Vágólapra másolva!
A görög bajnokságot a kilencvenes években a három sztárklub (az Olympiakosz, a Panathinaikosz és az AEK Athén) versengése határozta meg, még akkor is, ha az elmúlt hét évben mindig a pireusziak nyerték meg az aranyérmet. Mostanában azonban az AEK gyengélkedése azt jelzi, hogy könnyen előfordulhat: a trió hamarosan duóvá apad.

Az AEK Athénnel az elmúlt másfél évtizedben mindössze egyszer fordult elő, hogy leszorult a dobogóról (még az 1994-95-ös pontvadászatban), és bár a klub utoljára 1994-ben nyert aranyérmet, rendre ott volt az érmes pozíciókban, és ennek köszönhetően a nemzetközi kupákban, többnyire a Bajnokok Ligájában szerepelhetett.

A sárga-fekete egylet még a legutóbbi idényben is megcsípte a harmadik pozíciót, bár a szezon közben már egyre több jel mutatott arra, hogy nagy gond van az egyesület háza táján. Kiderült, hogy az AEK 16 millió eurós adósságot halmozott fel rövid idő alatt, és az anyagi problémák odáig fajultak, hogy a focisták hónapokig nem kaptak fizetést, ami miatt a legnagyobb sztárok távozással fenyegetőztek, ráadásul a klub tulajdonosa, Hriszosztomosz Pszomiadisz ellen büntetőeljárás indult, és az üzletembert 12 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Az előző bajnokság végén sokan féltették a klubot attól, hogy az összes értékes játékosától kénytelen lesz megválni, de az együttes nem gyengült meg túlságosan. A két Costa Rica-i labdarúgó, Mauricio Wright és Walter Centeno ugyan feljelentette a klubot az elmaradt fizetések miatt (Wrightnak 150 ezer, Centenónak pedig 81 ezer dollárral "lógott" az AEK), és mindketten elhagyták a csapatot, mint ahogyan elment a fő gólvágó, Demisz Nikolaidisz is, de a csapatkapitányt, Vaszilisz Tszartaszt a várakozással ellentétben sikerült megtartani, és még az erősítésre is futotta.

A csatársorba Nikolaidisz pótlására az előző idény gólkirálya, Nikosz Liberopulosz érkezett a Panathinaikosztól, ráadásul teljesen ingyen, és a klub megszerezte a PAOK Szaloniki ghánai védőjét, Kofi Amponsahot is. Szeptemberben a kulcsfigurának számító középhátvéd, Mihalisz Kapszisz szerződését meghosszabbították négy évvel, a csapat pedig bejutott a Bajnokok Ligájába, vagyis úgy tűnt, hogy valamelyest rendeződött a helyzet.

Ez azonban nem így volt, hiszen a tulajdonos, Pszomiadisz ellen még májusban vizsgálat indult, mivel az athéni ügyészség szerint az üzletember közel 19 millió eurót "eltüntetett" a klub kasszájából. Ráadásul az eredmények sem a várt módon alakultak: a BL-ben csak negyedik lett az AEK az AS Monaco, az RC Deportivo és a PSV Eindhoven mögött, míg a bajnokságban nemcsak a két legnagyobb riválissal nem tudta tartani a lépést az együttes, hanem a PAOK és az Aigaleo is megelőzte. Utóbbit végül sikerült utolérni, de a téli szünetben csak a negyedik helyen állt a gárda, és a rossz anyagi helyzet miatt az egyik legjobban kereső futballista, az egykoron az FC Internazionaléban is megfordult Grigorisz Georgatosz szerződését fel is bontották - a balhátvéd az Olympiakoszhoz igazolt.

Tovább bonyolította a helyzetet, hogy a drukkerek sehogyan sem voltak kibékülve az edzővel, Dusan Bajeviccsel. A szakvezető a kilencvenes évek elején három bajnoki címhez segítette az athéniakat, ám ezt követően otthagyta a klubot, és az ősi rivális Olympiakoszhoz szerződött, amit a legfanatikusabb szurkolók nem tudtak neki megbocsátani. Bajevic 2002 nyarán tért vissza az AEK-hez, és az ultrák rendszeresen "leárulózták" őt, de a szakvezető sokáig tűrte a gyalázkodó rigmusokat. Az év elején aztán az Iraklisz elleni bajnokin (amit az athéniak 4-0-ra megnyertek) már nemcsak őt, hanem a feleségét is a szájukra vették a szurkolók, ami már túl sok volt Bajevicnek: azonnali hatállyal lemondott posztjáról, egy héttel a Panathinaikosz elleni rangadó előtt.

A derbin így asszisztense, Meletisz Persziasz irányította a csapatot, amely 2-1-re kikapott az örök riválistól, és így szinte minden esélyét elveszítette arra, hogy megszerezze az aranyérmet. Eközben folyt a találgatás, hogy ki lehet Bajevic végleges utódja: állítólag szóba került az olasz Marco Tardelli szerződtetése is, de végül nem őt, hanem a román Ilie Dumitrescut nevezték ki. Dumitrescu tavaly június óta a ciprusi Apollon Limasszolt irányította, az AEK-nek innen sikerült elcsábítania. A szakember egyelőre a szezon végéig kötelezte el magát.