Egy NB I-es klub veszni hagyná a Győrt

Dan Bucsa (Győri ETO), Fiola Attila (Puskás Akadémia), foci
Győr, 2015. április 26. A győri Dan Bucsa (b) és Fiola Attila, a Puskás Akadémia játékosa a labdarúgó OTP Bank Liga 25. fordulójában játszott Győri ETO FC - Puskás Akadémia találkozón a győri ETO Parkban 2015. április 26-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy működhet az általunk megírt módszer a győri futballcsapat megmentésére, ugyanakkor az NB I-es klubok között van egy, amely csípőből visszautasította, hogy a nekik járó pénzből kapjon kölcsönt a Győri ETO. Mások is gondolkodnak, jó döntés-e a közös pénzből hitelezni.

A kluboknak járó szponzorpénzből fizetné ki a Győri ETO köztartozását az MLSZ, de ehhez az NB I-es klubok engedélyére is szükség van – írtuk kedden. Azóta kiderült, hogy több klub is támogatja az elképzelést, amelynek értelmében a szövetség pénzt adna kölcsön a bajba került csapatnak. Néhány klub támogatja a javaslatot, mások még gondolkodnak rajta, de volt egy, amely csípőből elutasította.

"Voltak csapatok, amelyek elfogadták a szövetség javaslatát – mondta Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője az Nso.hu-nak. – Ugyanakkor voltak olyanok is, amelyek még gondolkoznak a felvetésen, mondván, a rendelkezésükre álló információk nem elegendőek a felelős döntéshozatalhoz. Egyetlen csapat volt, amely élből ellenezte az ötletet."

Már mezszponzorok nélkül Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A hozzánk eljutott információk alapján egy olyan klubról van szó, amely nemrég hasonló, komoly köztartozást érintő problémákkal küzdött, és ezeket a gondokat végül anélkül oldotta meg, hogy pénzt kapott volna a szövetségtől.

14 csapatos lesz az NB I?

Az MLSZ terve azonban nem érinti az első osztályú futballklubot, csak az utánpótlást próbálják megmenteni, hiszen a felnőttcsapat indulási joga semmilyen módon nem ruházható át. A licencadó bizottság május 12-én hozza meg a következő idényre vonatkozó végső döntését. A testület első fokon tíz klubnak adta meg az indulási jogot, és május 8-ig kaptak haladékot az érintett egyesületek - köztük a Győr és a Lombard Kézizálog Zrt. csődje miatt valószínűleg szintén nehéz helyzetben lévő Pápa is - a hiánypótlásra.

Sipos Jenő szerdán arról is beszélt az MTI-nek, hogy ugyan az NB I létszámcsökkentése már korábban felmerült, konkrétan ez a kérdés egyelőre nincs napirenden. A Magyar Nemzet ugyanakkor közvélemény-kutatást tartott a klubvezetők körében, s a lap szerint mindenki biztosra veszi, hogy a jelenlegi 16-os létszám a következő szezonra csökkeni fog - a legtöbben arra tippelnek, hogy 14-esre, de van olyan is, aki szerint 12-esre. A létszámcsökkentéshez a versenykiírás módosítása szükséges.