Vágólapra másolva!

Focistáinkat az erkölcs tartja vissza a bundázástól

A Hivatásos Labdarúgók Szervezete által megkérdezett 321 magyar labdarúgó többsége azt állítja, hogy erkölcsi aggályok miatt nem kapható a bundázásra.

A HLSZ weboldalán közreadott elemzés szerint a magyar focisták 87 százalékát etikai megfontolás tartja vissza attól, hogy részt vegyen a mérkőzések manipulálásában. Az etikai fenntartást megjelölők közül az érzelmi okok 76 százalékukat, a racionális okok 22 százalékukat tartja vissza.

A válaszokból kiderül, hogy a játékosokat a személyes becsületük védelme mellett a csapattársaknak, a klub szurkolóinak és a családjuk tisztelete tartja távol a meccsek manipulálásában való részvételtől. A lebukás veszélye a válaszadók minimális részét (2 százalék) tartja vissza. Ennek egyik oka az lehet, hogy a labdarúgók elsősorban etikai okból kerülik a bundázásban való részvételt. Ugyanakkor az is lehet, hogy a játékosok tájékozatlanok a meccsek manipulálásának a súlyos jogi következményeiről.

A válaszadó játékosok majdnem fele (46 százalék) a fizetések időben való rendezését, illetve a jobb fizetés elérését tartja a bundázásmegelőzés leghatékonyabb módjának. A beérkezett válaszokat nem számolták össze abból a szempontból, hogy a jobb fizetésre hány jelölés érkezett az NB I-es és az NB II-es játékosoktól, de valószínűsíthető, hogy főként az alsóbb osztályban szerződtetett profi játékosok gondolják hatékony módszernek a jobb fizetést, hiszen az élvonalban általában lényegesen jobbak a fizetések.

A válaszadók 17 százaléka jelölte meg, hogy szükség lehet a munkakörülmények javítására és a játékosok felé irányuló nagyobb tiszteletre. A "mit gondolsz, mi lehet a bundázás megelőzésének leghatékonyabb módja?" kérdésre válaszolók bizonyára a kluboknál olykor eluralkodó hektikus fizetési gyakorlatot sérelmezik, amelynek eredményeként többhavi jövedelmek maradnak kifizetetlenül.

Ugyancsak idesorolható az a gyakorlat, hogy a klubvezetők kiszámíthatatlanul és önkényesen büntetnek a prémiumok ki nem fizetésével, ugyancsak megszegve a szerződéseket. Ezek alapját a játékosok iránti tisztelet hiánya, valamint a bajnokságban való részvételre jogosító licencek feltételeinek hiányosságai jelentik.

A megkérdezettek 14,5 százalékának elvárása az erősebb szövetség és az erősebb játékosszervezet. A bérek időben történő kifizetése, a jobb fizetés, a jobb munkakörülmények és nagyobb tisztelet a játékosok irányába a válaszok a 64 százalékát teszik ki, ezek mindegyike az MLSZ szabályzatainak a hiányosságaira utal – írja elemzésében a HLSZ.

A válaszadó játékosok 33,5 százaléka jelezte, hogy igényli a felvilágosító, jogi, és érdekvédelmi munkát, amelyet a HLSZ nyújt.

A HLSZ anonim módon 321 játékost kérdezett meg a bundázásról, és a 17 kérdésre adott válaszokat részletenként közli. Az első két részről itt olvashatja el összefoglalónkat.