Vágólapra másolva!
Hiába játszott többnyire végig fegyelmezetten és taktikusan a Videoton, egy védelmi hibából kapott góllal a Genk 1-0-ra nyert Székesfehérváron a labdarúgó Európa-liga ötödik fordulójában, így visszacsúszott a harmadik helyre, és távol került a továbbjutástól. Paulo Sousa vezetőedző, Torghelle Sándor és a székesfehérvári szurkolótábor sem szomorú a vereség után.

Európa-liga, G csoport, 5. forduló:
Videoton FC - Genk (belga) 0-1 (0-1) - élő közvetítés
Sóstói Stadion, 8800 néző, v: Liran Liany (izrael)
Videoton: Bozovic - Brachi, Kaká (Walter Lee, 82.), Vinicius, Szolnoki - Renato Neto, Mitrovic - Gyurcsó, Sándor (Torghelle, 76.), Oliveira (Kovács I., a szünetben) - Nikolic
Genk: Van Hout - Dani Fernandez, Ngcongca, Nadson, Tshimanga - Hyland, Gorius - Buffel, Barda (Plet, 71.), Joseph-Monrose (Masika, 76.) - Vossen (Kumordzi, 91.)
gólszerző: Barda (19.)
sárga lap: Kaká (21.), Torghelle (80.), Kovács I. (90.) illetve Joseph-Monrose (68.), Hyland (80.), Masika (94.)

Az elmúlt húsz év magyar klubfutballjának egyik legnagyobb sikerét arathatta volna a Videoton, amely annak tudatában készült a belga Genk elleni meccsre, hogy győzelem esetén biztosan továbbjut csoportjából az Európa-ligában. A nagy lehetőség ellenére nem rohanta le fél Székesfehérvár a stadiont, a hazaiak számára fenntartott részeken bőven lehetett üres helyeket látni.

A meccs első perceiben a Videoton birtokolta többet a labdát, a remek formában lévő Nemanja Nikolic révén a meccs első kapu felé tartó fejesét is feljegyezhettük. A Genk ezt követően lassan átvette a kezdeményezést, de a kapu közelébe sem jutott el, mert a Videoton remekül leszűkítette a területet, a hazaiak dinamikusan letámadták a labdát birtokló belga hátvédeket.

A 19. percben aztán váratlanul, helyzet nélkül megszerezte a vezetést a Genk. Mladen Bozovic rosszul jött ki egy szögletnél, Elyaniv Barda pedig a kapuba fejelt.


Néhány perccel a gól után átvette az irányítást a Videoton. A két szélen többször is a belga védelem mögé tudtak kerülni, de a beadásokból nem alakultak ki komoly helyzetek, pedig volt potenciál a támadásokban.

Az utolsó negyedórára helyet cserélt a két szélső, Felipe Oliveira és Gyurcsó Ádám, ettől még aktívabb lett a Videoton jobb oldala, és innen indult a félidő legnagyobb helyzete is. Álvaro Brachi szöktette Nikolicot, akinek lapos beadását hiába várta teljesen üresen Sándor György, hat méterről csúnyán fölérúgta a labdát. Hiába mutatott kevesebbet a Genk a Videotonnál, a félidő a belgák vezetésével ért véget.

A szünetben Kovács István jött be Oliveira helyére, ettől dinamikusabb lett a Videoton játéka. Kovács többször is remekül játszotta meg a labdát a mezőnyben, és egy szép betörése után ismét nagy helyzetben került Sándor, de hasonlóan rosszul találta el a labdát, mint az első félidőben. Az egyre bátrabban játszó Videoton hátul nem tudta megtartani az első félidőben látott stabilitását, a második félidő első 15 percében a Genknek két komoly helyzete is volt.

Fotó: Mudra László [origo]
A csapatkapitány Sándor Györgynek ezúttal nem ment a játék (galéria a képre kattintva)

A közönség is egyre hangosabb lett, és nem csak abból lehetett érezni, hogy nem jár messze a góltól a Videoton, hogy Torghelle Sándor is egyre aktívabban melegített, hanem a Genket is egyre jobban benyomta a tizenhatosa elé a Videoton és a kapu felé tartó lövések is megszaporodtak.

