Vágólapra másolva!
Három forduló után már nincsen százszázalékos együttes a Bundesligában, és az éllovasok között ott van a Hamburger SV is, amely pedig a nyáron eladta két legértékesebbnek tartott futballistáját. A Vincent Kompanyért és Rafael van der Vaartért kapott összeget a transzferperiódus utolsó napjaiban sikerült is elkölteni, és a klub számára immár egyértelműen a dobogóra kerülés a cél.

A HSV a legutóbbi idényben úgy szerezte meg a negyedik helyet, hogy sokáig a BL-indulást érő dobogóért is harcban volt, azonban a végül megszerzett pozícióval sem lehettek elégedetlenek a klub háza táján. A kérdés már csak az volt, hogyan tovább: az ugyanis már korábban eldőlt, hogy a siker első számú letéteményesének számító szakvezető, Huub Stevens az idény végeztével távozik a klubtól. Utódját viszonylag gyorsan sikerült megtalálni a szintén holland Martin Jol személyében, akit évi hárommillió eurós fizetéssel sikerült meggyőzni arról, hogy érdemes aláírnia a hamburgiakhoz.

Jol szerződtetésével a hamburgiak alighanem abban is bíztak, hogy a holland mesternek majd sikerül maradásra bírnia honfitársát, Rafael van der Vaartot, aki már tavaly nyáron is majdnem elhagyta a klubot, de végül maradt, és kulcsszerepe volt a HSV jó szereplésében. A középpályás megtartása azonban hiú ábrándnak bizonyult, hiszen Van der Vaart augusztus elején a Real Madridba igazolt - igaz, a hamburgiak 15 millió eurót kaptak érte.

Azonban nem ő volt az egyetlen kulcsfigura, aki távozott az együttestől, hiszen az olimpia miatt a klubbal amúgy is konfliktusba került belga Vincent Kompanyt is eladták: a középpályán is bevethető védő az első játéknapon még a Bundesligában szerepelt, a másodikon viszont már a Premier League-ben, a Manchester City színeiben. Érte 8,5 millió eurós bevételt könyvelhettek el, vagyis megvolt a pénz az erősítésekre, az idő viszont nagyon sürgetett, hiszen mindez alig másfél héttel az átigazolási időszak vége előtt történt.

Ugyanakkor az megnyugtató lehetett a drukkerek számára, hogy az első két játéknapon csupán egyetlen nyári igazolással, Jonathan Pitroipával a soraiban is jól szerepelt a csapat. Előbb a Bayern München otthonában szerzett pontot, majd hazai pályán 2-1-re verte a Karlsruher SC-t. Utóbbi összecsapáson csereként már pályára lépett az a Mladen Petric, akiért az első eurómilliókat kiadták a Kompanyért, illetve Van der Vaartért kapott pénzből: a horvát támadót a Borussia Dortmundtól 4,5 millió euróért vették meg. Ezt követően pedig felpörögtek az események a HSH Nordbank Arena környékén, a klub sportigazgatója, Dietmar Beiersdorfer nem sokat pihenhetett. De ennek meg is lett az eredménye, hiszen a hamburgiak pár napon belül 23 millió euróért három focistát is vettek.

Az egyik fő "hibapont" az ideális kezdő tizenegyben a védelem bal oldala volt, hiszen az első fordulóban a namíbiai Collin Benjamin, a másodikban a kameruni Timothée Atouba futballozott ezen a poszton, de egyikük sem nyújtott valami jó teljesítményt. A harmadik játéknapon viszont már a Bayern Münchentől nyolcmillió euróért megvett, német válogatott Marcell Jansen játszott, és alighanem ő lesz a végső megoldás a balhátvéd szerepkörében.

Neves játékos lehet Nevesből - gólparádé a brazil támadótól:


A hátsó alakzatba 6,2 millió euróért megvették még a brazil Sao Paulo FC focistáját, Alex Silvát, aki Pekingben bronzérmet nyert az olimpián a selecaóval. Az igazán nagy kérdés azonban Van der Vaart pótlása volt: az első három fordulóban a középpálya támadó részlegében Piotr Trochowski és Pitroipa futballozott, de egyikük sem az a kreatív tipusú játékos, mint a Real Madridba távozott holland volt, márpedig Jolnak ilyen focistára volt szüksége. Így aztán Beiersdorfer megszerezte a brazil olimpiai válogatott másik focistáját, Thiago Nevest is, aki tavasszal a Fluminense színeiben a Libertadores-kupában is megmutatta, hogy a gólpasszokhoz és a gólszerzéshez is ért. A kilencmillió euróért megszerzett futballista öt évre írt alá a HSV-hoz, és feladata az lesz, hogy új lendületet adjon a hamburgiak támadójátékának, amely a három forduló alatt elért nyolc gól ellenére is akadozott egy kicsit: a találatok közül hármat védők szereztek, és egy öngól is akadt közöttük.

Az igazolások időzítése annyiban mindenképpen tökéletes volt, hogy a válogatott mérkőzések miatti kéthetes szünet alatt Jolnak lesz ideje arra, hogy a két brazilt jobban beépítse a csapatba. Utána viszont kemény mérkőzések következnek a Bundesligában, hiszen előbb a Bayer Leverkusen, majd a VfL Wolfsburg lesz az ellenfél, és a két, hasonlóan ambiciózus együttes ellen a hamburgiaknak pontokra lesz szükségük ahhoz, hogy Németországban komolyan vegyék: ott akarnak lenni az első háromban.

www.infosport-focivilag.hu