Vágólapra másolva!
Jordi Alba után egy másik Európa-bajnok játékosra is kivetette a hálóját a Barcelona, bár a bilbaói Javi Martínezért még a Bayern Münchennel is meg kell küzdenie, és a 40 millió eurós kivásárlási ár is túl magasnak tűnik. Noha a már így is szinte tökéletes középpálya aligha szorul erősítésre, az előző szezonban középhátvéddé faragott focista remekül illeszkedne a csapat játékába, gyakorlatilag két igazolás lenne egy személyben.

Kevés futballista mondhatja el magáról, hogy 23 évesen minden lehetséges trófeát megnyert a válogatottal, de az Athletic Bilbao sztárja, Javi Martínez éppen ezzel büszkélkedhet. Mindössze nyolcszor lépett pályára a spanyol válogatottban, de ott volt a 2010-es vébén és a 2012-es Európa-bajnokságon is. Klubszinten azonban a nagy sikerek még váratnak magukra, ám könnyen elképzelhető, hogy már nem sokáig, hiszen a baszk játékost a Barcelona szeretné leigazolni.

Mit akarnak még a középpályán?

Mindez csak azért tűnik elsőre meglepőnek, mert a katalánok a világ legjobb középpályás-sorával rendelkeznek, Martínez pedig eredetileg szintén ezen a poszton játszik. A Barca Josep Guardiola irányítása alatt rendszeresen 4-3-3-as felállásban futballozott, ideális helyzetben a három középpályás Sergio Busquets, Xavi és Andrés Iniesta voltak, ennél jobb sort elképzelni sem lehet. Ráadásul szükség esetén rendelkezésre áll még Francesc Fabregas és a fiatal reménység, Thiago Alcántara is, vagyis ebben a csapatrészben a Barcelona egyáltalán nem szorul rá az erősítésre - főleg, ha figyelembe vesszük, hogy az argentin Javier Mascherano is a keret tagja.

Forrás: AFP/Lluis Gene
Forrás: AFP/Lluis Gene

A Barca középpályája már így is a tökéletességet ostromolja

Mascherano viszont az elmúlt idényben szinte végig középhátvédként szerepelt, részben kényszerűségből, hiszen Carles Puyol és Gerard Piqué sokat volt sérült, utóbbinak a formájával is akadtak problémák, Eric Abidal pedig súlyos betegsége miatt nem állt a csapat rendelkezésére a szezon végén. A Barcának ennek alapján nem középpályásra, hanem inkább egy klasszis középhátvédre lenne szüksége, hiszen Puyol már 34 éves. A klub ugyan megpróbálta leigazolni Thiago Silvát, ám az AC Milan (legalábbis eddig) nem engedte el egyik legjobb játékosát.

Hátvédgyár középpályásokból

A Barca játékstílusába nem illik bele bármilyen középhátvéd, remek példa erre az ukrán Dmitro Csihrinszkij, akit nagy reményekkel igazoltak, de sehogyan sem találta a helyét, és egy év múlva jelentős veszteséggel váltak meg tőle. A klubnak olyan védőre van szüksége, aki szükség esetén képes fellépni a középpályára, tud alkalmazkodni a Barcelona egyedi, labdabirtokláson és rengeteg lapos passzon alapuló stílusához. Részben ezért is inkább Mascheranónól faragtak középső védőt, és Sergio Busquets is játszott már ezen a poszton - volt rá példa, hogy meccs közben lépett vissza, módosítva a csapat alaptaktikáját.

Ebből a szempontból Javi Martíneznél jobb igazolást nem is találhatnának. A karrierjét az Osasunában kezdő játékos alapvetően védekező középpályás, de abból a fajtából, aki nemcsak a labda megszerzésében, az ellenfél támadásának a megakadályozásában kiváló, hanem a támadójátékba is képes bekapcsolódni. De ami még fontosabb: az előző idényben az Athletic Bilbao argentin mestere, Marcelo Bielsa szinte végig középhátvédként szerepeltette, és Martínez ezen a poszton is remekül megállta a helyét. A Barca gyakorlatilag két játékost igazolna le egy személyben, ha őt megvenné, ráadásul a spanyol válogatottból, illetve az U21-es együttesből (amellyel csapatkapitányként 2011-ben Európa-bajnokságot nyert) a Barca szinte összes futballistáját remekül ismeri.

Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou
Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Csak a csatárok voltak ilyen drágák

Persze Martínezre más klubok is felfigyeltek, kapcsolatba hozták a Bayern Münchennel és a Manchester Cityvel is. A müncheniek kifejezetten komoly érdeklődőnek tűnnek, olyannyira, hogy egyes források arról írtak: a bajorok már megegyeztek vele a fizetéséről, ezt azonban Martínez ügynöke cáfolta. Annyi bizonyos, hogy a szerződésében lévő kivásárlási záradék 40 millió euróról szól, és a Bilbao elméletileg ragaszkodik ehhez, a Barca pedig története során ennyit mindössze három sztárért fizetett: David Villa és Javier Saviola pontosan ennyibe került, Zlatan Ibrahimovic pedig még többe. Viszont ha maga Martínez is a Barcelonába akar igazolni, akkor a baszkok aligha állíthatják meg, márpedig a játékos többször is hangsúlyozta, mekkora megtiszteltetés a számára a Barca érdeklődése.

www.globalsoccerapp.com