A 70. perc környékére az addigi lendület is alábbhagyott a Videoton játékában, egyre több volt a technikai hiba a játékában, a nézőket is egyre inkább elkezdte bosszantani a saját csapatuk. Az egyik ilyen hiba után Jelle Vossen került helyzetbe, Bozovic odaütött a lábára, de a játékvezető nem adott tizenegyest. A hangulatnak mindenesetre jót tett Torghelle beállása a 76. percben, már az első percében meglökdösött egy belgát, aki véletlenül nekifutott, majd összekakaskodott Thomas Buffellel, a kisebb bunyóba mindkét csapat beszállt. Percekig állt a játék, a közönség hangosan fújolt.

Az utolsó öt percben még próbálkozott a Videoton, de hiába küzdött, csak beszorítani sikerült a Genket, komoly helyzetet kialakítania nem. A magyar csapat a meccs nagy részében nagyon fegyelmezetten játszott, de a találkozó végére egyre több technikai hiba csúszott a játékba, így nem sikerült komoly nyomást helyezni a Genkre. A közönség sem volt teljesen maga alatt a vereség miatt, a nézők "Szép volt fiúkkal" búcsúztak a csapattól.

Fotó: Mudra László [origo]
A közönség nem volt csalódott (galéria a képre kattintva)

Torghelle Sándor így nyilatkozott a mérkőzést közvetítő Story4 TV-nek: "Mindig fájó a vereség hazai pályán. Ugyanakkor mindent beleadtunk, de egy pontrúgásból szerzett góllal megnyerték a belgák a meccset. Nem lehetünk szomorúak, mert egy jó ellenféllel játszottunk. Feljebb toltuk a védekezésünket, hogy nyomás alá helyezzük a Genket, de most nem tudtuk belőni a helyzeteket, mint korábban."

Paulo Sousa: "Sikerült meglepnük a Genket, taktikailag felülmúltuk az ellenfelet, sajnos az eredményben ez nem mutatkozott meg. Viszont egy erős ellenféllel szemben megmutattuk, hogy milyen jól tudunk játszani. Csak gratulálni tudok a játékosaimnak, mert mindent megtettek a győzelemért."

A csoport állása:
1. Genk 11 pont - továbbjutott
2. Basel 8
3. Videoton FC 6
4. Sporting Lisboa 2 - kiesett

Az utolsó fordulóban Genk-Basel és Sporting-Videoton meccseket rendeznek.

Gerát meglepte a Videoton

A magyar válogatott csapatkapitányát, Gera Zoltánt a mérkőzés előtt telefonon megkérdeztük: mint korábbi EL-döntőt játszott játékos, milyen tanácsot adna a Videotonnak arra az esetre, ha bejutna a kieséses szakaszba. "Van a Videotonnak egy tapasztalt edzője, aki sok-sok komoly mérkőzést játszott már a BL-ben, nem hiszem, hogy rászorulna az én tanácsaimra. Az viszont látszik, hogy nagyon szervezett csapat a fehérváriaké. A futball nem arról szól, hogy kinél van a labda, hanem arról, hogy ki nyeri a meccset. Az első a védekezés, aztán jöhet a támadás: ezt jól csinálja a Videoton, és meg is van az eredménye."

A West Brom légiósa nem várt ilyen jó teljesítményt a Videotontól. "Meglepett, hogy milyen sikeresek, hiszen amióta én futballozom, ilyen jól még egyetlen magyar csapat sem szerepelt a csoportkörben. Láttam egy-két meccsüket, és tetszik, amit csinálnak. Az edző feladata fontos, jól kell választania, tudnia kell, hogy kik azok, akik megcsinálják azt, amit kér. Például vannak, akik nem hajlandók védekezni, éppen ezért az edző úgy igazolja le a játékosokat, hogy azok beilleszthetők legyenek az elképzeléseibe."