Társoldalunk:

Dárdai Pál: A túloldalon sem hülyék ülnek

2018.12.11. 10:06

A Hertha BSC vezetőedzője, Dárdai Pál a kulcsfontosságú pontmentésről, a játékosok hozzáállásáról, a berlini legókockákról és a sikeres megújulásról is beszélt a Nemzeti Sportnak. A magyar szakember azt mondja, csapatával együtt fejlődik.

Dárdai Pált - bevallása szerint - egyáltalán nem dühítette, hogy a német sajtó néhány hete még a Hertha kríziséről írt.

"Amikor az volt a slágertéma, hogy válságba kerültünk, hiába állítottam, hogy erről szó sincs, némelyek szenzációra szomjaztak... Próbáltak negatív hangulatot kelteni körülöttünk, ám nem jártak sikerrel – nem is foglalkoztam velük. Aláírom, volt egy időszakunk, amikor elmaradoztak a győzelmek a bajnokságban, csak

sokan hajlamosak voltak elfeledkezni róla, hogy nem egyik csapást szenvedtük el a másik után, hanem javarészt ikszelgettünk, miközben a Német Kupában továbbjutottunk.

Ha egy csapat sok döntetlent ér el, a kérdés az, mi jön utána, győzelem vagy vereség. Tény, elvéreztünk Düsseldorfban, de aztán a Hoffenheim elleni döntetlen után megvertük a Hannovert és a Frankfurtot is. Van már huszonhárom pontunk, szerintem rendben vagyunk" - mondta a Nemzeti Sportnak. 

Dárdai Pál csapata hatodik a bajnokságbanForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jens Buttner

A Frankfurt elleni, 1-0-ra megnyert szombati meccsről azt mondta, az utolsó harminc percet végigszenvedte.

"Fohászkodtam is azért, hogy mihamarabb megszerezzük a második gólt, azzal lezárhattuk volna a meccset, de a második félidő első negyedórájában hiába adódott előttünk három nagy lehetőség, egyiket sem értékesítettük. Így hát az utolsó fél órát – már bocsánat – kiseggeltük. Nem szeretem, amikor visszaállunk, ezúttal sem kértem, de a fiúk nagyon akarták a három pontot, és szinte maguktól betolták a buszt a kapunk elé. Onnantól fogva csak az számított, hogy kibekkeljük valahogy a meccset. Rettenetesen elfáradtam a végére. 

Amikor hazamentem, hiába várt rám két barátom, mondtam nekik, hogy kibontunk egy üveg bort, gyorsan megisszuk hárman, de utána megyek aludni,

annyira kivagyok. Máskor hajnalig elbeszélgetünk a konyhában, most azonban tényleg kidőltem."

A Herthánál folyó munkáról elárulta, sok mindent másképp csinálnak, mint korábban. Változtattak a védekezésen ugyanúgy, mint a támadójátékon, és igyekeznek meglepni az ellenfelet. 
"Felépítjük, megtervezzük a meccseket, ha a helyzet úgy hozza, képesek vagyunk szinte azonnal reagálni. Semmi bajom nem volt vele, amikor az edzők a mágneses táblán tologatták a bábukat, de elismerem, a mai modern világban nagy előny, hogy már a szünetben élőképes illusztrációval mutathatjuk meg a játékosoknak, mit kell másként tenniük a második félidőben. S mivel a túloldalon sem hülyék ülnek, a legapróbbnak tűnő részletnek is hatalmas jelentősége lehet. Nem tagadom, én is folyamatosan tanulok. Több mint százharminc Bundesliga-mérkőzéssel a hátam mögött teljesen más edző vagyok, mint amikor még a válogatottat irányítottam" - mondta a Nemzeti Sportnak őszintén Dárdai Pál. 

A teljes interjú - benne az is, hogy meglátása szerint milyen változásokon ment át Dárdai Pál - itt  olvasható.