Filmsztárokkal építenének focinagyhatalmat

Sachin Tendulkar, Nita Ambani, Ranbir Kapoor és Abhishek Bachchan
Sachin Tendulkar, Nita Ambani, Ranbir Kapoor és Abhishek Bachchan INDIA, MUMBAI : Indian cricketer Sachin Tendulkar (L) speaks as Nita Ambani (2nd L), director of Reliance Industries and Bollywood actors Ranbir Kapoor (2nd R) and Abhishek Bachchan (R) watch during the launch of the Indian Super League (ISL) football tournament in Mumbai on August 28, 2014. Batting superstar Sachin Tendulkar on August 28 threw his weight behind the upcoming Indian Super League (ISL), saying it was the way forward to unearth football talent in the cricket-mad country. The eight-city franchise-based ISL tournament is to be played in October-December. AFP PHOTO/ PUNIT PARANJPE
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb kiaknázatlan futballpiacát kiöregedett európai játékosok és helyi hírességek bevetésével próbálják felpörgetni. Egyelőre nyolc csapatot eresztenek egymásnak az indiai profibajnokságban, és remélik, hogy a krikett mellett jut némi figyelem Del Pierónak és Anelkának.

Pires, Trezeguet, Del Piero, Ljungberg, Anelka, Luis Garcia, Capdevila, Silvestre - az ő részvételükkel indul október 12-én az indiai profi fociliga. Nem rossz névsor új bajnokságban. Indiában a jelek szerint megadják a módját a profi futball bevezetésének, rengeteg pénzből szerződtettek egy sor egykori világsztárt.

A Szuperliga (ISL) alapötletét az 1968-ban megalapított észak-amerikai liga (North American Soccer League - NASL) adta, mely az első lökést szolgáltatta a sportág egyesült államokbeli elterjedéséhez. Ott szintén kiöregedett európai játékosokkal próbálták meghódítani a szurkolókat, nincs ez másképp Indiában sem, igazi klasszisok, köztük világbajnokok játszanak majd Indiában az elkövetkező három hónapban. De akad olyan profi is, akinek családi kötődése révén szívügye India, például a Newcastle és a Sunderland egykori játékosa, Michael Chopra.

Bollywood istenei új szerepkörben

A Szuperliga sikerét azonban nemcsak a tapasztalt játékosokra bízzák a befektetők és a szponzorok. Olyan, Európában ismeretlen, az 1,2 milliárd lakosú Indiában viszont hatalmas népszerűségnek örvendő csillagok álltak az ügy mellé, mint a krikettező Sachin Tendulkar és Sourav Ganguly vagy az indiai filmgyártás, azaz Bollywood istenei, Salman Khan, John Abraham és Ranbir Kapoor. Ahol ők ott vannak, arra odafigyel a világ második legnépesebb országa.

Sachin Tendulkar (balra) és Ranbir Kapoor (jobbról a második) lát fantáziát a labdarúgásban Forrás: AFP/Punit Paranjpe

A liga ráadásul egy igazi nagyágyút, a világ legnagyobb motorkerékpár-gyártó vállalatát, a Hero Motocorpot nyerte meg névadó szponzornak. Az újdelhi cég 1984 óta közel ötvenmillió járművet adott el, jelenlegi piaci részesedése 46 százalékos.

Draft után három hónapos liga

2010 decemberében az Indiai Labdarúgó-szövetség és az IMG-Reliance cégóriás 15 éves szerződést kötött az új bajnokság létrehozására. Modellül a legnépesebb helyi sport, a krikett első osztálya szolgált. Amerikai mintára draftot is rendeztek, a hazai játékosok börzéjén 84 játékos kelt el, majd a nyolc csapat hét forduló során 56 külföldi játékost is kiválaszthatott. A bajnokság kiírása értelmében egy mérkőzésre maximum hét légiós nevezhető, a maradék hazai játékos közül pedig legalább négynek a csapat városából kell származnia.

A BL-győztes Luis Garcia Kalkuttában varázsolhat Forrás: AFP/Dibyangshu Sarkar

A lebonyolítás egyszerű, mindenki játszik mindenkivel oda-visszavágót, majd a legjobb négy az elődöntőben folytatja. Az október 12-ei nyitómérkőzésen a Mumbai City FC az Atletico de Kolkata ellen lép pályára, a december 20-ai döntőt semleges pályán játsszák majd.

