Vágólapra másolva!
A Debrecen ismét gólgazdag meccset játszott a Fiorentinával: a Bajnokok Ligája csoportkörének a negyedik fordulójában az olasz csapat a két héttel ezelőtti, budapesti 4-3-as diadalt követően ezúttal 5-2-re győzött a magyar bajnok ellen. A szünetben még 1-1 volt az állás, a második félidőben aztán kilenc perc alatt háromszor vette be a - vereségével a BL-től biztosan búcsúzó - Debrecen kapuját a Fiorentina. A Liverpool csak ikszelt a Lyonnal, így az életben maradásért fog küzdeni a Puskásban.

Bajnokok Ligája, E csoport, 4. játéknap:
Fiorentina (olasz) - Debrecen 5-2 (1-1)
Firenze, Artemio Franchi-stadion, 33 ezer néző
v.: Manuel Mejuto Gonzalez (spanyol)
Fiorentina: Avramov - Comotto, Dainelli, Gamberini (Kröldrup, 33.), Pasqual - Marchionni, Zanetti (Montolivo, 46.), Donadel, Vargas (Santana, 77.) - Mutu - Gilardino.
Debrecen:
Pantic - Bodnár, Komlósi (Kiss Z., 12.), Szélesi, Fodor - Czvitkovics, Varga J., Ramos (Coulibaly, 53.), Leandro - Rudolf, Laczkó (Szakály, 65.).
gól: Mutu (14.), Dainelli (52.), Montolivo (59.), Marchionni (61.), Gilardino (74.), illetve Rudolf (38.), Coulibaly (70.)
sárga lap: Dainalli (28.), illetve Ramos (27.)

A szerda délután hol szemerkélő, hol szakadó eső megtette hatását, a firenzei Artemio Franchi-stadion hosszanti lelátóján ugyanis a székek majdnem fele üresen ásítozott a Debrecen elleni meccs előtt. Az ultrák állandó helyéül szolgáló kanyar azonban most is tele volt, a lilában pompázó szektort sárga foltok színesítették, az előrelátó szervezők ugyanis esőkabátokat osztogattak a bejáratnál. A debreceniek sem hagyták magukra a csapatot, a vendégszektor egyik része csurig megtelt, nagyjából kétezren gondolták úgy, hogy Firenzébe is elkísérik kedvenceiket.

A Debrecen kapujában első BL-bevetésére készült Djordje Pantic, a középpályán a nem teljesen egészséges Kiss Zoltán helyén a hondurasi Ramos kezdett, Coulibaly pedig a padra került, így Rudolf volt az egyedüli csatár. A Fiorentinában két nagy hiányzó volt, Frey és a Budapesten sem szereplő Jovetic, az "odavágón" tarthatatlan Mutu, Gilardino duó viszont most is nagy dobásra készült.

Forrás: [origo]

A Puskás-stadionban tíz perc alatt három gól született, Firenzében csendesebben kezdődött a meccs, bár a Violák most is megpróbálták korán megtörni a Lokit. A magyar bajnok egyik állandó belső védőjére, Mészárosra sérülés miatt eleve nem számíthatott, és hamar elvesztette a védelem másik nagy emberét, Komlósi ugyanis összefejelt Dainellivel, és nem tudta folytatni a játékot. Támadgatott a Fiorentina, de nem érkeztek futószalagon a nagyobbnál nagyobb ziccerek, mégsem húzta ki az első negyedórát a Loki, Marchionni beadása után a Debrecen-specialista Mutu fejelt bevetődve a kapuba.

A gól után visszavett a sebességből a hazai csapat, de így is jóval veszélyesebben futballozott, a Loki szinte csak a védekezésre koncentrált, Rudolf mutatta is a többieknek, ideje feljebb tolni az állásokat. A 25. perctől bátrabb Debrecent láthattunk, Czvitkovics már kaput eltaláló lövésig is eljutott, de nem nyílhatott ki nagyon a magyar bajnok, mert a második olasz gól mindent eldönthetett volna. Gilardino lécet súroló fejesénél kétezer magyar drukker sóhajtott fel megkönnyebbülten, aztán ugyanők a 38. percben már örömittasan énekeltek, amikor Leandro beadása után Rudolf remek mozdulattal lőtt a kapu jobb sarkába, megszerezve ezzel a Loki első idegenbeli gólját a BL-főtáblán.

Gilardino a budapesti forgatókönyvet másolva egyből válaszolhatott volna, de Pantic védte a külsős lövést, ezzel a Debrecen a csoportkör során először nem állt vesztésre a szünetben. A második félidőre nagyon feltüzelt Fiorentina jött ki, amely egyből a kapuhoz szegezte a magyar bajnokot, és előbb Mutu, majd Montolivo lövésénél is Pantic bravúrja miatt maradt az 1-1. És milyen a kapussors, a szerb kapus amilyen nagyokat védett, olyan pocsékul mozdult ki Comotto jobb oldali beadására, a csapatkapitány Dainelli pedig ezt kihasználva a kapuba fejelt az ötösről.

A kérdés ugyanaz volt, mint az első félidőben: tud-e kétgólos előnyt összekaparni a Fiorentina, vagy a Loki átvészeli a nehéz időszakot, és ismét egyenlít. Bár Herczeg András középpályás helyére csatárt hozott (Coulibaly váltotta Ramost), sajnos az előbbi verzió jött be, Vargas beadásáról Gilardino ugyan még lemaradt, de a hosszú oldalon üresen érkező Montolivo becsúszva a hálóba kanalazta a labdát. És ezzel még nem volt vége a lilák ámokfutásának, egy gyönyörűen végigpasszolt akció végén Marchionni egy szemtelen pöcköléssel fújta rá a habot a képzeletbeli tortára.

Forrás: MTI

A Loki álmait a negyedik góllal csúnyán széttaposta a hazai csapat, de a magyar bajnok azért is szerethető, mert a játékosok ilyen helyzetben is felemelték a fejüket, és bár Coulibaly első helyzetét még a kapusba püfölte, Szakály beadása után ugyanúgy fejjel volt eredményes, mint Budapesten. Sajnos a második Loki-gólra gyorsan jött az ötödik firenzei találat, Vargas szabadrúgása után teljesen leblokkolt a magyar védelem, kicsit Pantic is elaludt, Gilardino pedig közelről csúsztatott a jobb sarokba. A hátralévő idő már kedélyes labdázgatással telt, a legnagyobb ovációt az váltotta ki a nézőkből, hogy a Lyon egyenlített a Liverpool ellen, a Debrecen négy meccs után is nulla ponttal áll, de ismét egy olyan meccset játszott, amely vállalható, és amely után a firenzei tábor hosszasan tapsolta a vendégeket.

Herczeg András DVSC-klubmenedzser értékelése

"A Fiorentina ma európai élmezőnybe tartozó csapatként futballozott. Nekünk már a mérkőzés elején nehézségeink akadtak Komlósi sérülése miatt, de a szünetig bírtuk a nyomást. A második gólnál eldőlt a találkozó. Panticot nem hibáztatom a találatért, így is sérülten vállalta a játékot. A Fiorentina játékosai a levonuláskor megmutatták, hogy nemcsak futballistaként, de emberileg is nagyok. A szurkolóinknak köszönjük a kitartást, szerettünk volna szorosabb meccset játszani. Reméljük, a következő összecsapáson sikerül."