Társoldalunk:

Gera Zoltán: Szép kihívás lesz megtölteni az új Puskás-stadiont

2018.06.29. 15:17

A visszavonulását csütörtökön bejelentő Gera Zoltán is ott volt az épülő Puskás Ferenc Stadion új látogatóközpontjának megnyitóján, ahol nem kevés érzelemmel a hangjában beszélt a régi stadionról, és persze abbéli reményét is kifejezte, hogy az újat is sikerül majd megtöltenie a válogatottnak.

A Ferencváros történetének egyik legkiválóbb középpályása, a 97-szeres magyar válogatott (ebben a mutatóban csak a 105-szörös válogatott Király Gábor, valamint a 101-szeres válogatott Bozsik József előzi meg) Gera Zoltán a klubcsapatával és a nemzeti együttessel is számos emlékezetes mérkőzést vívott az előbb Népstadionnak hívott, majd Puskás Ferenc Stadion névre keresztelt létesítményben. Miután kiderült, hogy legyen szó bármilyen fociról - gombfoci, csocsó - ő mindegyikben elég jó, kifulladásig válaszolt az újságírók kérdéseire. 

Gera Zoltán (balra) a stadion építését irányító kormánybiztossal, Fürjes Balázzsal csocsózikFotó: Polyák Attila - Origo

"Az első emlékem a stadionról egy látogatás, amit még az utánpótlás-válogatott tagjaként tettem itt. Szétnéztünk a Népstadionban, akkor még így hívták, és bemehettünk az öltözőbe is, ahol leültettek bennünket, és azt mondták, hogy becsüljük meg, hogy itt vagyunk. Hiszen itt öltöztek Puskás Öcsi bácsiék, innen mentek ki a pályára, és legyen nekünk is az a célunk, hogy minél többször öltözhessünk itt át. Ez egy meghatározó élmény volt a számomra" – mondta az immár korábbi játékos az Origónak nyilatkozva. 

A gyerkkori látogatás után jöttek a mérkőzések, számtalan nagy meccs akár a zöld-fehérekkel, akár a válogatottal, amelyek közül nem könnyű kiemelni egyet, de nem is lehetetlen.

"Mind közül a legemlékezetesebb, azt hiszem az olaszok elleni 2007-es mérkőzés. Ők voltak akkor a világbajnokok, és szerintem nem csak én emlékszem szívesen arra a meccsre, hanem mindenki, aki szereti a focit. Kár, hogy csak egy barátságos találkozó volt, és nem tétmérkőzése, de ettől függetlenül is óriási élmény volt számomra. A meccs után mentünk haza, és láttuk, hogy szinte eksztázisban vannak a szurkolók. Remélem, hogy az új stadionban is sok ilyen meccsben lesz részük."

Gerával ellentétben mi ne hallgassuk el, hogy egy gólt (büntetőből) és egy nagyszerű gólpasszt jegyzett a 3-1-re megnyert mérkőzésen.

Az új stadionban őt már hivatalos mérkőzésen nem láthatjuk, és ezt bizony őszintén sajnálja ő maga is.

"Nagyon szép, gyönyörű lesz, tényleg sajnálom, hogy nem játszhatok már ott. Viszont komoly feladat lesz megtölteni egy hatvanezres stadiont, de legyen ez egy plusz kihívás a játékosok számára, érjék el, hogy telt ház előtt játszhassanak" – mondta a klasszis, a leghatározottabb nemmel felelve arra a kérdésre, hogy felmerült-e benne, hogy megpróbálja kitolni a pályafutását az új stadion átadásáig.

Ilyenről szó sem lehetett! Az még több mint egy év, még egy teljes futballszezon, kizárt dolog volt, hogy én akkor még játsszak.

Fürjes Balázs azt mondta, hogy ő egy magyar-angol meccset nézne meg legszívesebben nyitó mérkőzésként, úgyhogy kíváncsiak voltunk arra, Gera Zoltán kit választana, ha rajta múlna.

"Hogy ki lenne az álomellenfél a nyitómeccsre? Nyilván az a csapat, amelyik megnyeri a világbajnokságot. De, ha egy csapatot választhatnék, akkor én a brazilokat hoznám el, az igazi Ronaldóval.

Gera Zoltán azt kérte, hogy a visszavonulásáról ne tegyünk fel kérdéseket, arról nem akar részletesen nyilatkozni.