Vágólapra másolva!
Két héttel ezelőtt még úgy tűnt, hogy a holland pontvadászatban eldőlt az aranyérem sorsa, hiszen a PSV Eindhoven előnye 11 pont volt az üldözőkkel szemben. A Philips-gyáriak azonban váratlan hullámvölgybe kerültek, legutóbbi két mérkőzésüket elveszítették, amire három éve nem volt példa a csapat háza táján.

Az eindhoveni egyesület a legutóbbi két pontvadászatot egyaránt nagy fölénnyel nyerte meg, 2005-ben és 2006-ban is tíz ponttal előzte meg a mögötte végzett gárdát. A nyáron ugyan edzőcsere történt az együttesnél, az orosz válogatott élére távozott Guus Hiddink helyét Ronald Koeman foglalta el, de úgy tűnt, hogy ez nem okozott különösebb törést a csapatnak, hiszen a PSV magabiztosan jutott tovább a Bajnokok Ligájában, és a bajnokságban is meggyőzően menetelt. Január közepén, 21 forduló után a Philips-gyáriak előnye 11 pont volt a második helyen álló Ajax Amsterdam előtt.

Azóta viszont nagyot fordult a világ Eindhovenben: Ronald Koeman együttese előbb a Roda JC Kerkrade ellen kapott ki 2-0-ra, majd a hét végén az AZ Alkmar ellen is vereséget szenvedett. Pedig utóbbi meccsre a Philips stadionban került sor, ahol a csapat 2004 decembere óta veretlen volt. Akkor a Roda JC nyert 2-0-ra a PSV otthonában (az egyik találatot Bodnár László szerezte), most pedig a Louis van Gaal által irányított AZ Alkmaar győzött idegenben a listavezető ellen, mégpedig 3-2-re. A több mint két éve tartó hazai veretlenség mellett egy másik sorozat is megszakadt a PSV számára: arra ugyanis 2004 februárja óta nem volt példa, hogy a klub két egymást követő bajnokiján kikapott volna.

Ami a hullámvölgy okait illeti, az mindenképpen feltűnő, hogy a PSV mindkét vesztes mérkőzésén 4-4-2-es felállásban szerepelt, ami korábban nem volt jellemző a csapatra. Hiddink idejében a gárda szinte kizárólagosan a klasszikus holland iskolának megfelelő 4-3-3-as hadrendet alkalmazta, és többnyire Koeman is ragaszkodott ehhez, bár nála azért már korábban is előfordult a 4-4-2-es formáció a szezon során.

Most mind a Roda, mind az AZ ellen így játszott a csapat, és a jelek szerint a gárda védekezése ebben a formációban nem olyan stabil, elvégre két meccsen öt gólt kapott az együttes. A szakértők szerint a fiatal középpályás, Ibrahim Afellay hiánya is meghatározó az együttes gyengébb szereplésében: a marokkói származású futballista, aki nemrégiben jelentette be, hogy a holland nemzeti csapatot választja, január végén egy edzésen sérült meg, és várhatóan egy hónapot kell kihagynia. Ő sem a Roda, sem az AZ ellen nem játszott, míg korábban rendre a kezdő tizenegyben szerepelt, és csapata egyik legjobbja volt.

A bajnokság folytatását illetően az is sorsdöntő lehet, hogy míg a PSV a téli átigazolási időszakban nem erősített komolyan, addig két fő riválisa, az Ajax Amsterdam és AZ Alkmaar igen. Az amszterdamiak egyrészt hazacsábították a veterán középpályást, Edgar Davidsot, másrészt pedig megvették a NAC Breda brazil támadóját, Leonardo Santiagót - utóbbi az FC Groningen elleni bajnokin rögtön győztes gólt is szerzett. Ami az alkmaariakat illeti, ők az FC Nantes marokkói szélsőjét, Nurdin Bukarit vették kölcsön, aki korábban az Ajax focistája is volt - ő éppen a PSV ellen mutatkozott be új csapatában, és nem is futballozott rosszul.

Ehhez képest az eindhoveniek új szerzeményei közül a kínai balhátvéd, Xiang Sun, illetve az FC Internazionalétól kölcsönkapott tunéziai Tijani Belaid még nem játszott, és a Benfica brazil védője, Alcides is csak csereként állt be az Alkmaar ellen az 56. percben - de jelenléte nem stabilizálta a védelmet, hiszen a PSV ezt követően két gólt is kapott...

Eredmények, holland bajnokság, 23. forduló:
FC Groningen - SC Heerenveen 1-1
NAC Breda - Waalwijk 2-1
PSV Eindhoven - AZ Alkmaar 2-3
Excelsior Rotterdam - Twente Enschede 1-2
Heracles Almelo - Willem II Tilburg 2-2
Den Haag - FC Utrecht 1-1
Ajax Amsterdam - Feyenoord 4-1
Vitesse Arnheim - NEC Nijmegen 1-1
Sparta Rotterdam - Roda Kerkrade 2-2

Az élcsoport:
1 PSV Eindhoven 56 pont
2. Ajax Amsterdam 51
3. AZ Alkmaar 50.