BL-győztes edző is irányíthatta volna a spanyolokat a vb-n

Rafa Benítez, edző
Rafa Benítez irányításával talán messzebbre jutottak volna a vb-n a spanyolok
Vágólapra másolva!
Luis Rubiales, a Spanyol Labdarúgó Szövetség (RFEF) elnöke egy interjúban elárulta: a Newcastle United az oroszországi világbajnokság idejére felajánlotta spanyol edzője, Rafael Benítez szolgálatait nemzeti válogatottja javára.

Julen Lopetegui eltávolítását követően - a szövetségi kapitányt egy nappal a vb-rajt, és kettővel a spanyolok első mérkőzése előtt küldték el - az elnök azonnal felhívta Fernando Hierro sportigazgatót, és elmondása szerint közölte vele, hogy nem akar nagy változást a szakmai irányításban. Végül házon belül oldották meg a helyettesítést, és Hierro vette át a spanyol csapatot.

Luis Rubiales, a Spanyol Labdarúgó Szövetség elnöke Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

"Két nappal később egy levél érkezett Newcastle-ből, és azt kérdezték, hogy érdekel-e minket az edzőjük, aki a rendelkezésünkre áll" - nyilatkozta a Cadena COPE rádiónak Rubiales. Hozzátette: megköszönték a lehetőséget, de nemleges választ küldtek az angoloknak.

Benítez a hónap elején a Newcastle dublini edzőtáborában tett utalást arra, hogy felmerült a lehetősége: a vb ideje alatt spanyol kapitány legyen.

"Talán volt is némi esélyem, de mégis itt vagyok, és örülök annak, hogy itt lehetek"

- nyilatkozta az 58 éves Benítez, aki 2016 óta irányítja a Newcastle United gárdáját, míg korábban volt többek között a Valencia, a Liverpool, az Internazionale, a Chelsea, a Napoli és a Real Madrid vezetőedzője is.

Rafa Benítez irányításával talán messzebbre jutottak volna a vb-n a spanyolok Forrás: DPPI/Craig Doyle

Lopeteguinek azért kellett a vb-rajt előtt hirtelen távoznia, mert az RFEF-elnök tudta és beleegyezése nélkül kinevezték a Real Madrid vezetőedzőjének. A tréner irányításával 20 mérkőzésen át maradt veretlen a spanyol válogatott, amely a torna egyik esélyeseként végül a nyolcaddöntőben esett ki a vb-n. Hierro nemcsak a válogatottól, hanem a szövetségtől is távozott a vb után, míg az új szövetségi kapitány Luis Enrique lett.