Társoldalunk:

Kőkemény csoportból vezethet az Eb-re a magyar válogatott útja

2017.09.07. 17:43

A magyar labdarúgó-válogatott kőkemény csoportba kerülhet a 2018-ban induló Nemzetek Ligája versenysorozatban. A lényege ennek a rendszernek, hogy kiváltsa a tét nélküli felkészülési meccseket.

2014 tavaszán az UEFA mind az 55 tagállama úgy döntött, hogy Nemzetek Ligája néven új küzdelemsorozatot indít el. A tét nem kicsi, a trófeán és a divíziókon belüli mozgáson kívül az Európa-bajnoki kvalifikációt is meg lehet nyerni. 

A magyar válogatott kőkemény csoportba kerülhet a Nemzetek LigájábanForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A végleges beosztás az októberben záruló világbajnoki selejtezők után kialakuló UEFA ranglista alapján jön létre. Divíziónként négy-négy csoportban zajlanak a küzdelmek, majd az A divízióban szereplő csoportok első helyezettjei 2019 júniusában négyes döntőn harcolhatják ki az Eb-szereplést.

A többi helyről előbb Nemzetek Ligája rájátszás dönt, illetve, ha ott nem sikerül, akkor marad az Eb-selejtező, amelyet 2019 tavaszán és őszén bonyolítanak le.

A 2020-as Európa-bajnokságra 20 csapat jut ki a selejtezőből, 4 csapat a 2018–2019-es Nemzetek Ligájából jut részvételi joghoz.

Dzsudzsák Balázsék újra farkasszemet nézhetnek RobbenékkelForrás: MTI/Illyés Tibor

Az UEFA honlapján adott tájékoztatás szerint Magyarország jelen pillanatban a második kalapba kerülne, olyan ellenfeleket kaphatna, mint Oroszország, Svédország, Hollandia, Törökország és Dánia.

A Nemzetek Ligájának négy divíziójából egy-egy csapat jut ki az Eb-re. Mindegyik divízióból az a négy csapat játszhat pótselejtezőt, amely a selejtezőből nem jutott ki az Eb-re. Elsősorban a divíziók csoportgyőztesei játszhatnak pótselejtezőt, de ha egy csoportgyőztes már a Eb-selejtezőből kijutott, akkor az adott divízió legjobb helyezettje kap helyet a pótselejtezőben. Ha valamelyik divízióban kevesebb, mint négy csapat nem jutott ki a selejtezőből, akkor a negyedik pótselejtezős helyet a következő divízió legjobb csapata kapja.

Így fest a Nemzetek Ligájának az ágrajzaForrás: uefa.com

Ez alapján könnyen elképzelhető, hogy az A divízió mind a 12 csapata már kijutott a selejtezőből, akkor alsóbb divíziókból töltik fel a mezőnyt.

A pótselejtező két elődöntőből (az 1. helyen rangsorolt csapat a 4. helyen rangsorolt csapattal, a 2. helyen rangsorolt csapat a 3. helyen rangsorolt csapattal mérkőzik) és egy döntőből áll (a két elődöntő győztese között), a helyszínt a két csapat közül sorolják. A négy divízió pótselejtezőjének győztesei csatlakoznak a már kijutott 20 csapathoz. Ez azt jelenti, hogy mindegyik divízióból legalább egy csapat biztosan kijut az Eb-re.

A Nemzetek Ligája divízió-beosztása a jelenlegi UEFA-koefficiens alapján


1. Németország, Portugália, Belgium, Spanyolország, Svájc, Franciaország, Anglia, Olaszország, Lengyelország, Horvátország, Izland, Wales


2. Oroszország, Észak-Írország, Szlovákia, Svédország, Hollandia, Ukrajna, Bosznia-Hercegovina, Ausztria, Törökország, Írország, Dánia, Magyarország


3. Szlovénia, Albánia, Montenegró, Szerbia, Skócia, Csehország, Románia, Görögország, Bulgária, Izrael, Norvégia, Ciprus, Finnország, Észtország, Azerbajdzsán


4. Litvánia, Fehéroroszország, Grúzia, Örményország, Macedónia, Feröer-szigetek, Luxemburg, Lettország, Moldova, Kazahsztán, Liechtenstein, Andorra, Málta, Koszovó, San Marino, Gibraltár