Társoldalunk:

Ahol Anelka öleléséért nem büntetnek

2014.12.08. 22:18

A világ negyedik legnézettebb ligájában, egy 55 ezres stadionban, biliárdasztal simaságú füvön egyszerre láthatunk egy világ- és Európa-bajnok francia csatárt, egy spanyol BL-győztes támadót, egy volt dortmundi német válogatott védőt is. Hol vagyunk? Nem, nem Angliában vagy Olaszországban, hanem Indiában, abban a ligában, ahol már van annyi pénz és olyan körülmények, hogy a veterán Nicolas Anelka, Manuel Friedrich vagy Luis Garcia elcsábuljon. De vajon miért hördülnek fel a szurkolók egy közepesen rossz felszabadítástól?

Mumbai a végletek városa, a mélyszegénységtől sok helyen egy lépésre van a luxus, az összetákolt, poros, emberek és patkányok lakta viskó és a kristálytiszta pláza ugyanúgy elfér egymás mellett, mint az elegáns terepjáró és a 25 embert szállító negyvenéves teherautó. A Mumbai City stadionjáról sok jót hallottunk, az oda vezető út azonban kalandokkal teli.

Az egész család elfér egy robogónForrás: Pécsi Petya

A fitnesz- és testépítő vb-re is érkezett újságíró szállása hiába van Mumbaiban, ez nem jelenti azt, hogy könnyű lesz megközelíteni a helyszínt, mi például cirka 30 km-re voltunk tőle, az ígéret szerint kétórányi autózásra. Taxisunk az öreg autójával - indexelés nélkül, megannyi dudálással - ügyesen lavírozott, itt megszokott, hogy az autók egy centire mennek el egymás mellett, aggódni emiatt felesleges. 

A jó, a rossz és a csúf

Út közben láttunk négy embert szállító motort, pihengető tehenet, az utcán hajat mosó fiatalokat, szvasztikás kisbuszt, a magasfeszültség árnyékában "sátorozó" hajléktalanokat, a párszi holttestekre váró keselyűt, friss házast szállító egyterűt, csodaszép tengerpartot, pálmafás Harley-Davidson-szervizt, mígnem feltűnt a kerekded krikettstadion. Hogy jó helyen járunk, azt onnan is megtudhattuk, hogy az aréna oldalán óriásfotó virított Anelkáról, körben pedig sorban a többi játékosról is.

Veterán világsztárok a stadionbanOrigo / Juha Pál

India rendkívül koszos, India szervezetlen, Indiában egyfolytában dudálnak, Indiában semmi nem úgy van, ahogyan eltervezzük, mégis, van valami nehezen megmagyarázható vonzereje az országnak. Az emberek nyugodtsága átül a látogatóba, nem számít az idő, a problémákat meg majd megoldjuk valahogyan.

Teljes a káosz, de mindenki segítene

A Mumbai City-Atlético Kolkata bajnoki 19 órakor kezdődött, mi már 16.30-kor a helyszínen voltunk, hogy átvegyük akkreditációnkat, ami máshol egy perc, itt viszont senki nem tudott semmiről, de mindenki segíteni akart. Vénaszkenner nem volt, viszont újságírói belépő nélkül is a médiateraszon ültünk 45 perccel az érkezésünk után. Semmi nem a megbeszéltek szerint történt, de 13 ember igyekezett segíteni, köztük biztonsági őr, büfés, rolómozgató (ilyen is van a médiateraszon), és persze a médiáért felelős személyek, hogy aztán minden jóra forduljon, még ennivalóval is kínáltak a tökéletes házigazda és nagyon kedves indiaiak.

Semmit nem hallani, és alig látni valamit

Aztán nem tudtuk, örüljünk-e, vagy sem annak, hogy a médiateraszon ülünk. Az újságírók helyét egy sűrűn rácsozott, plexiszerű anyag választja el a lelátó többi részétől, így a meccset körülbelül olyan élvezettel lehet nézni, mintha otthon az anyós percenként elsétálna a tv előtt, amely ráadásul a gyerekkéz-nyomok miatt jó koszos is lenne, közben meg le is lenne halkítva. Persze lehet, van olyan, akinek ez bejön - nagy melegben, monszunidőben talán kellemesebb lehet idebent -, mi mindenesetre inkább lesétáltunk a drukkerek közé, ahol eddig még soha nem tapasztalt hangulatú szurkolással találkozhattunk - de csak a meccs 20. percétől.

A "sajtópáholy" itt nem a legtutibb helyForrás: Origo

Az indiaiaknak van idejük, így a kezdő sípszó idejében még csak alig tízezer ember ül a helyén. Mint megtudtuk, nem azért, mert elkéstek, a szomszédságban lévő Campusban szeretnek elidőzni, szép a kilátás, jó a kávé és a levegő, ezért eszük ágában sincs sietni.