Az Indiai Labdarúgó-szövetség a nemzetközi szövetséggel karöltve egy négyéves stratégiai programba fogott, ettől várja a professzionális futball fellendülését. "Eddig nem volt könnyű előrelépni, hiszen hiányzott a pénz és az infrastruktúra, az egész rendszer átláthatatlan volt. De a mostani kihívás óriási, az új ligáról már szinte mindenki hallott, az embereket egyre inkább érdekli" - nyilatkozta Kushal Das, az indiai futballszövetség főtitkára.

Minimum ötéves befektetés

Das szerint a nagy felhajtás és médiaérdeklődés már érezteti a hatását, a több pénz jóvoltából új klubok alakulhatnak. Így jött létre tavaly júliusban a Bengaluru FC, amelyet az egyik legnagyobb üzleti konglomerátum, a JSW Group támogat.

"Beszéltem a klubokat támogató tulajdonosokkal, és egyetértettünk abban, hogy most nem a pénz a lényeg, hanem a hosszú távú befektetés. Mindenki tisztában van azzal, hogy a következő öt évben nem a nyereséget és a veszteséget kell nézni, hanem annak örülni, hogy megragadták ezt a történelmi lehetőséget" - tette hozzá. "Azt hiszem, az indiai futball egy alvó óriás, amely végre felébredt, és készen áll arra, hogy kikászálódva ágyából meghódítsa a világot."

Világranglista: 158.

Az indiai futball színvonalát a FIFA-világranglista jól mutatja, a válogatott csak a 158. helyen áll - Liechtensteinnél jobb, de Málta három hellyel még előtte áll. Az idén mindössze egy mérkőzést játszott a csapat, márciusban 2-2-re végzett Bangladessel. Legközelebb hétfőn Palesztina ellen lép pályára.

Minden a mentalitástól függ

Hasonló véleményen van az FC Goa újonnan kinevezett edzője, a három világbajnokságot megjárt brazil klasszis, Zico is. "Csak a játékosok mentalitásától függ, hogy az indiai labdarúgás felemelkedik, vagy sem. Mi a gazdag tapasztalatunkkal tudunk segíteni, de a növekedés csak rajtuk múlik. Őszintén remélem, hogy a most rajtoló bajnokság az ország előnyére válik. De a sikerhez keményen kell dolgozni."

Zico szerint az ázsiai futball egyre erősebb, sajnálatos, hogy egyelőre épp egy ekkora országban alacsony a színvonal. "2004-ben jártam Kalkuttában világbajnoki selejtezőn, a stadionok tele voltak lelkes szurkolókkal. Ahol ilyen szeretet veszi körül a futballt, ott tenni kell valamit a felemelkedés érdekében."

A bajnokság résztvevői:

A nyolc klubfranchise-ra kilenc pályázat érkezett, első körben Bengaluru, Delhi, Goa, Guwahati, Kocsín, Kalkutta, Mumbai és Púna nyert, de miután a bengalurui klub összeveszett a szervezőkkel, visszalépett, és végül Csennai ugrott be a helyére.

Atlético de Kolkata

Kalkutta város csapatának tulajdonosai között a spanyol Atlético Madrid mellett megtalálható az egykori krikettjátékos, Sourav Ganguly is. A csapat edzője a spanyol Antonio López Habas, a sztárjátékos a Liverpool egykori BL-győztes középpályása, a 20-szoros spanyol válogatott Luis García. A keretben ott van még a szintén exliverpooli Josemi, illetve a Real Madrid korábbi középpályása, Borja Fernández. (Stadion: Salt Lake, 120 ezer férőhely.)

A krikettező Sourav Ganguly lett az Atletico De Kolkata tulajdonosa Forrás: AFP/Dibyangshu Sarkar

Delhi Dynamos

Delhi városának csapatának tulajdonosa az ország vezető kábelszolgáltatója, a DEN Networks tulajdonosa, Sameer Manchanda. De a klubban érdekeltséget szerzett a holland Feyenoord is, amely komoly piacot lát Indiában. A vezetőedző a Roda és a Mechelen korábbi szakvezetője, a holland Harm van Veldhoven lett, a legismertebb sztár a Honvéddal hírbe hozott, Ausztráliából érkező világbajnok csatár, Alessandro Del Piero. Rajta kívül még két dán válogatott, Morten Skoubo és Mads Junker, illetve a világ legmagasabb kapusa, a 208 centis belga Kristof Van Hout érdemel említést. (Stadion: Jawaharlal Nehru, 60 ezer férőhely.)

