Társoldalunk:

Kétharmadban magyar az NB I.

2013.10.18. 19:00

Világtérképre illesztettük az NB I. légiósait, akik közül sok a szerb és a brazil, Ázsiát és Óceániát viszont egyetlen játékos sem képviseli. Bár a hazai szakemberek sűrűn panaszkodnak a sok külföldire, a mezőnynek csupán a 34 százaléka nem magyar, míg a Premier League 68 százaléka érkezett Anglián kívülről. A legmagyarabb pesti csapat az MTK, Bábel tornya Győrben épül.

Tizenhat csapat, negyvennégy nemzet, 450 focista - ebből áll össze az NB I. A csapatok kerete átlagosan 28,125 játékosból áll, pontosan a 66 százalékuk magyar: 297 hazai focistára 153 külföldi jut. Bár gyakran panaszkodnak az edzők, tulajdonosok, hogy a légiósok elveszik a helyeket a tehetséges magyarok elől, a Premier League-ben sokkal rosszabb ez az arány, ott mindössze a játékosok 30,2 százaléka angol, de minden topliga legalább negyvenszázaléknyi külföldit foglalkoztat.

Mindenesetre Csányi Sándor MLSZ-elnök szerdai nagyszabású sajtótájékoztatóján kiemelten foglalkozott az utánpótlással, mondván "szükség van jól képzett magyar játékosokra, az MLSZ ezért támogatja pénzzel azokat a klubokat, amelyek magyar utánpótlás játékosokat foglalkoztatnak. Szeretném elérni, hogy csak az olyan csapatok kaphassanak állami támogatást, amelyek magyar utánpótláskorú játékosokat is foglalkoztatnak nagy számban."

A teljes térképhez kattintson!

Itthon a magyarok után a szerbek vannak a legtöbben, 35-en, utánuk a brazilok (12), szlovákok (9) és a spanyolok (8) következnek. Kissé meglepő, hogy a 35 szerbre csak öt horvát jut, de bosnyák, montenegrói, szlovén és macedón játékos sincs sok (sorrendben 6, 3, 4, 1).

A Paks 24 fős keretében mindössze egyetlen szlovák légiós szerepel, ő is felvidéki magyar: Molnár Péter.

A pesti csapatok legmagyarabbika az MTK, egyedül náluk van húsznál több hazai focista a keretben, míg az Újpestnél csak 12, a Fradinál 14, a Honvédnál 16. Jellemzően a vidéki csapatokban kevesebb a légiós: több mint 20 magyar van a Debrecen, a Paks, a Haladás, a Pécs, a Mezőkövesd és a Puskás Akadémia keretében, persze akad kivétel: a Videoton és Kaposvár egyaránt 13-13 magyart foglalkoztat.

Bábel tornya Győrben épül, éppen tucatnyi nemzet fiainak kell egy csapatot formálniuk, de Újpesten és a Honvédnál is éppen ki tudnának állni csupa különböző nemzetiségű játékossal. Egy átlagos NB I-es csapatot 7,44 féle nemzetiség alkot.

Ausztrál és ázsiai profi nem focizik magyar pályákon, Amerikát 19-en, Afrikát 34-en képviselik, míg a külföldi Európát éppen százan.

Nem elhanyagolható a légiósok minősége sem. Nehéz volna személyenként végigvenni, melyik külföldi javít a minőségen, és kik azok, akik csak a létszámot növelik, de azt tudjuk számszerűsíteni, hányan érkeznek a magyarnál erősebb, illetve gyengébb bajnoksággal rendelkező országból.

Ebben az összevetésben jól áll az NB I.: a 153 külföldiből 114 a ranglistán feljebb álló országból érkezett, és csak 39 lejjebb rangsoroltból. Százalékban kifejezve ez 74,5 - 25,4 a minőség javára. Más kérdés, hogy a listavezető spanyolok ilyen alapon nem is erősíthetnének, holott a Real Madridban, de még a Barcelonában is szép számmal vannak légiósok.