Vágólapra másolva!
Európából még csak a holland válogatott kvalifikálta magát a 2010-es világbajnokságra, de Anglia is nagyon közel áll ahhoz, hogy kijusson a dél-afrikai tornára. Nem csoda, hogy a szövetségi kapitány, Fabio Capello a Konföderációs-kupán már részben azt figyelte, hogy jövőre milyen körülmények fogadják majd csapatát. Eddig még csak az ötszörös vb-aranyérmes Brazíliának sikerült a saját kontinensén kívül diadalmaskodnia, a 63 esztendős olasz edző ugyanezt a bravúrt szeretné megisméte az angolokkal jövőre a focivébén.

- Miért utazott el idén nyáron Dél-Afrikába?
- Mert bízom benne, hogy jövőre is ott leszünk, és meg akarjuk találni azokat a helyeket, amelyek hasznosak lehetnek a számunkra. Ezen kívül pár meccset élőben is megnéztem a Konföderációs-kupán, mert a televízión keresztül nem ugyanaz az élmény. Ha az ember személyesen is jelen van, akkor sokkal több apró részletet figyelhet meg.

- Az angol válogatott lehetséges szálláshelyét tekintve pontosan mire kíváncsi?
- Olyan helyet keresünk, ahol megfelelő az edzőpálya minősége, hozzá lehet szokni a tengerszint feletti magassághoz, és a hotel színvonala is kielégítő. Ez a három legfontosabb szempont.

- A világbajnokságok történetében Brazília az egyetlen válogatott, amely más kontinensen aranyérmet tudott nyerni. Gondolja, hogy Anglia képes lehet erre?
- A sportág történetében Brazília a legjobb csapat, legalábbis a világbajnoki címek száma ezt mutatja. Nem lesz könnyű a nyomukba lépni, de megvan az esélyünk. Én mindig nyerni akarok a csapataimmal, csak ez a mentalitás vezethet sikerre.

- Mely csapatokat tartja még esélyesnek a végső győzelemre?
- Nem látok a jövőbe, így nem tudom megmondani, hogy melyik válogatottakat fogja befolyásolni sérülés. Ha egy csapatból hiányzik egy kulcsjátékos, akkor nem biztos, hogy képes ugyanarra a teljesítményre. Minden együttesnek megvannak a legjobbjai, akik létfontosságúak a jó eredményhez. Meg lehet tervezni a taktikát, fantasztikus lehet a csapatszellem, de a mérkőzéseket a kivételes képességű labdarúgók, a legjobbak dönthetik el egy villanással.

- Úgy tűnik, a magaslati levegő miatt az akklimatizáció létfontosságú lesz. Gondolkozik azon, hogy valamelyik szomszédos országba viszi edzőtáborba a csapatát a torna előtt?
- A jelek szerint Ausztriában fogunk edzőtáborozni, és egy héttel a vébé rajtja előtt repülünk Dél-Afrikába. Így nem lesz gondunk az időeltolódással és az akklimatizációval, egy hétnek elegendőnek kell lennie.

- Karrierje során rengeteg trófeát nyert klubszinten, rögtön azt követően, hogy az adott csapathoz került. Mivel tudja felgyorsítani a munkafolyamatokat az azonnali siker érdekében?
- A legfontosabb, hogy megértsd, hol is dolgozol, megismerd a focisták hozzáállását, a helyi futballkultúrát. Például Milánóban sokkal visszafogottabbak az emberek, míg Rómában szenvedélyesek. Sok mindent lehet tenni, de meg kell érteni a helyi mentalitást. Ezután jön a konkrét szakmai munka a focistákkal, a csapattal. De azt hiszem, én azért lehettem sikeres, mert remek játékosokkal dolgozhattam.

- Az angol válogatott sokat fejlődött, amióta ön a szövetségi kapitány. Mit gondol, milyen területeken kell tovább javítani az együttesen?
- Amikor elkezdtünk dolgozni, az első edzésen nagyon boldog voltam. De az első, Svájc elleni mérkőzés után rájöttem, hogy mi a probléma az angol csapattal. A probléma a Wembley volt, a játékosoknak nem volt önbizalmuk, a csapatszellem sem volt megfelelő, egyszerűen nyomasztotta őket a stadion. Sokat dolgoztunk ezen, és az eredmények azt mutatják, hogy sikeresen.

