Vágólapra másolva!
A fokozatosság elvét betartva úgy érzi, tökéletes döntéseket hozott eddig pályafutása során Nemanja Nikolic. A zentai születésű szerb labdarúgó 18 találattal gólkirály lett a magyar bajnokságban. Az NB II-ben még együtt futballozott bátyjával, Vukannal, a kaposvári éveket kiváló ugródeszkának tartja, a Videotonban pedig csak az a dolga, hogy eddzen és rugdossa a gólokat. Magyar állampolgárságért folyamodik, de válogatottságról nem beszél.

- Hogyan értékeli a Videoton szezonját, legalábbis azt a fél évet, amikor már a klub játékosa volt?
- Az a pár hónap, amit itt töltöttem, egyértelműen pozitív volt, csalódást csak az okozott, hogy nem tudtuk megnyerni a bajnoki címet. Sokáig vezettünk, aztán a Debrecen mögé szorultunk, de az utolsó fordulóig volt lehetőség a végső sikerre. Nem sikerült.

- Mit jelent ez önnek, hogy gólkirály lett?
- Boldog vagyok, mert még sohasem nyertem semmilyen címet. Szerencsére gyorsan beilleszkedtem a Videotonba, megkaptam a lehetőséget, és úgy érzem, éltem is vele.

- A hajrában több lehetőségük is volt, hogy visszaelőzzék a Debrecent, de nem éltek ezekkel, az utolsó hét fordulóban a megszerezhető 21 pontból mindössze nyolcat gyűjtött be a csapat. Mi az oka a visszaesésnek?
- Sokan mondták azt, hogy mi játsszuk a legszebb focit, de ehhez azért ellenfél is kell. Sajnos, a bajnokság hajrájában ellenfeleink túlzott védekezése miatt nem tudtuk a játékunkat játszani, nem tudtuk feltörni a védelmeket. Próbáltunk ívelgetni, de kiderült, ez nem a mi stílusunk, nem is bizonyult eredményesnek. Hajtottunk, akartunk, de ennyi sikerült. De azért azt is el kell mondani, hogy a szerencse sem állt mellettünk mindig. Ha az MTK vagy a Ferencváros ellen a kapufák és a helyzetek közül egy is bemegy, akkor nem egypontos hátránnyal megyünk Debrecenbe, és lehet, hogy minden másképp alakul. De persze mindez csupán számolgatás.

- Magyarország egyik legjobb elméleti szakemberének tartják Mezey Györgyöt. Milyen volt vele dolgozni?
- Azt hiszem, a Videoton vezetőinek a legjobb döntése volt, hogy nem külföldi edzőt bíztak meg a csapat irányításával. Mezey György rendkívül rutinos, és bár már nem fiatal, nagyon ambiciózus, sikeréhes szakember. Sokat köszönhetek neki, mert megadta a bizalmat, a kezdőcsapatba tett, ezért is lehettem gólkirály.

- Azt olvastam, Mezey György egyszer azt mondta önről, hogy "Nemanja életében nem verekedett, mindig tiszta a meze, mikor lejön a pályáról, nem piszkolja össze magát, csak akkor, ha felrúgják". Ez igaz?
- Nem tudom (nevet). Én nem olvastam, nem hallottam ilyet.

- Évekig Zentán játszott, hogyan került Magyarországra? Hogy emlékszik vissza a barcsi és a kaposvölgyi időszakra?
- Amikor befejeztem a sulit, akkor egy barátom, aki ismerte idősebb Dárdai Pált, beajánlott a Barcshoz. Elmentem, egy meccsen próbajátékon szerepeltem, és már kaptam is a szerződést. Azt hiszem, jó döntés volt, hogy a másodosztályt választottam, hiszen így megismertem ezt a közeget, és felkészülhettem a komolyabb feladatokra.

Forrás: MTI

- Pályafutása első élvonalbeli csapata a Kaposvár volt, ahol 30 gólt szerezett. Miben különbözik a magyar élvonal a másodosztálytól?
- Sokkal gyorsabb a játék, talán ez a legszembetűnőbb változás. Nekem sikerült felvennem a ritmust, beilleszkedtem, első kaposvári NB I-es mérkőzésemen mindjárt gólt is szereztem. Nagyon jó közegbe kerültem, ahol ráadásul ismerőseim futballoztak, ők sokat segítettek. Azt hiszem, a fokozatosság nagyon fontos egy labdarúgó életében, számomra a Kaposvár ezért is számított kiváló ugródeszkának. Ha valaki jó focista, akkor tud élni a lehetőséggel. Ha nem, akkor középcsapatból sem tűnik ki.

- Tavaly decemberben még állítólag a Ferencváros érdeklődött ön után, végül a Videotonhoz kerül. Miért a fehérváriakat választotta?
- A ferencvárosi érdeklődésről csak az újságban olvastam, hozzám hivatalosan nem jutott el erről semmi. Decemberben a klubvezetés szólt, hogy van egy ajánlat, a Videoton gyorsan megegyezett velem, utána már csak a kluboknak kellett 1-2 napot tárgyalni, és mehettem is Fehérvárra. Még három év van a szerződésemből, most azt mondom, kiváló döntés volt odaszerződnöm.