Kerala Blasters

Kocsín város futballcsapatának nem kisebb személyiség a tulajdonosa, mint Sachin Tendulkar - a legendás krikettező talán szurkolókat is vonz majd. Az edzői és a kapusposzt egyaránt David Jamesé, az 53-szoros válogatott angol játékos korábban védett a Manchester Cityben és a Liverpoolban is. Michael Choprának szintén van PL-tapasztalata, de a 39-szeres kanadai válogatott szélső, Iain Hume is több mint 400 meccset játszott már Angliában. (Stadion: Jawaharlal Nehru, 75 ezer férőhely.)

Mumbai City

Az egykor Bombay, most Mumbai névre hallgató város futballcsapatának tulajdonosa az egyik legnépszerűbb indiai színész, Ranbir Kapoor. Az edző hosszú keresgélés után Peter Reid lett. A Manchester City és a Leeds United egykori menedzsere ismerheti Délkelet-Ázsiát, volt már thaiföldi szövetségi kapitány. A legismertebb futballista az Arsenal egykori, 75-szörös svéd válogatott labdarúgója, Fredrik Ljungberg, aki két éve visszavonult, és csak az indiai lehetőség miatt tért vissza. Csapattársa lesz a 69-szeres francia válogatott Nicolas Anelka, illetve az az ötszörös német válogatott Manuel Friedrich, aki az előző szezonban még a Dortmundot erősítette. (Stadion: DY Patil, 55 ezer férőhely.)

NorthEast United

Guwahati város csapatának szintén egy bollywoodi színészcsillag, John Abraham a tulajdonosa. Az edzői teendőket az egykori új-zélandi szövetségi kapitány, Ricki Herbert látja el, a leghíresebb játékos a világ- és Európa-bajnok, 60-szoros spanyol válogatott Joan Capdevila, illetve a görög válogatott kapus, Alekszandrosz Corvasz. (Stadion: Indira Gandhi, 35 ezer férőhely.)

FC Pune City

A púnai csapat az olasz Fiorentinával kötött együttműködési szerződést, a tulajdonos pedig szintén egy színész, Salman Khan. A vezetőedző a korábban 15 olasz csapatot is irányító Franco Colomba, aki azonnal szerződtette fiát, Davidét. A sztárjátékosok: a világ- és Európa-bajnok csatár, David Trezeguet, a 114-szeres görög válogatott, Európa-bajnok középpályás, Kosztasz Kacuranisz, illetve a román fenegyerek, Adrian Mutu. (Stadion: Balewadi, 22 ezer férőhely.)

FC Goa

Goa profi csapatának tulajdonosa a bányászattal, vendéglátással és hajózással foglalkozó milliárdos cég, a Videocon Group. Az edző a 71-szeres brazil válogatott, korábbi japán kapitány, Zico lett. Legismertebb játékosa a világ- és Európa-bajnok francia középpályás, Robert Pires, de ott futballozik az Arsenal korábbi bekkje, a 24-szeres brazil válogatott André Santos is. (Stadion: Fartoda, 22 ezer férőhely.)

Chennaiyin FC

Csennai városának csapatát egy színész-producer, Abhishek Bachchan pénzeli, és a klub együttműködik az olasz Interrel. Az edző a korábbi világbajnok védő, Marco Materazzi lett, együtt dolgozhat az 50-szeres brazil válogatott Elanóval, az egykori PSG-védő Bernard Mendyvel, a Manchester United és az Arsenal egykori, 40-szeres válogatott francia játékosával, Mikaël Silvestrével. De tagja a keretnek az a Bojan Djordjic is, akit Mezey György néhány éve az egyik legnagyobb igazolásként harangozott be, de végül csak négy bajnokin lépett pályára a Videotonban. (Stadion: Jawaharlal Nehru, 40 ezer férőhely.)