Vágólapra másolva!
Kubatov Gábor ígérete ellenére a Fradihoz nem térhetett vissza, így hétéves angliai szereplés után a kiesés szélén álló Vasasnál landolt Gyepes Gábor. Két évig tartó felépülését máig csodának tartja, a jópofizni akaró exedzője mellett szó nélkül elsétált. A nyaralást emlegető focistákat látva megdöbbent a Cardiff öltözőjében, és sejtette, hogy nem jutnak fel a Premier League-be. A Championshipben bőven kijutott neki a konfliktusokból, de az angol harmadosztályban megtalálta az ideális edzőtípust.

Gyepes Gábor azt állítja, tavaly elnöki ígéretet kapott a Fraditól, hogy ha hazajön Angliából, korábbi klubjában játszhat, ám Kubatov Gábor szava nem volt elég ahhoz, hogy szerződtessék idén tavasszal. "Szakmai döntés született, Détári Lajos úgy látta, nem tenne jót a csapatépítésnek, ha bekerülne egy játékos, aki csak fél évre érkezik" - magyarázta az [origo]-nak, hogy miért nem kellett végül az Üllői úton.

A Cardiff-fal januárban szerződést bontó hátvéd korábban csak a Fradinál játszott az NB I-ben 2000 és 2005 között, így nem vette könnyen a döntést. "Megértettem, de nem esett jól, mert a Haladáshoz és a Honvédhoz visszatérő Halmosi Péter, illetve Torghelle Sándor példája is mutatta, hogy meg lehet oldani, hogy egy a klubhoz kötődő játékos hazatérjen. A Fradi is lehetett volna rugalmasabb."

Havi százezerért is vállalta

Gyepes megpróbált az angol harmadosztályú Prestonnal is dűlőre jutni, de ott hosszú távra akarták szerződtetni, amit nem akart elfogadni. Végül az NB I-ben kiesés ellen küzdő Vasassal tudott megállapodni, mindössze havi százezer forintért vállalta az utolsó hat bajnokit, a bennmaradás esetén további egymilliót kapna. "Ebben a helyzetben teljesen fölösleges lett volna bármilyen anyagi igénnyel előállni. A prémium sem egy nagy összeg, még a magyar viszonyok közt sem, de itt most tényleg csak az számított, hogy végre játszhassak."

A Pápa elleni 1-1-re végződött kiesési rangadón nyolc hónapos szünet után lépett újra pályára tétmeccsen. "Fel voltam rá készülve, hogy furcsa lesz, aztán ahogy telt az idő a pályán, lassan helyére kerültek a dolgok." Csapata azóta Újpesten vereséget szenvedett, de a Pápa is kikapott az addig nyeretlen ZTE-től, így négy körrel a vége előtt a Vasas három pontra van a bennmaradó helyen álló riválistól. Gyepes szerint nem a pontokon fog múlni a sorsuk. "Ha a játék nem jön, akkor tök fölösleges számolgatni, ha viszont az rendben lesz, akkor úgyis sikerül. Ki kell hoznunk magunkból, ami bennünk van."

Ha háborog, a felesége teszi rendbe

Gyepes idén hétéves angliai légióskodás után tért haza. 2005-ben kétszeres magyar bajnokként és stabil válogatottként szerződött a Fradiból a Championshipbe, de a folytatás felemásan alakult. "Tisztában vagyok azzal, hogy több volt benne, talán én is hibáztam, de a sérülés pontosan azt a többet vette el, és ez a PL-szereplés lehetett volna. Azért összességében nem bántam meg ezt a hét évet. A feleségemnek van igaza, amikor háborgok, azt szokta mondani, legyek büszke arra, amit elértem, mert sokan idáig sem jutnak el."

A hátvéd az első légiós idényében rendszeresen játszott a Wolverhamptonban, majd 20 bajnoki után 2006 márciusában súlyos keresztszalagszakadást szenvedett. 2003-ban már volt egy hasonló sérülése, abból egy év után felépült, de ezúttal a klub orvosa azt mondta neki, hogy abba kell hagynia a focit. Ő azonban nem adta fel, és hosszas rehabilitáció után 2008 tavaszán a harmadosztályú Northamptonnál visszatért, majd megvette a Cardiff, ahol a 2008-2009-es idényben alapember lett. "A felépülésem valahol egy csoda, egyben nagy elégtétel volt számomra. Megmutattam azoknak, akik leírtak, hogy nem volt igazuk. Amikor a Wolverhampton ellen jól ment a játék, a végén a volt edzőm oda akart jönni jópofizni, de én csak mentem tovább, nem hiszem, hogy lett volna alapja a jópofizásra."

