Vágólapra másolva!
Vasárnap megtalálták annak a kisrepülőgépnek a nagy részét, amely a Cardiff City labdarúgócsapatának játékosával, Emiliano Salával a fedélzetén két hete tűnt el a radarképekről a La Manche-csatorna felett. A további kutatások során az egyik holttestet is megtalálták, azt egyelőre nem tudni, hogy a focistát vagy a pilótát. A francia repülési szakértő, Michel Polacco szerint elképzelhető, hogy ha a pilóta maradt bent, akkor Sala elhagyhatta azt a süllyedés előtt.

Egy nappal azt követően, hogy az eltűnt gép keresésével megbízott hatóság egyik kutatója jelentette, hogy a La Manche-csatornában, Gurney szigetének közelében 63 méteres mélységben megtalálták a Salát szállító kisgép roncsait, hétfőn közölték, hogy a távirányítású robotkamera képein egy holttest is tisztán kivehető. Azt azonban egyelőre nem tudták megmondani, hogy Saláé, vagy a repülőt vezető David Ibbotsoné.

Még mindig nem találták meg Emiliano Sala holttestét Forrás: AFP/Loic Venance

A francia repülési szakértő, Michel Polacco szerint a gép minden bizonnyal kényszerleszállást végzett a vízen, amit nyilvánvalóan a pilóta hajtott végre.

„Valamilyen műszaki meghibásodás, jegesedés vezethetett oda, hogy a kényszerleszállás mellett döntött, és letette a vízre a repülőt, ami nyilván nagyon nehéz manőver.

– mondta a Radio France csoport repülésügyi szakértője a francia Europe 1 rádiónak.

Polacco szerint az elméleti lehetősége fennáll annak, hogy Sala a kényszerleszállás után elhagyhatta a repülőgépet.

"Előfordulhat, hogy elhagyhatta a gépet,

hiszen a roncsot felfedező távirányítású mini-tengeralattjáró felvételei alapján kijelenthető, hogy csak egy testet találtak a repülőben" – tette hozzá Polacco.

Az argentin Clarínnak nyilatkozó pilóta, Juan Arturo del Azar szerint a gép eltűnésének oka lehetett a pilóta térbeli dezorientációja is.

főleg ha mondjuk belerepült egy felhőbe. Ilyenkor könnyen érezheti, hogy a gép emelkedik, miközben zuhan, és fordítva" – fogalmazott a pilóta, aki számos alkalommal repült át a La Manche csatorna fölött.

A repülőgép, amelyen Emiliano Sala és David Ibbotson utaztak Forrás: AFP/AAIB/Ho

Ebben az esetben könnyen előfordulhatott, hogy a rossz időjárási körülmények és az éjszakai sötétség, valamint a nem látható horizont miatt Ibbotson nem tudta, milyen helyzetben és hol van a géppel, ezért a kényszerleszállás mellett dönthetett.

(Forrás)