- Gondolja, hogy az angol bajnokság hatalmas intenzitása gondot jelenthet a nemzetközi viadalokon, különösen a hosszú tornákon?
- Nem hiszem. Minden országnak megvan a maga stílusa. A spanyolok járatják a labdát, a brazilok ötletesek, az angolok pedig erősek. Anglia négy legjobb klubja különböző stílusban futballozik. Nem ívelgetnek, sokat passzolnak - az ideális ötvözete a klasszikus angol és mediterrán játéknak.

- Anglia jelenleg hatodik a FIFA világranglistáján. Úgy véli, ez reálisan tükrözi a gárda jelenlegi helyzetét a világ labdarúgásában?
- Elégedett vagyok ezzel a helyezéssel, hiszen amikor átvettem a csapatot, csak 12. voltunk. De a pályán elért sikerek fontosabbak, mint hogy a világranglistán éppen hol állunk.

- Hogyan motiválja majd a játékosokat a selejtezők vége és a júniusi vb-rajt között?
- Ez nehéz feladat, mert mindig koncentráltnak kell lenni. Nem könnyű, mert a focisták az idény végén gyakran fáradtak, így meg kell találni a megfelelő módszert ahhoz, hogy a játékosok fittek legyenek.

Forrás: [origo]
Capello fontosnak tartja, hogy kulcsjátékosai - mint Lampard és Gerrard - mindannyian rendelkezésére álljanak majd a vb-n

- Ha gyorsan bebiztosítják a világbajnoki részvételt, mondjuk már szeptemberben, a következő mérkőzésen, akkor a hátralévő selejtezőkön kipróbál néhány új játékost, vagy ragaszkodik a megszokott csapathoz?
- Elképzelhető, hogy kísérletezni fogok, mert ez nagyon fontos. Így tettem a legutóbbi két barátságos mérkőzésen is, Német- és Spanyolország ellen, és ez könnyen megtörténhet más találkozókon is.

- A legutóbbi tornákon Anglia többször is kulcsjátékosokat veszített el sérülés miatt. Gondolja, hogy a csapat elég erős lesz ahhoz, hogy ezeket a lehetséges veszteségeket is kezelni tudja?
- Nem tudom. A sérülések elkerülése nagyon fontos. Akad néhány futballista, akik a csapat magját alkotják, és remélem, ők a rendelkezésemre állnak. A pályafutásom során előfordult, hogy BL-döntőt kellett játszanom négy alapemberem nélkül, és ezt nem szeretném még egyszer átélni.

- Az angol utánpótlás-csapatok jól szerepeltek az utóbbi időben. Az U21-es együttes Eb-döntőt játszott, az U20-as együttes kijutott a világbajnokságra, a 19 éven aluliak ott vannak a kontinensviadalon. A fejlődés szempontjából mennyire tartja fontosnak ezeket az eredményeket?
- Nagyon. Angliában jó csapatok ellen léphetnek pályára ezek a fiatalok, de ez nem olyan, mint a nemzetközi porond. Ráadásul a játékosok így azt is megtapasztalják, átélik, hogy mit jelent a címeres mez. Az akadémiák nagyon jól működnek Angliában, és ennek meglátszik az eredménye. Szerencsésnek mondhatom magam, mert megnézhettem az Arsenal utánpótlásközpontját, ahol az angol válogatott is tréningezik, és a klubnál fantasztikus munkát végeznek. Ez nagyon jó példa a többi akadémiának is. Úgy gondolom, hogy az angol labdarúgás jövője szempontjából ez mindenképpen biztató.

- Kik azok az ifjú tehetségek, akiket már most figyelembe vehet?
- Az U21-es csapatban akad néhány játékos, aki már szerepelt a nagyválogatottban: Theo Walcott, Joe Hart, James Milner. A közeljövőben mások is csatlakozhatnak hozzánk. Mindig figyelem az U21-es együttes eredményeit, és a trénerük, Stuart Pearce, akit remek edzőnek tartok, sokat beszél velem.

Forrás:www.fifa.com
www.global-soccer.eu