Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája 25. kiírásában – összességében a bajnokcsapatok 62. európai kupadöntőjében – a 2016-2017-es kiírás két legjobb csapata, a Juventus és a Real Madrid csap össze Cardiffban június 3-án 20.45-től. Zinedine Zidane és a Real lehet az első klub, amely képes a címvédésre.

A Juventus és a Real párharca az európai kupaküzdelmek második leggyakoribb párosítása: 19. alkalommal találkoznak a felek (a rekordot a Real és Bayern csatája tartja 24 meccsel). A két csapat legutóbb 1998-ban találkozott a fináléban, akkor a spanyolok 1–0-ra nyertek Mijatovics (les)góljával. Ezen a meccsen egyébként még a Juventus játékosaként lépett pályára Zinedine Zidane. Ha nemcsak a döntőket nézzük, akkor 2015-ben, a BL-elődöntőben játszott egymással utoljára a két klub, akkor a Juve ment tovább (2–1, 1–1).

Zidane 1998-ban szomorúan sétált el a BL-trófea mellett, azóta azonban játékosként, másodedzőként és vezetőedzőként is megnyerte Forrás: AFP/Jacques Demarthon

A megállíthatatlan ágyúgolyó és a sérthetetlen fal

A 2016-2017-es szezonban ismét találkoznak, mégpedig egy olyan döntőben, amely ritkán szokott összejönni, de most nem túlzás kijelenteni:

Európa két legjobb csapata találkozik. Mégpedig a legjobb támadósor a legjobb védelem ellen.

Az hagyján, hogy Real Madrid 32 gólnál jár az idei BL-ben, de a csapat a legutóbbi 64 meccsén mindig szerzett gólt. A csapat húzóembere természetesen az a Cristiano Ronaldo, aki zsinórban hatodik szezonjában érte el a 10 gólt a BL-ben – más játékosnak maximum két ilyen szezon jött össze zsinórban (Lionel Messi, Ruud van Nistelrooy).

A Real támadósorsa a Juve védelme ellen - csak egy a sok izgalmas párharc közül, ami szombat este vár ránk Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Evrim Aydin

A túloldalon viszont a Barcelonát lenullázó Juventus védelem áll. Az olaszok összesen három gólt kaptak a sorozatban, és egyetlen csapatként még veretlenek a BL-ben, ráadásul a Serie A-t és az Olasz Kupát is megnyerte Massimiliano Allegri csapata.

Valahol érthető, hogy a meccset felvezető sajtótájékoztatón az volt a központi kérdés:

melyik BBC az erősebb – Buffon, Bonucci és Chiellini, vagy a Bale, Benzema és Ronaldo?

Bale és a szerelmes elnök

A némileg szenzációhajhász felütés ezzel együtt magában rejti a meccs egyik legizgalmasabb kérdését, mármint hogy a sérüléséből visszatérő Gareth Bale ott lesz-e a kezdőcsapatban Cardiffban.
Hivatalosan Bale a Real Madrid történetének legdrágább igazolása, egyben Florentino Pérez elnök egyik kedvence. Önéletrajzi könyvében (Quiet leadership: Winning Hearts, Minds and Matches) Carlo Ancelotti elismerte, hogy a Real elnöke többször is megpróbált nyomást gyakorolni rá, miután beszélgetett a játékos ügynökével, aki arra panaszkodott, hogy Bale nem érzi jól magát a szélen, és szeretne középen játszani.

A sérülésből visszatérő Gareth Bale nincs 100%-os állapotban a BL-döntő előtt Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Burak Akbulut

A történet abból a szempontból is érdekes, hogy amikor 2015. november 21-én a Real Madrid egy sima négyest kapott hazai pályán a Barcelonától – még Rafa Benítezzel a kispadon –, Bale furcsa módon a pálya közepén tűnt fel, ami három dolgot jelent: 1) Bale tényleg szeret(ne) középen játszani, 2) a spanyol edző nem mert nemet mondani az elnöknek 3) ez lett a veszte – viszont Benítez már azért is a klubon kívül találhatta volna magát, ha nem enged Pérez akaratának, vagyis a 22-es csapdájában vergődött.

Zinedine Zidane-t egyelőre nem úgy ismertük meg, mint akit dróton lehet rángatni: mereven elzárkózott, például, az elnök Galaktikus-játékospolitikájától, így nehéz elképzelni, hogy engedne Pérez akaratának (ha ismét van ilyen), már ami Bale játszatását illeti.

A walesi szélső utoljára április 23-án játszott a Realban, ekkor sérült meg ugyanis a Barcelona ellen végül 3–2-re elvesztett El Clásicón. A helyét elsősorban az az Isco vette át a kezdőben, aki a tavaszi szezon egyik nyerőembere lett.

Isco nagy pillanatai Bale sérülése óta

Április 25.: két gól, köztük a győzelmet jelentő találat a Sporting Gijon ellen
Április 26.: Isco varázslatos, az internetet bejáró gólpasszt adott Lucas Vázqueznek a Deportivo ellen
Május 10.: Isco nagyon fontos gólt lőtt az Atlético Madrid elleni elődöntőben, véget vetve az ellenfél feltámadásának
Május 17.: Két gólpasszal szolgálta ki Ronaldót a Celta Vigo elleni bajnoki kulcsmeccsen
Május 21.: Újabb gyönyörű gólpassz Ronaldónak a Málaga elleni győzelem alkalmával, ami a bajnoki címet jelentette

A cardiffi döntő előtt a teljes spanyol sajtó felsorakozott Isco mögé. Az El País azt írta: „Labdarúgó: Isco, Játékos: Bale", míg a Marca egyenesen odáig ment, hogy "a legszörnyűbb igazságtalanság lenne", ha nem Isco lépne pályára a kezdőben.