Önkívületi állapotban

Az idén indult indiai profibajnokság (a liga hátteréről itt olvashat bővebben) mindenesetre beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a helyieknek bejött, hogy olyan körítést kapott a foci, amelyet Európában is bárhol megirigyelhetnek. A meccs tűzijátékkal kezdődött, a szurkolók pedig hamarosan önkívületi állapotba kerültek, és nem azért, mert olyan jó lett volna a meccs.

Itt nincsenek huligánok (a nyugodt indiaiakról valójában el sem tudnánk képzelni, hogy balhézzanak), ellenben rengeteg a fiatal, és sokak számára családi program a meccsnézés. Ahogy nézzük a szemeket, nagy-nagy áhítattal és csodálattal nézik az indiaiak a pályát, és egészen máshogy reagálnak a történtekre, mint az európaiak.

Imádják a focit, nagyon hálás közönség az indiai. Kattintson a galériáért!Forrás: Sandeep Shetty/ ISL/ SPORTZPICS

Átlagban félpercenként felhördülnek, és ehhez nem kell egy 30 méterről rúgott kapufa, elég, ha a védő kibikázza a labdát az ellenfél csatára elől, vagy hogy a kedvenc támadó elkezdjen futni a félpályán túl a kalkuttai kapu felé, de képesek tapsolni egy közepesen rossz becsúszás után is.

Így kell trükkösen telt házat csinálni

A lelátó közben szépen telítődött, igaz, a meccs előtt a bajnokságban elfoglalt utolsó, azaz nyolcadik hely és a zsinórban elszenvedett három vereség megtette a hatását, ez volt az oka annak, hogy nem volt telt ház (végül 23 018 szurkoló gyűlt össze). Egy kis trükkel azonban ez a nézőszám is telt háznak hatott, a felső karéjt ugyanis nem nyitották meg, és hogy ne tűnjön üresnek, óriási reklámokkal "takarták el".

Nicolas Anelkát, Manuel Friedrichet vagy Luis Garciát is láthatjuk a pályánForrás: Vipin Pawar/ Isl/ Sportzpics

Ennyi boldog embert egy helyen viszont még soha nem láttunk, mint itt 19 óra 40 perckor, amikor a sok külföldi sztár helyett a helyiek üdvöskéje, a 22 éves Lalrindika Ralte vezetést szerzett a Mumbainak. Következhetett is az újabb tűzijáték.

Ami viszont megdöbbentő, hogy a csereként beállt Baljit Sahni egyenlítő góljánál a 2000 kilométerről érkező, pár százan lévő kolkataiak is olyan hangos ünneplést tudtak produkálni, hogy arra sokan hazai pályán is büszkék lennének.

Anelka még mindig vezér

A mérkőzés színvonalával nem volt nagy gond, ami feltűnt, hogy a középpályákon szinte nem volt védekezés, emiatt elég sok támadást tudtak vezetni a csapatok. A két irányító Anelka, illetve Luis Garcia volt, főleg a francia volt elemében, bár a gyorsasága már megkopott, minden mozdulatán lehetett látni, hogy nála jó helyen van a labda, remek indításokat adott, könnyedén kicselezte a rárontó kolkataiakat, ő volt a Mumbai igazi vezére.

A harmadik gólnál újra felrobbant a stadion, hiszen a volt Dortmund-védő Manuel Friedrich fejesével ismét a Mumbai vezetett. A végén még szerzett egy lesgólt a Kolkata, ekkor a partjelző intését úgy ünnepelték a mumbai szurkolók, mintha Anelka a döntőben, fél pályáról gólt ollózott volna.

Világklasszisokhoz méltó az ünneplésForrás: Sandeep Shetty/ Isl/ Sportzpics

Lefújáskor tiszteletkörre mentek a győztes focisták, és aranyérmes ünneplésben részesítették őket, pedig csak arról van szó, hogy a Mumbai a győzelmével elmozdult az utolsó helyről, és még maradt matematikai esélye arra, hogy elcsípje az elődöntőt érő negyedik helyet.

Nem büntették a sztár érintését

Pár tini ekkor vette a bátorságot, és beszaladt a gyepre, a célpont Anelka volt, aki három szurkolót is megölelt, a helyi Jimmy Jumpok pedig bármiféle büntetés nélkül, viszont egy óriási élménnyel, a legnagyobb sztár érintésével indulhattak haza.

Anelka még mindig sztárForrás: Vipin Pawar/ Isl/ Sportzpics

Mint láthatjuk, a háromból két gólt is indiai focista szerzett, és az ide igazolt légiós sztárok állítják, pár hónap alatt rengeteget fejlődtek a helyiek. A titok abban rejlik, hogy a meccseket az egész világ láthatja, így a helyi labdarúgók olyan erős motivációt kaptak, hogy hirtelen megtanultak focizni.