Ez a meccs valóban háborúval ért véget

Vuhan Hunghszing, Csiangszu Szuning, foci
This photo taken on May 11, 2016 shows Chai Lei (C-#22) of Wuhan Hongxing kicking the back of Wu Xi (3rd R) of Jiangsu Suning FC at the end of their Chinese FA Cup football match in Wuhan, in central China's Hubei province. Chinese football authorities launched an investigation on May 12 after a mass brawl erupted at a Cup match involving big-spending Jiangsu Suning, with one player receiving a kung fu-style flying kick.
Vágólapra másolva!
A játékosok által kezdeményezett tömegverekedésbe torkollott a közép-kínai Vuhan stadionjában egy kupamérkőzés. A Vuhan Hunghszing játékosai és szurkolói nem tudták elviselni, hogy a hosszabbítás utolsó perceiben gólt kapott a csapat, és ezzel kikapott, így a meccs lefújása után nekiestek a bajnok Csiangszu Szuning játékosainak, akik menekülőre fogták.

Az üldözéseket, az ellenfél játékosainak rugdosását és ütlegelését, a lelátókról beszaladó és vizes palackokat dobáló szurkolókról képszült képsorokat a kínai központi televízió csütörtökön mutatta be híradásában.

Egy interneten terjedő videón látható, ahogy szurkolók egy csoportja a Csiangszu csapatának videósát rugdossa.

A felvételek szerint Vu Hszit, a nemzeti válogatott labdarúgóját is alaposan megrugdosták. A Csiangszu középpályása, Hszie Peng-fej sebeiről sérüléseiről fényképeket tett közzé az interneten. A sajtónak azt nyilatkozta, semmilyen körülmények között nem üthettek vissza, mert megbüntették volna őket. A vuhani amatőr csapat tagjai azonban nem sokat kockáztattak.

A kieséses rendszerben szervezett országos kupamérkőzéseknek Kínában amatőr együttesek is résztvevői.

Mindenki püfölt mindenkit Forrás: AFP

A vuhani csapat menedzsere nyilvánosan kért elnézést a történtekért, és azt ígérte, a klub meg fog válni a fejüket vesztő játékosoktól. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a konfliktust részben a győztesek "provokatív viselkedése" idézte elő. Az ügyben a rendőrség és a kupaszervezők is vizsgálatot rendeltek el.

A kínai központi pártlap gól után keletkezett káoszt "undorítónak és ijesztőnek" írta le, az állami hírügynökség pedig ugyan "elismerte", hogy a futballmérkőzés olyan, mint a háború, ennek ellenére - fejtette ki - az erőszak a pályán és azon kívül sem megengedhető. Volt olyan lap, amely a kínai futball szégyenének nevezte a történteket.

Ráfér a fejlesztés a kínai futballra

A múlt hónapban nyilvánosságra hozott tervek szerint a kelet-ázsiai országban a következő évtizedekben óriási összegeket kívánnak a futball népszerűsítésére, a sportág felvirágoztatására fordítani. A kormány célja, hogy a kínai labdarúgást az évszázad közepéig a nemzetközi élmezőnybe vezényelje.

Ennek érdekében nemcsak a kapcsolódó létesítmények számát növelik radikálisan, de például ösztönzik a külföldi játékosok szerződtetését is. A Csiangszu Szuning például az idén 57 millió dollárért szerezte meg a brazil Alex Teixeirát, és 37 millió dollárt fizetett a Chelsea volt sztárjáért, Ramiresért. A vuhani meccsen egyikük sem játszott.