mindenképpen végigjátsszák a csapatok. A túlórázás sem hozott eredményt, amely után jött a büntetőpárbaj, amely 3-3-ra végződött, majd utolsó lövőként az addig három tizenegyest is hárító Szűcs Lajos a hálóba talált, a nyírségi Karkusz viszont fölé trafált, így az FTC, ha keservesen is, de továbbjutott a legjobb tizenhat közé.

A vendégek táborában azonban még így sem volt felhőtlen az öröm, hiszen csetepaté alakult ki a ferencvárosi szurkolók szektorában.

A Ferencváros sikere azt jelenti, hogy összesen hat élvonalbeli gárda várja a folytatást a Magyar Kupában.

A lefújást követően Tököli Attila a visszatéréséről nyilatkozott: "Jó is, hogy csak egy félidőt kellett játszanom, mert a vége felé már igencsak fájt a combom. Szerencsére azonban nem veszélyes az ügy, s a következő meccseken is szeretnék játszani. Természetesen örülök, hogy góllal sikerült visszatérnem, különösebb fizikai problémám sem akadt, a meccshiány viszont érződött a játékomon. A szurkolók is kedvesen fogadtak, kár, hogy nem tudtuk megőrizni az előnyünket, hiszen a hosszabbítás nem jött jól a hét végi zalaegerszegi bajnoki előtt."

Magyar Kupa, a 16 közé jutásért:
Nyíregyháza (NB I B) - Ferencváros 1-1 (0-1), büntetőkkel: 3-4
gól: Túróczi (56.), illetve Tököli (18.)
piros lap: Szkukalek (86., Ferencváros)

A nyolcaddöntő sorsolását jövő pénteken tartják az MLSZ-ben. A nyolcaddöntőbe jutott csapatok: Ferencváros, Sopron, MTK, Pécs, Videoton, ZTE, BKV Előre (NB I B), Bodajk (NB I B), Budapest Honvéd (NB I B), Vasas (NB I B), Karcag (NB II), Szentes (NB II), Cegléd (NB III), Győri DAC (NB III), Szentlőrinc (NB III), Tuzsér (NB III).

Bánki József

[origo]