Vágólapra másolva!
A bajnoki címvédő Valencia CF teljesítménye egy hullámvasútra emlékeztet: a remek kezdést egy hosszú hullámvölgy követte az ősszel, és a novemberi feltámadás sem tartott sokáig. Tavasszal ugyanis valósággal vergődik a csapat, melyen az edzőváltás sem segített: ha így megy tovább, csak az Intertotó-kupa marad a 2004-es UEFA-kupa győztesének, a nyáron kezdődő versenysorozathoz azonban a játékosok többségének nem sok kedve van.

Novemberben még úgy tűnt, akár eredményes szezont is zárhat a Valencia CF. Igaz, addigra a csapat már kiesett a Bajnokok Ligájából és a bajnoki cím megvédésére sem maradt reális esélyük a fehér-feketéknek, de Claudio Ranieri együttese még versenyben volt az UEFA-kupában (melynek szintén címvédője volt a gárda), és a bajnokságban is elérhetőnek tűnt a második hely. Az októberi hullámvölgy után ugyanis látványos feltámadást produkáltak Pablo Aimarék: kilenc mérkőzésen át veretlenek maradtak a bajnokságban, és feljöttek a tabellán a második pozícióba.

Mielőtt azonban az olasz mester és a szurkolók is megnyugodhattak volna, a menetelés hamar zuhanórepülésbe csapott át: a következő tíz mérkőzése közül csak egyet tudott megnyerni a csapat a Primera Divisiónban, és visszaesett a középmezőnybe. A gyenge szereplésnek Ranieri itta meg a levét, aki a bukaresti, Steaua elleni UEFA-kupa-kiesést még "túlélte", de a santanderi bajnoki vereség után, február végén már menesztettek, helyére pedig a korábbi másodedzőt, Antonio Lópezt nevezték ki. A klub elnöke, Juan Bautista Soler azzal indokolta a szinte teljesen ismeretlen szakember kinevezését, hogy kiváló viszonyban van a játékosokkal, így biztosan megtalálja velük a közös hangot, s ez a pályán, az eredményekben is hamar meg fog látszani.

Eleinte úgy tűnt, jól döntött a presidente, hiszen Lópezzel a kispadon a Turia-partiak legyőzték a Real Betist, majd döntetlent játszottak a Sevilla FC otthonában, illetve hazai pályán a Real Madrid ellen. Az Atlético Madrid elleni minimális vereség óta lejátszott kilenc bajnokijából csupán egyet veszített el a csapat, tehát akár azt is gondolhatnánk, hogy a Mestallában minden a legnagyobb rendben. Ez azonban egyáltalán nincs így. A veretlenül megvívott meccsek többségén ugyanis döntetlent játszott a Valencia, azok pedig nem sokat érnek, mióta három pont jár egy győzelemért. A sok iksznek köszönhetően egy fordulóval a bajnokság vége előtt a gárda hátránya hat pont volt a Bajnokok Ligája-selejtezőt érő negyedik és három egység az UEFA-kupa-indulást jelentő hatodik helyen álló együttes mögött, azaz hacsak valami csodával határos dolog nem történik, a 2004-es UEFA-kupa-győztes a következő szezonban csak az Intertotó-kupában vehet részt.

Ez viszont azt jelenti, hogy a játékosoknak már július végén pályára kellene lépniük, azaz gyakorlatilag nem lenne nyári szünetük. Ez pedig sokuknak nem tetszik, hiszen úgy érzik, a szokásosnál gyengébb eredmények dacára megérdemlik a vakációt. A vezetőség azonban más véleményen van, Soler szerint a focistáknak kiváló alkalom lesz az Intertotó-kupa a vezeklésre, és annak bizonyítására, hogy méltóak a klub mezének viselésére.

Rubén Baraja és társai persze csak részben vállalják magukra a felelősséget, és a drukkerek nagyobbik része szerint sem elsősorban a pályán lévők a bajok fő okozói. Hanem Antonio López, aki szerintük túlságosan jóban van a futballistákkal, képtelen őket fegyelmezni és kordában tartani, márpedig az utóbbi években sikerekhez szokott játékosoknak egy keménykezű szakemberre lenne szükségük, hogy visszazuhanjanak a valóságba.

Ráadásul a tréner néhány személyi döntéssel is magára haragította a közvéleményt. Kitette például a csapatból a szurkolók kedvencét, a veterán Santiago Canizarest, és helyére az évek óta kevés lehetőséget kapott, ezért nem is túl magabiztos, elég sokat hibázó Andrés Palopot állította a kapuba. Ez a váltás független elemzők szerint is több pontjába került a gárdának, azaz szakmailag nemigen védhető. Az indok állítólag az, hogy Canizares a nyáron szeretne távozni a klubtól, López pedig már a jövő csapatát építi. Ez utóbbi azonban aligha az ő feladata lenne, hiszen nem valószínű, hogy a tréner az őszig a posztján maradhat.

Az utódot azonban egyelőre nem sikerült megtalálni, pedig minél előbb jó lenne, hiszen Canizaresen kívül több játékos is a távozás gondolatával foglalkozik, többek között éppen az Intertotó-szereplés miatt. A pletykák szerint Ranieri távoztával az olaszoknak nem nagyon van maradásuk, és könnyen sor kerülhet Aimar, Mista és David Albelda eladására is, mivel a klub komoly anyagi gondokkal küzd. Nagy kérdés persze, hogy ha az említett kulcsemberek valóban elhagyják a Luis Casanovát, milyen csapata lesz a Valenciának a következő szezonban.

Primera División, 38. forduló - szombati eredmények:
Real Sociedad - FC Barcelona 0-0

Real Zaragoza - Real Madrid 1-3 (1-1)
gól: Oscar (43.), illetve Owen (25.), Roberto Carlos (54.), Ronaldo (92.)