Társoldalunk:

Magyarfoci-katasztrófák Irapuatótól Máltáig

2006.10.16. 17:52

Noha 1986 és 1997 között is számos kínos émény érte a magyar válogatottat, a mexikói vb után a Jugoszlávia elleni világbajnoki pótselejtező volt az első olyan megrázó vereség, amely képes felülmúlni az Irapuato okozta sokkhatást.

Manapság a helyzet kísértetiesen hasonló: 1997-ben még azokat az időket sírtuk vissza, amikor a Szovjetunió a világbajnokságon oktatta Détáriékat, jelenleg viszont már egy kvalifikációs csoportmásodik hely elérése is csak a képzelet szüleménye lehet - korábban ez pótselejtezőt ért, ma már azonnali Eb-részvételt jelentene (a mieink azonban 2006-ban négy meccsen három pontot gyűjtöttek be).

Igaz, már a jugoszlávokig vezető út is rögös volt, s a továbbjutáshoz végül is minden idők egyik legviccesebb találata vezetett el az utolsó, 1-1-re végződött finnországi csoportmeccsen (egy szögletet követően Keresztúri, Halmai, Sebők útvonalon haladt a labda, Sami Hyypiä kétségbeesetten menteni akart, de Oroszt találta el, az MTK csatáráról a finn kapu felé pattanó labdát Mahlio próbálta meg kivágni, de pont az előtte bukdácsoló Moilanenbe lőtt, akinek a hátáról a kapuba vánszorgott a labda).

Forrás: MTI

Mijatovic egymaga hétszer vette be a magyar kaput a két mérkőzésen


Az első pótselejtezőn az Üllői úton fogadtuk a plávikat, akik aztán hamar szétbombázták vb-s reményeink szappanbuborékát. Tíz perc alatt hármat rámoltak be Mijatovicék, 0-5-tel fordultunk, a hetedik jugó gól után a csereként beállt Illés Béla "szépített", kiváltva ezzel a magyar közönség gúnyos ovációját.

A látottakat értékelni nemigen lehetett, még a szünetben mikrofonvégre kapott szövetségi kapitány, Csank János is csak annyit tudott kinyögni az őt megállító riporternek: "nem gondoltam volna, hogy ilyen bénák lesznek".

Sáfár Szabolcsot ugyancsak megviselte a hét bekapott gól, ezért a belgrádi visszavágón Babos Gábor védett, de neki sem sikerült sokkal kevesebbel megúsznia: 5-0-s jugoszláv győzelem lett a találkozó vége (összesítésben 12-1), ám ezen akkor már senki sem csodálkozott.

Eb-selejtező:
Magyarország - Jugoszlávia 1-7 (0-5)
Budapest, Üllői út, 13 175 néző 
v.: Perreira (portugál)
Magyarország: Sáfár - Bánfi, Sebők, Lőrincz, Keresztúri, - Dombi (Mracskó, 32.), Halmai, Lipcsei (Urbán, 41.), Nyilas - Orosz, Klausz (Illés, 63.).
Jugoszlávia: Kralj - Mirkovic, Djorovic, Jokanovic, Djukic - Stojkovic, Jugovic, Mihajlovic, Savicevic (Govedarica, 71.) - Brnovic (Petrovic, 59.), Mijatovic (Milosevic, 52.).
gól:
Illés (88.), illetve Brnovic (2.), Djukic (6.), Savicevic (10.), Mijatovic (26., 41., 51.), Milosevic (63.)

visszavágó:
Jugoszlávia - Magyarország 5-0 (3-0)
Belgrád, Crvena Zvezda-stadion, 48 498 néző
v.: Tokar (török)
Jugoszlávia: Kralj (Lekovic, 60.) - Mirkovic, Djorovic, Jokanovic (Drulovic, 46.), Djukic - Brnovic, Mihajlovic, Stojkovic, Savicevic - Mijatovic, Milosevic (Petrovic, 60.).
Magyarország: Babos - Mracskó, Kuttor, Sebők, Keresztúri  - Dombi, Urbán, Halmai, Szlezák (Lipcsei, 32.) - Kovács Z. (Hámori, 62.), Illés (Horváth F., 87.)
gól: Milosevic (18.), Mijatovic (44., 45.-tizenegyesből, 71., 88.)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK