Vágólapra másolva!
A Dinamo Kijevnél mindig nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy lehetőleg minél fiatalabb focistákat igazoljanak, és az elmúlt időszakban elsősorban Kelet-Európából érkeztek játékosok az ukrán együtteshez. Az elmúlt másfél évben mintha ez a folyamat kissé leállt volna, ám a télen kevés kivételtől eltekintve megint csupa olyan labdarúgó érkezett a klubhoz, akik elsősorban a jövő szempontjából tűnnek jó befektetésnek.

A Dinamo féltávnál a második helyen áll az ukrán bajnokságban a Sahtar Doneck mögött, a fővárosiak lemaradása a nagy riválistól három pont. A kijeviek természetesen szeretnék megszerezni az aranyérmet, ám mivel az ukrán pontvadászatból a második helyezett is indulhat a BL-ben (igaz, selejtezőt kell játszania), és az ezüstérem szinte biztosan a Dinamóé lesz - elvégre a harmadik Dnipro újabb hatpontos lemaradással követi a csapatot a tabellán -, így a klub fél szemmel már arra is figyelhet a tavasszal, hogy fiatal tehetségeket is beépítsen a gárdába. Ez utóbbira már csak azért is szükség lehet, mert a télen összesen tíz labdarúgó érkezett a klubhoz, akiknek nagy része még csak ifjú tehetségnek nevezhető.

A két kivételt a szerb Perica Ognjenovic és a lett Maris Verpakovskis jelenti, akiknek a neve már most jól cseng a nemzetközi futballéletben. Ognjenovic már az 1998-as világbajnokságon is ott volt a jugoszláv válogatottal, és akkor, húszesztendősen az egyik legnagyobb európai tálentumnak tartották. Fél évvel később le is igazolta a Real Madrid, de a királyi gárdában nem tudott bizonyítani, három éven keresztül ült a cserepadon, illetve a tartalékok között. Később megfordult a német Kaiserslauternben is, majd Kínában is játszott, 2003 nyarától viszont nem volt klubja. A Dinamo még októberben hívta meg próbajátékra, és ott elnyerte a szakmai stáb tetszését, és egyéves szerződést ajánlottak neki - az utolsó őszi fordulóban már be is mutatkozott a csapatban. A klub másik ismert szerzeménye a magyar válogatottnak is alaposan bemutatkozó Maris Verpakovskis, a lettek legnagyobb ásza, aki az Európa-bajnoki selejtezők során hívta fel magára a figyelmet. Vele ötéves szerződést kötöttek, vagyis hosszabb távra terveznek - nem csoda, hiszen a támadó még csak 24 esztendős.

Verpakovskis azonban valóságos matuzsálemnek számít a Dinamo többi új igazolása mellett, akik között a legidősebb is csak 22 éves. Ő nem más, mint az ukrán válogatott középpályás, Ruszlan Bidnyenko, aki az őszi szezont a Boriszfen Boriszpilnél töltötte, csupán egy meccset hagyott ki, és három gólt rúgott. Elsősorban a középpálya jobb oldalán bevethető, és már külföldön is felfigyeltek rá, a Werder Bremen és az Olympiakosz is szerette volna vinni, de ő öt évre aláírt a Dinamóhoz. Bidnyenkónál egy évvel fitalabb a grúz jobbhátvéd, Alekszandr Amisulasvili, akit tulajdonképpen Bodnár László posztjára vettek meg a Dinamo Tbiliszitől. 21 éves kora ellenére ő is válogatottnak számít, és próbajátékon győzte meg a kijevieket arról, hogy érdemes neki is ötéves kontraktust ajánlani.

Csak decemberben múlt 20 éves a brazil Kléber, aki a változatosság kedvéért szintén öt évre kötelezte el magát a kijeviekhez. A Sao Paulo FC futballistája az elmúlt évben a felnőttek között három gólt szerzett a brazil országos bajnokságban, párszor a Sudamericana-kupában is betalált, majd az elmúlt év végén az U20-as válogatottal világbajnoki címet nyert. A Kijev már a vébé előtt felfigyelt rá, és végül kétmillió euróért szerződtette a focistát. Szintén alig töltötte be a húszat a belarusz Szergej Kornyilenko, aki az elmúlt esztendőben Fehéroroszországban 18 találattal gólkirályi címet szerzett a Dinamo Minszk csatáraként, amellett tagja az utánpótlás-válogatottnak, amely ott van az Európa-bajnokság nyolcas mezőnyében, sőt már a felnőttválogatottban is bemutatkozhatott. Rá az ukránokon kívül a VfB Stuttgart is felfigyelt, ám a kijeviek ötéves ajánlata jobban megtetszett neki - de lehet, hogy csak a Dinamo név mellett kötelezte el magát.

Klébernél és Kornyilenkónál is fiatalabb Edgaras Cesnauskis, aki Litvániából érkezett a Dinamo Kijevhez, mégpedig az Ekranas Panavezystől - annak idején a Debrecen elleni UEFA-kupa mérkőzéseken is pályára lépett. A csatár, akinek bátyja, Deividas a Dinamo Moszkvában futballozik, az utánpótlás- és a nagyválogatottnak is tagja hazájában, és az előzmények után semmi meglepő nincsen abban, hogy vele is ötéves szerződést kötöttek az urkránok. Cesnauskishoz hasonlóan 1984-es születésű a paraguayi Derlis Florentin, akire az észak-írországi hagyományos utánpótlás-tornán, a Milk Cupon akadt meg a Dinamo szakmai stábjának a szeme (a viadalon a Kijev is részt vett). Ez persze nem volt nehéz, hiszen Florentin az elődöntőben győztes gólt szerzett a lengyelek ellen, majd a fináléban a brazilok ellen is betalált. A csatár az argentin Gimnasia la Plata felnőttcsapatában háromszor játszott az ősszel, és a klub engedélye nélkül utazott el Ukrajnába, ahol pár edzőmeccsen kipróbálták, és csak azután igazolták le.

Szintén a Milk Cupon tűnt fel a még Florentinnél is fiatalabb, 1985-ben született brazil Dennys, teljes nevén Dennys Richard Pena Lamego, aki a Paraná csapatában rúgta a bőrt egészen mostanáig. A fiatalági rekordot azonban a horvát Denis Glavina tartja az új igazolások között, a Buducnost Miklavectől szerződtetett játékos ugyanis 1986-ban látta meg a napvilágot.

Kiesett a Dinamo Kijev a BL-ből/sport/focivilag/bl/20031211blvissza.html?pIdx=1