Vágólapra másolva!
Az angol válogatott spanyolok elleni barátságos mérkőzésén a Manchester City ugyanannyi futballistát delegált a háromoroszlánosok nemzeti tizenegyébe, mint a Chelsea FC, a Liverpool FC vagy a Newcastle United, ráadásul a City szakvezetőjét, Stuart Pearce-t januárban nevezték ki az angol U21-es válogatott élére. Ez alapján azt hihetnénk, hogy a gárda jól áll a pontvadászatban - ehhez képest csak a 15., és ha nem vigyáz, akkor még kiesési gondjai is lehetnek.

A Manchester City a 2002-es feljutását követően egyszer sem tudott a nyolcadik pozíciónál előrébb végezni a Premier League-ben, és többnyire az volt a jellemző, hogy az együttes a tabella második felében zárta a pontvadászatot. A 2004-2005-ös idény közben a csapat élére kinevezett Stuart Pearce vezérletével az együttes a legutóbbi pontvadászatban csak 15. lett, érdekes módon azonban a szakembert ennek ellenére rendkívül nagyra tartották Angliában, és még Sven-Göran Eriksson utódjaként is felmerült a neve a nemzeti tizenegynél. Végül az FA nem őt nevezte ki a háromoroszlánosok élére, így Pearce maradt a Citynél, a drukkerek pedig abban bíztak, hogy a klub a 2006-2007-es idényben legalább a középmezőny első feléig eljut.

A nyári igazolások mindenesetre megfelelőnek tűntek, legalábbis papíron, hiszen csupa nemzetközi szinten is elismert labdarúgó érkezett a gárdához. A francia Ousmane Dabo, a német Dietmar Hamann, valamint a tunéziai Hatem Trabelszi ráadásul ingyen jött, és az amerikai DaMarcus Beasleyt is kölcsönbe szerezték meg, fizetni tehát csak a svéd kapusért, Andreas Isakssonért, illetve az olasz csatárért, Bernardo Corradiért kellett - fejenként hárommillió eurót. Hamar kiderült azonban, hogy az igazolások terén Pearce nem volt valami szerencsés: Hamann és Isaksson még a felkészülés során megsérült, négy forduló után pedig Dabo is hosszú időre kidőlt a sorból, és aki játszott, abban sem volt sok köszönet. A csatár Corradi elsősorban az Angliában nem nagyon kedvelt műeséseivel hívta fel magára a figyelmet a gólok helyett, Beasley sem azt nyújtotta, amit vártak tőle, így többnyire a kispadra szorult, talán egyedül Trabelszi volt az, aki rendszeresen játszott. Más kérdés, hogy többnyire nem az eredeti posztján, jobbhátvédként, mert ott a saját nevelésű Micah Richards kiválóan futballozott...

Forrás: EPA

Az egykori védőlegenda Stuart Pearce-szel egyelőre mindenki türelmes, sőt még U21-es szövetségi kapitány is lett

Így aztán a Manchester City továbbra is a tabella második felében szerénykedett, csak december végén tudott kicsit feljebb kapaszkodni, amikor is sorozatban három találkozót nyert a gárda. Akkor egészen a tizedik pozícióig nyomult előre a csapat, ám mielőtt a drukkerek hiú reményekbe ringatták volna magukat, jött három vereség, és a City máris a 15. helyen találta magát - ahol most is áll. A csapat előnye ugyan tíz pont a már kieső pozíciót elfoglaló West Ham United előtt, ráadásul a manchesterieknek egy elmaradt mérkőzésük is van, de Pearce ezzel együtt sem lehet nyugodt.

A szakember szerette is volna megerősíteni a keretet a téli átigazolási időszakban, és első számú kiszemeltje egy csatár volt - ami nem csoda, figyelembe véve, hogy a gárda 26 forduló alatt csak 20 találatra volt képes, és ebből a négy csatár (Corradi, Paul Dickov, Georgiosz Szamarasz és Darius Vassell) mindössze nyolcat ért el. Dickov még meg is sérült január közepén és két hónapra kidőlt a sorból, így a manchesterieknek mindenképpen támadóra volt szükségük, a transzferperiódus végén pedig úgy tűnt, hogy sikerült is igazolniuk egyet az egyiptomi Mido személyében. A Manchester City már meg is egyezett a Tottenham Hotspurrel a vételárról, ami négymillió euró lett volna, és január 31-én Mido már csak az orvosi vizsgálat eredményére várt, amikor fél órával éjfél, vagyis az átigazolási határidő vége előtt a Spurs mégis visszalépett a transzfertől - állítólag a holland szakvezető, Martin Jol kérésére. Így aztán a Citynek jelenleg csak három bevethető támadója van, és egyikük sincs csúcsformában - januárban pedig csak az angol balhátvéd, Michael Ball érkezett a klubhoz, akit a PSV Eindhoven ingyen engedett el.

Ám hiába a gyenge eredmények, Pearce ennek ellenére is nagy tiszteletnek örvend Angliában, olyannyira, hogy az FA januárban őt kérte fel az U21-es válogatott irányítására. Az utánpótláscsapatot korábban Peter Taylor gardírozta, aki egyben a Crystal Palace menedzsere is, és január végén lemondott a nemzeti tizenegy éléről, mondván, a jövőben csak klubfeladataira szeretne koncentrálni. Az FA-t nem zavarta a kettős munkakör, hiszen egy olyan szakembert kért fel Pearce személyében, akinek szintén van klubja, és Manchesterben aggódtak is emiatt, de végül sikerült kompromisszumos megoldásra jutniuk a szövetséggel: a szakembernek a februári, spanyolok elleni barátságos mérkőzést követően csak a nyári U21-es Eb-n kell a válogatott kispadjára ülnie - a szezon közben tehát végig a Cityre koncentrálhat, mint ahogyan a következő szezonban is így tehet, mivel saját elmondása szerint a válogatott irányítását csak a kontinensviadalra vállalta el.

Stuart Pearce munkáját abból a szempontból is elismerés érte, hogy a Manchester City keretéből ketten is pályára léphettek az angol nagyválogatottban Spanyolország ellen: Richardsnak ez a második, Joey Bartonnak pedig az első válogatottsága volt. A találkozóra kettőnél több focistát csak a Manchester United delegált, a Chelsea FC, a Liverpool FC vagy a Newcastle United ugyanúgy két játékossal képviseltette magát, mint a City.