Vágólapra másolva!
Miközben a francia bajnokságban öldöklő küzdelem folyik a Bajnokok Ligáját érő harmadik helyért (a hét végi forduló után a Lille OSC van lépéselőnyben), addig hét másik európai országban eldőlt a bajnokcsapat kiléte. Albánia, Ausztria, Belgium, Ciprus, Dánia, Horvátország és Málta bajnokot ünnepelhetett a hét végén.

Az első két hely sorsa, illetve a három kieső kiléte már hetekkel korábban eldőlt a Ligue 1-ben, a többi fontos kérdésről azonban csak az utolsó játéknap határoz majd - de a hét végi, utolsó előtti forduló azért kissé tisztázta a helyzetet. A bronzéremért például már "csak" három csapat hajt, és a Lille OSC jelentős lépéselőnyben van, köszönhetően a bajnok Lyon elleni diadalnak - amelyet a többi gárda erősen nehezményezett is.

Gérard Houllier ugyanis meglehetősen tartalékos összeállításban küldte pályára együttesét a Lille otthonában: a Lyonból olyan alapemberek hiányzotak, mint a két brazil középhátvéd, Cacapa és Cris, a középpályás Juninho Pernambucano és Mahamadou Diarra, illetve a csatár Sylvain Wiltord.

A csapat persze még így sem volt rossz, legalábbis papíron, a gyakorlatban ugyanis azt lehetett látni, hogy a lyoniakat nem nagyon érdekli a találkozó, míg a Lille rendkívül motiváltan futballozott, ami érthető is volt, hiszen a hazaiaknak megvolt az esélyük a harmadik helyre.

Hogy a félidőben még csak 1-0 volt az állás a Lille-nek, az elsősorban a hazaiak nigériai csatárának, Peter Odemwingie-nek volt köszönhető, aki legalább három ziccert hagyott ki, de a szünetben valószínűleg megtalálta góllövő cipőjét, mert a második játékrész elején villámgyorsan két gólt is szerzett, és a végén még a meccs legjobbja, a középpályás Jean Makoun is betalált, így a végeredmény 4-0 lett - a Lyon 2000 februárja óta nem szenvedett ilyen súlyos vereséget a Ligue 1-ben.

A Lille győzelme már csak azért is fájó lehetett a többi, BL-re aspiráló együttes számára, mert egyikük sem tudta begyűjteni a három pontot - igaz, vereséget sem szenvedtek, ami értelemszerűen azt jelenti, hogy mindannyian ikszeltek. Ez az Olympique Marseille számára volt a legkínosabb, az OM ugyanis hazai pályán fogadta a már biztos kieső RC Strasbourg-t.

A Vélodrome-stadion közönsége ennek megfelelően magabiztos, gólzáporos győzelmet várt csapatától, de a Marseille csak közvetlenül a szünet előtt szerzett vezetést, sőt, a második félidő elején a felszabadultan futballozó vendégek fordítani tudtak. A hazai reményeket "természetesen" Franck Ribéry hozta vissza, aki egy gyorsan elvégzett szabadrúgást követően egyenlített, tovább erősítve azokat a véleményeket, hogy ki kellene vinni őt a vébére.

A győztes találatot azonban nem tudta összehozni, így az OM maradt a negyedik, két ponttal lemaradva a Lille mögött. Újabb egy ponttal hátrébb Bölöni László együttese, a Stade Rennes található, amely az AS Saint-Etienne otthonában játszott gól nélküli döntetlent. Pedig Bölöni mester szokatlanul támadó felfogású csapatot küldött pályára, és a hajrában a hosszú sérüléséből felépült svájci csatárt, Alexander Freit is beküldte (aki február óta nem játszott), de ez is kevés volt az üdvösséghez.

Hasonlóan járt az RC Lens is, amely egy másik stabil középcsapat, a Le Mans UC vendége volt, és képtelen volt betalálni, pedig a hajrában már négy csatárral rohamozott. A hazaiak kapusa, Yannick Pelé azonban fantasztikus napot fogott ki, és mindent védett - a portás nyolcas osztályzatot kapott a L'Équipe-től, így ezen a meccsen sem született gól.

A Lensnak már matematikai esélye sincsen a harmadik helyre, a Rennes viszont éppen a Lille ellen játszik majd az utolsó fordulóban, így egy győzelemmel könnyen lehet, hogy a Marseille-nek kaparja majd ki a gesztenyét. Igaz, az OM meg a második helyezett Bordeaux otthonában lép pályára, vagyis a bretonok esélyei azért nem olyan rosszak - annyi pedig bizonyos, hogy az utolsó forduló rendkívül izgalmas lesz.