Vágólapra másolva!
A Manchester United már azzal rekordot állított fel, hogy 25 mérkőzés óta veretlen a labdarúgó Bajnokok Ligájában, de ennyivel nem elégszik meg. Amennyiben ugyanis kedden kiharcolja a továbbjutást az Arsenal vendégeként, az elődöntő visszavágóján, akkor lehetőséget kap arra, hogy a BL 1992 óta íródó történetében elsőként megvédje címét. Persze az Arsenal sem adja fel, az 1-0-s hátrányt ugyanis a Van Persie, Fabregas, Walcott, Adebayor fémjelezte csapat könnyedén ledolgozhatja hazai pályán.

Ahhoz, hogy az Ágyúsok megakadályozzák a Vörös Ördögök BL-ismétlését, meg kell szakítaniuk a rivális veretlenségi szériáját, miután a múlt szerdai első találkozón 1-0-s vereséget szenvedtek.

"Magabiztos vagyok, mert tudom, hogy a csapat képes legyőzni a Unitedet, akár két góllal is. Kilencven percre vagyunk a finálétól" - mondta Arsene Wenger, a londoniak mestere, aki megjegyezte, nagyon fontos, hogy együttese szerezze az első találatot, mert onnantól egy új meccs kezdődik.

A francia edző szerint Robin van Persie visszatérése miatt eleve nagyobb esélyük van az Ágyúsoknak, mint az odavágón, de sokat vár a csapatkapitány Cesc Fabregastól, az angol csatárcsillag Theo Walcott-tól és főképp a togói gólgyáros Emmanuel Adebayortól. Hozzátette, hogy a remek támadósor ellenére nem szeretne egy-egy játékos vállára túl nagy terhet tenni, de azért érzi, hogy kitől várhat gólt: "Mindannyian tudjuk, hogy a csapat kollektív teljesítménye a legfontosabb. De azt azért megjegyzem, hogy ha a kezdők jól játszanak, akkor Adebayornak biztosan lesz egy-két nagy helyzete. De nem csak tőle várok sokat, hiszen az Arsenal elsősorban csapatként működik jól."

Az Arsenalnak azért is rendkívül lényeges a BL-szereplés, mert ez az egyetlen esélye, hogy négy egymást követő szezonban ne maradjon trófea nélkül. Ennek megfelelően a hétvégi bajnoki találkozón nyolc játékosát is pihentette a francia szakember, de együttese így is 3-0-ra nyert a Portsmouth vendégeként, ezzel bebiztosítva a negyedik, BL-indulást érő helyét a Premier League-ben.

Forrás: Getty Images

Wenger szerint kiejthető a címvédő MU

"Mindenki kész a nagy csatára" - szögezte le Wenger, akinek 2006-ban sikerült BL-döntőt vívnia az Arsenallal Párizsban, ám akkor kikapott a londoni gárda a Barcelonától. "Biztos vagyok abban, hogy játékosaim lenyűgöző teljesítményt fognak nyújtani. Nem nagyon haraptunk az első mérkőzésen, de kedden minden más lesz" - mondta az esti ütközetről.

A rekordokkal egyébként az Arsenal sem áll rosszul, hiszen egyetlen hazai európai kupameccsét sem veszítette el a 2004 áprilisában vívott Chelsea elleni találkozó óta. A Manchester United elleni kuparangadó előtt pedig azért is optimisták lehetnek a fővárosi együttes hívei, mert tavaly novemberben az Emirates-stadionban kedvenceik legyőzték a ManUnitedet.

"Sokan esélytelennek tartanak minket, de én úgy vélem, hogy elérhetjük a döntőt. Egy olyan csapat ellen, mint a MU, hibátlanul kell védekezni, de elsősorban elöl kell jól játszani, hiszen a támadások alatt nincsen veszélyben a saját kapu" - világított rá Wenger egy régi futballigazságra.