Forrás: AFP/Martyn Hayhow
A MU-t erősítő Evrával is öszecsapott a Wolwerhampton játékosaként

A következő idényben hol játszott, hol nem a walesi klubban (16 bajnokin), csapata az élvonal kapujáig jutott, ám a rájátszás döntőjét elbukta a Blackpool ellen. A 2010-11-es szezonban ősszel rendszeresen szerepelt a magyar védő, aztán egy hibája után Dave Jones a csapat előtt tette felelőssé a Swansea elleni vereségért. "Onnantól kezdve mindenért engem hibáztatott, még akkor is, ha a pályán se voltam, ugyanakkor szemtől szemben soha nem mondta el a véleményét." Gyepes ettől kezdve a kispadra került, majd áprilistól már oda sem ülhetett le. Közben csapata megint a rájátszásba jutott, a védő szerint nem csoda, hogy ezúttal sem járt sikerrel. "Nem gondoltam, hogy Angliában fogok ilyen dolgokkal találkozni, többen már a nyaralást emlegették az utolsó meccsek előtt. Ezek alapján sejtettem, hogy ha egyenes ágon nem jutunk fel, a rájátszásból nem fog menni."

Az angol értelmező szótárral fellebbezett

A júniusi edzőváltás sem oldotta meg Gyepes sorsát, a Jonest váltó Malky Mackay sem játszatta. "Más elképzelései voltak, ennek más is áldozatul esett, ezt még el lehet fogadni, de azt már nem értettem, hogy a klub miért nem engedi, hogy eligazoljak." Amikor ezt szóvá tette a Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatában, a klub egy heti fizetésére büntette, amiért kritizálta a Cardiffot. "Válaszként szépen kiírtuk az angol értelmező szótárból, mit jelent a kritika, és írtunk egy fellebbezést. Vissza is vonták a büntetésem, elismerve, hogy a csak a tényeket mondtam el." A huzavonának idén januárban lett vége, amikor a klub végre hajlandó volt szerződést bontani Gyepessel.

A hosszas kálvária ellenére a hátvéd nem osztja Halmosi Péter véleményét, aki szerint a magyar focistákra valamiért pikkelnek Angliában. "Minden külfölditől megkövetelik az állandó jó teljesítményt és az angolos viselkedést, ezekben nem hibázhat. A megítélését viszont nem a nemzetisége dönti el, hanem az, hogy ki áll mögötte, mennyire tudja képviselni a jogait."

A Northampton edzője az etalon

Azt reméli, nyáron eldől a sorsa, alapvetően külföldön folytatná, de komoly célokért harcoló csapatban az NB I-et is vállalná. "Nem elsősorban a csapat neve számít, a lényeg, hogy rendszeresen játsszak egy olyan edzőnél, aki bízik bennem, a teljesítményem alapján ítél meg, és ha hibáztam, a szemembe mondja. Eddigi tapasztalataim alapján számomra ezt a trénert Stuart Gray testesíti meg, akivel a Northamptonnál dolgoztam."

Forrás: AFP/Francisco Leong
Utoljára a portugálok ellen játszott a válogatottban

Gyepes a válogatottban 26-szor jutott szóhoz, utoljára 2009-ben szerepelt, amikor a súlyos sérüléséből felépülve Erwin Koeman a vb-selejtezősorozat hajrájában három meccsen játszatta. 2010 őszén Egervári Sándornál is kerettag lehetett, így elvileg lehetne esélye a jelenlegi kapitánynál is. "Most könnyedén azt kellene mondanom, hogy ha rendszeresen játszok, akkor egyértelműen visszatérek a válogatottba, de egyelőre nem tartok itt. Ha nyáron sikerül egyenesbe kerülnöm, akkor majd ezen is elgondolkodhatok."