Vágólapra másolva!
Miessi, az édesanyja által magára hagyott szarvasborjú legalább olyan ördöngösen cselez és vezeti a labdát, mint a Barcelona sztárja, Lionel Messi. A norvég közszolgálati televízió sportriporterei is csak ámulva nézték a szarvas tudását, majd komoly szakmai véleményt alkottak róla. A labdával nagy barátságban lévő Miessi produkcióját most nálunk is megnézheti.

Bár azt hihetnénk, hogy Miessi a nevét Lionel Messiről kapta, ez nem így van. A miessi szó számiul (lapp nyelven) szarvasborjút jelent.

Miessi és a labda Forrás: NRK

Miessit az anyja a tavaszi vonulás során hagyta magára, de mára új családra és internetes rajongótáborra talált. Ugyanis ritkán látott tehetséggel rúgja a labdát. Tessék megnézni, mennyire.

„Éppen kint voltam és rendeztem a terepet, amikor találtam egy könnyű labdát.

- meséli Marit Inger Anti, aki az állat gondját viseli. A gondozó kirakott egy videót a játszó szarvasról a Facebookra, ahol rengetegen ajánlották, hogy az állatot át kellene keresztelni Messire.

- mondta Marit Inger Anti nevetve.

Fotballkommentator: - Dette er en sensasjon

Hun kalles bare "Miessi", som på samisk betyr reinkalv. Miessi ble etterlatt av sin mor under vårflyttingen, men har nå fått både en ny familie og en fanskare på internett. Den vesle kalven har nemlig et talent man sjelden har sett maken til. - Jeg var ute og ordnet med trampoline da jeg fant en lett ball.

Marit párja az erdőben talált a kis állatra, és nem volt szíve ott hagyni. Így került a családhoz, és úgy tűnik jól is érzi magát.

„Szerintem azt gondolja, hogy én vagyok az anyukája. Odajön, amikor hívom és röfögni kezd, amikor szem elől veszít” - meséli Marit. A borjú körülbelül egy hónapos, és amikor elég idős lesz ahhoz, hogy ellássa magát, visszatér majd a csordájához. Erre valószínűleg csak a tél során kerül majd sor, hiszen addig fiatal borjúnak számít, és úgy is viselkedik.

- mondta a gondozója.

Lionel Messi, a Barcelona sztárja Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

Azért, hogy szakértői véleményt is kapjunk az állat képességeiről, megkérték a korábban futballkommentátorként dolgozó Arne Scheie-t és az NRK jelenlegi riporterét, Christian Nilssent, hogy mondja el véleményét Miessi képességeiről.

A fiatal szarvasborjúk imádják a labdát (képünk illusztráció) Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Hinrich Bäsemann

„Itt egy szenzációnak vagyunk tanúi, micsoda őrületesen jó technika. Csak össze kell hasonlítanunk Messivel.

- mondja Arne Scheie.

A látvány Christian Nilssent is lenyűgözte, de neki vannak fenntartásai:

Nézzék, hogy mennyire önző.

Nem érdekli különösebben, hogy kiadja a lábai közül a labdát - mutat rá a legnagyobb hibára Nilssen.

Miessi télire visszatér a csordájához Forrás: Biosphoto/Pierre Vernay / Biosphoto/Pierre Vernay

Miessinek kicsit még dolgoznia kell, hogy csapatjátékos lehessen, és mivel valószínűleg nem kap szerződést Barcelonába, a tervek szerint visszatér majd a csordájához.

Miessi nem kívánta kommentálni az NRK-nak az esetleges futballkarrrierjére vonatkozó kérdéseket.

A cikk fordításában Lantos-Deli Orsolya segített.