- Mit gondol, meddig juthat el a futballban?
- Nem tagadtam soha, szeretném kipróbálni magam komolyabb bajnokságban is. De jelenleg nem vagyok kényszerhelyzetben, jó csapatban játszom, gólkirály lettem, érvényes szerződéssel rendelkezem. Nekem az a feladatom, hogy eddzek, rugdossam a gólokat.

- Miután édesanyja magyar, akár fel is vehetné a magyar állampolgárságot.
- A letelepedési engedélyt már megszereztem, öt évre megkaptam. Ha a nyári szünetből visszatérek, akkor beadom az állampolgársági kérvényemet is.

- Onnan pedig már csak egy lépés, hogy a szövetségi kapitány meghívja a válogatottba. Ha válaszút elé kerülne, és mindkét országból hívnák a válogatottba, melyiket választaná? A magyart vagy a szerbet?
- Bárcsak ez lenne a legnagyobb probléma az életemben. Addig azonban, amíg nem vagyok magyar állampolgár, etikátlan lenne erről beszélnem, hiszen mindez csupán teória lenne, semmi más.

A góllövőlista végeredménye:
18 gólos: Nikolic (Videoton)
16 gólos: Rudnevs (ZTE)
15 gólos: Alves (Videoton)
14 gólos: Coulibaly (Debrecen), Kabát (Újpest)
13 gólos: Lázok (MTK), Pavicevic (ZTE)
12 gólos: Kink (Győr), Montvai (Kecskemét)
11 gólos: Csordás (Kecskemét), Tököli (Paks)


- A kilencvenes évektől Magyarország egyik légiós bázisa Jugoszlávia, majd Szerbia lett, számtalan ottani játékos fordult meg a magyar NB I-ben. Mi lehet ennek az oka? Ennyivel jobbak a szerb játékosok, ennyivel jobb az utánpótlás helyzete vagy egyszerűen jobbak a menedzserek, akik idehozzák őket?
- Nehéz erről beszélni, hiszen Szerbiában mindössze a negyedosztályban futballoztam, nincsen rálátásom az ott történtekre. Az biztos, hogy vannak tehetséges srácok, akiket - hasonlóan a magyar példához - nem lehet otthon tartani. A klubok, amint lehet, eladják őket, ebből lesz bevételük. Magyarországon talán éppen a Debrecen-Videoton párharc az, ami jót tesz a fejlődésnek, így szoros és izgalmas lesz a bajnokság.

- Milyen különbséget lát a szerb és a magyar lehetőségek között?
- A magyarok többet tesznek a fociért. Szerbiában talán 3-4 pályára mondhatjuk azt, hogy elfogadható, Magyarországon ezzel szemben rendezettebbek a körülmények. Itt bevezették, hogy csak az lehet NB I-es csapat, amelynek van világítása. Szerbiában ez elképzelhetetlen lenne. Itt jó pályák vannak, ott rosszak, de inkább azt mondom, közepes minőségűek. Ráadásul a magyarok sokkal több pénzt fektetnek be a sportágba.

- Amíg nem játszott Magyarországon, figyelemmel kísérte a magyar bajnokságot? Mondanak a számára az olyan nevek valamit, mint Kuntic vagy Kopunovic?
- Amíg évekkel ezelőtt az RTL Klub adta a mérkőzéseket, addig a vasárnap déli közvetítéseket mindig néztem, igyekeztem képben lenni, főleg, ha jó csatát ígért a párosítás. Kunticékat persze, hogy ismertem, ők nagy karriert futottak be azzal, hogy a Fradi első magyar csapatként a BL-ben szerepelhetett.

Forrás: MTI

- Úgy hírlik, édesapja mindig csomagban akarta eladni mindkét fiát, vagyis, aki megveszi a Nemanját, az vegye meg a Vukant is. Barcson együtt játszottak, milyen érzés volt?
- Nemcsak Barcson, de a Kaposvölgyében is együtt játszottunk. Nagyon jó párost alkottuk, de sajnos útjaink elváltak akkor, amikor Kaposvárra kerültem. Ő most az NB III-ben szerepel, a Nagyatád színeiben 23 gólnál jár, vezeti a góllövőlistát. Még van hátra három fordulója, nagyon szurkolok neki, hogy mindkét Nikolic gólkirály legyen.

- Mire viheti bátyja a futballban?
- Remélem, lesz még jobb lehetősége. Amíg én támadó középpályásként kezdtem, ő egyértelműen ék, ráadásul nagyon gólérzékeny.

- Mi a véleménye az európai bundabotrányról, amelyben állítólag magyar csapatok is érintettek?
- Csak olvastam róla, nem látom át a helyzetet. Én nem hiszek ezekben a vádakban, szerintem túl sok a pletyka. Így ezzel tényleg nem szeretnék foglalkozni.

Nemanja Nikolic
Születési idő, hely: 1987. december 31., Zenta
Állampolgárság: szerb
Magasság: 180 cm
Poszt: csatár

csapatmeccsgól
-2006FK Zenta??
2006-2007Barcsi SC13

3

2007Kaposvölgye VSC1411
2008-2009Kaposvári Rákóczi4930
2010-Videoton FC158