Az odavágó összefoglalója:


Wengert a minap összeboronálták a Real Madriddal, a trénert azonban - aki már 1996 óta az Arsenal menedzsere - nem érdekli a spanyol lehetőség. "Úgy vélem, az Arsenal az én klubom, amelynek hiszek a képességeiben, s meg akarom adni számára a lehetőséget, hogy BL-t nyerjen. Ezért dolgozom keményen." A szakvezető szerződése 2011-ben jár le Londonban.

A címvédő Manchester United edzője, Sir Alex Ferguson nem nyugodt a hazai pályán szerzett egyetlen gól miatt: "Idegenben is gólt akarunk lőni, mindenképp támadó szellemben kell futballoznunk" - nyilatkozta a skót menedzser, hozzátéve, hogy ezzel nagyon jó helyzetbe kerülne csapata, hiszen akkor az Arsenalnak már hármat kéne szereznie a fináléhoz. Azért leszögezte: "Nagyon szoros és kemény meccsre van kilátás."

Ám hogy a vendégek nem fognak fejjel a falnak szaladni, az is biztos: "A kontrákra épülő taktika fontos része lett a mai futballnak, immáron hat-hét éve alkalmazzák az európai csapatok" - mondta arra célozván, hogy a MU is az Arsenal-támadások utáni villámgyors lefordulásokra épít majd elsősorban.

Forrás: AFP

Ronaldo jókedvű - kérdés, este 22.30-kor is az lesz-e

A Manchester Unitednek is lesz egy fontos visszatérője: Rio Ferdinand éppen az első felvonáson sérült meg, s emiatt kihagyta a Middlesbrough otthonában aratott 2-0-s bajnoki diadalt, melynek köszönhetően Sir Alex Ferguson tanítványai őrzik listavezető pozíciójukat, s egy újabb lépéssel kerültek közelebb a klub 18. bajnoki címéhez. Az Arsenal ugyan félelmetesen jó saját közönsége előtt az európai kupaporondon, mégis, legutóbb hét évvel ezelőtt ért el olyan eredményt hazai pályán a MU ellen, amely jelenleg továbbjutást érne számára...

Robin van Persie visszatérése miatt Ferguson úgy véli, az Arsenal 4-4-2-es taktikát alkalmat majd, de túl nagy meglepetésre nem számít. "Mélyebben ismerjük egymást, mint a többi kupameccs szereplői, hiszen minden héten látjuk a riválist a bajnokságban, és minden bajnokságban játszunk is pár nagy meccset. Nincsenek titkok, és semmit sem tudunk elrejteni egymás elől."

Patrice Evra, Wayne Rooney és Carlos Tevez egy sárga lapnyi távolságra van attól, hogy eltiltsák a döntőtől (már ha bejut oda a MU), de Sir Alexet ez nem rémíti meg. "Egy remek, igazán profi bíró vezeti a meccset, aki ismeri a körülményeket, tudja, kinek hány sárgája van, s nem tartok attól, hogy túl szigorú lenne" - így Fergie, akinek 1999-ben eltiltások miatt Roy Keane-t és Paul Scholest is nélkülöznie kellett a Bayern München elleni döntőben. Igaz, azt a meccset - 0-1-ről az utolsó pillanatokban fordítva - megnyerte a Manchester.

A keddi találkozó 20.45-kor kezdődik.

A várható kezdőcsapatok:
Arsenal: Manuel Almunia - Bacary Sagna, Kolo Toure, Mikael Silvestre, Kieran Gibbs - Abou Diaby, Alex Song - Theo Walcott, Cesc Fabregas, Samir Nasri - Emmanuel Adebayor
Manchester United: Edwin van der Sar - John O'Shea, Rio Ferdinand, Nemanja Vidic, Patrice Evra - Darren Fletcher, Michael Carrick, Anderson - Cristiano Ronaldo, Carlos Tevez, Wayne Rooney
játékvezető: Roberto Rosetti (olasz).