Isco sokszorosan rászolgált, hogy esélyt kapjon a BL-döntőben Forrás: NurPhoto/Jose Manuel Alvarez Rey/NurPhoto/Jose Manuel Alvarez Rey

A Juventus várható kezdőcsapata

Massimiliano Allegri egyedül a sérült Stefano Sturaróra nem számíthat, mellette Khedira esetében kell mérlegelnie, hogy készen áll-e a döntőre. A német világbajnok középpályás néhány hét kihagyás után a Bologna elleni bajnokin tért vissza a csapatba a Serie A utolsó fordulójában, de csak 59 percet töltött a pályán.

A kezdőcsapat összeállítását ezen túl leginkább az befolyásolja, hogy milyen formációt választ végül Allegri. A szezon gyengén indult a Juve számára, de februárban a csapat felhagyott az addig erőltetett 3-5-2-es szisztémával, aminek a helyét a 4-2-3-1-es hadrend vette át. Ez lehetőséget adott Allegrinek, hogy a négy legjobb támadóját (Higuaín, Mandzukic, Dybala, Cuadrado) egyszerre a pályán tartsa, és a váltással megtáltosodott a Juventus – így győzte le például a Barcelonát.

A Juventus négy támadóval döngölte földbe a Barcelonát Torinóban Forrás: AFP/Miguel Medina

Igen ám, de a BL-egyenes kieséses szakaszának végére még egy csavart a mester a történeten – elképzelhető, hogy már az esetleges, Real elleni döntőt szem előtt tartva –, és a Juve nagy meccsekre tartogatott felállása a 3-4-1-2 lett a Monaco ellen, amelyben Alex Sandro és Dani Alves már nem szélső hátvédet játszik, mint a négyvédős rendszerben, hanem szárnyvédőt a középpálya két szélén a Chiellini, Bonucci, Barzagli sor előtt.

De miért van ennek jelentősége?

A Real Madrid a szezon közepén furcsa hullámvölgyön ment keresztül: 15 meccsből 10-szer hátrányba került aktuális ellenfelével szemben, és bár végül csak két meccset veszített el (plusz a Bayern elleni visszavágót, de ott az elég volt a hosszabbításhoz), az az elődöntő második mérkőzésén is kiderült, hogy

a Realnak sokszor gondot okoz a mérkőzés kontrollálása.

Ez a jelenség a BL-ben is jelentkezett: a csapat egyetlen meccset tudott lehozni kapott gól nélkül a 12, döntőig vezető találkozóból.

A Napoli elleni nyolcaddöntőben a Real tulajdonképpen szenvedett az első félidőben idegenben, és hátrányba is került a csapat. A fordulást követően Zidane a szezon hátralévő részét meghatározó lépésre szánta el magát: visszahúzta Bale-t a középpályára, hogy a 4-4-2-es rendszerrel stabilabbá tegye csapatát.

A 4-4-2 innentől kezdve a szezont hátralévő részére is megmaradt, ám közben megsérült Bale, és ez alapvető változást hozott a Real játékában: Zidane a szélső támadókat szélső védőkre cserélte a támadásépítés során.

A Real Madrid a szezon váltása előtt

Napoli–Real Madrid 1–3 Forrás: Origo

4-3-3-as taktikai formáció és stílus:
– Csak a három Real-támadó az ellenfél térfelén
– A szélső védők (Marcelo, Carvajal) nem segítik a támadást
– A támadások szélességét a támadók adják, Ronaldo és Bale

A Real Madrid a szezon váltása után

Real Madrid–Atlético Madrid 3–0 Forrás: Origo

4-4-2-es gyémánt taktikai formáció és stílus:
– A szélső védők (a képen Marcelo) segítik, sőt vezetik a támadást
– A támadások szélességét a felfutó védők adják
– A gyémánt csúcsán Isco feladata az előkészítés, nem a befejezés (elindítja a támadást, majd második hullámban a tizenhatos előtt helyezkedik kipattanóra, ritkán fut be a tizenhatoson belülre)
– A két középcsatár elsődleges célja csupán a támadások befejezése, nem azok építése

Döntő párharc lehet

A 2017-es BL-döntő – a helyzetkihasználás mellett – a széleken dőlhet el. A Real két szélső védőjének, Marcelónak és Carvajalnak (esetleg a helyén szereplő Danilónak) kulcsszerepe van a csapatjátékban, Massimiliano Allegri vélhetően ezért is játszott már a Monaco elleni is 3-4-1-2-es felállásban. A Realtól valószínűleg a megszokott 4-4-2-es gyémánt várható.

A 2017-es BL-döntő várható kezdőcsapatai Forrás: Origo

Ebben az esetben Dani Alves és Alex Sandro játszik az olasz középpálya két szélén, és várhatóan a döntőben is így lesz. A cél: minél magasabban, akár még a saját térfelén megállítani az ellenfél felfutó bekkjeit. Ha így lesz, az kihathat a teljes meccsképre is, ez lehet az a pont, ahol a Juventus rá tudja kényszeríteni a saját játékát és akaratát a Realra.

A döntőre 20.45-től kerül sor Cardiffban, ezzel Wales lett a 17. ország, ahol BEK/BL-finálét rendeznek. A Juventus fekete-fehér szerelésben, a Real Madrid lilában lép majd pályára.

A cikk szerzője, Hegedűs Henrik a Magyar Labdarúgó-szövetség munkatársa.