Vágólapra másolva!
Péntek délelőtt megérkezett a Ferencváros bankszámlájára az angol befektetőtől a tulajdonjogért járó 2,3 milliárd forint - jelentette be Rieb György, a zöld-fehér klub elnöke.

Ezzel az angolok 95 százalékos tulajdonrészt szereztek az egyesületben, a fennmaradó öt százalék maradt a Ferencvárosé, ez meghatározott kérdésekben vétójogot biztosít az klub számára. Rieb György kijelentette: ezzel megmenekült a klub, amelynek adóssága 1,7-1,8 milliárd forint.

Rieb hozzátette: először a múltat kell rendezni, a tervek szerint június közepéig minden adóságát törleszti az FTC. Az MTI kérdésére válaszolva a ferencvárosi vezető elmondta, hogy szerződésben rögzítették, milyen kérdésekben van beleszólási joga az egyesületnek: "A legfontosabb talán, hogy nem változhat a klub címere, színe, a stadion nem költöztethető máshova, ezen kívül még rengeteg egyéb feltételt is meghatároztunk, ezek azonban üzleti titoknak minősülnek."

Rieb arról is beszélt, hogy május végén kerül sor a labdarúgó Zrt. közgyűlésére, melyen új, nyolctagú igazgatótanácsot választanak. Ebben három helyet a Ferencváros képviselői foglalnak majd el.

"Azt gondolom, ez is mutatja, mennyire korrekt a kapcsolatunk az angolokkal, hiszen az ötszázalékos kisebbségi tulajdonrész mellé sokkal kevesebb hely járna nekünk, de a szigetországiak azt szeretnék, hogy minél eredményesebben tudjunk együttműködni, ezért több olyan személynek biztosítanak helyet, akik ismerik az itthoni körülményeket" - mondta Rieb.

Terry Robinson, a Sheffield United elnöke felügyeli a Ferencvárosnál végbemenő változásokat. Az angol vezető szerint a cél, minél előbb egy eredményes klub felépítése. "Ez több lépésben valósítható meg. Fejleszteni kell az infrastruktúrát, a klubot és a csapatot. Mindenkinek a segítségére szükségünk van, szeretnénk együttműködni a szurkolókkal is, de eleinte lesznek olyan népszerűtlen döntéseink is, melyek bizonyára nem tetszenek majd egyes drukkercsoportoknak. Ezeket a konfliktusokat azonban muszáj felvállalnunk a sikeres jövő érdekében. Az FTC legnagyobb értéke jelenleg a múltja, azért dolgozunk, hogy a jövője is fényes legyen" - mondta Robinson.

A sportvezető hangsúlyozta: nagyon fontos az akadémiai rendszer kiépítése, a fiatal tehetségek megfelelő képzése. "Szeretnénk minél több fiatal, saját nevelésű magyar játékost szerepeltetni, de csak velük nem érhetjük el céljainkat, ezért nyáron mindenképpen érkeznek külföldi futballisták is a klubhoz. A távlati cél természetesen a Bajnokok Ligája szereplés, de ez nagyon messze van, mindig csak egy lépést szabad előre gondolkozni, ez pedig jelenleg a feljutás kiharcolása a következő szezonban.

Úgy gondolom, mindenki számára egyértelmű, mennyire nehéz a másodosztályban megszerezni az első helyet." - tette hozzá Robinson. Robinson elmondta: három napig marad Budapesten, ezalatt a Ferencváros vezetőivel közösen elkészítik azt a munkatervet, amely alapján elkezdődik a klub átalakítása.