Vágólapra másolva!
A 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság Magyarország és Budapest számára is kiemelten fontos torna lesz, hiszen az új Puskás Ferenc Stadionban három csoportmeccset és egy nyolcaddöntőt rendeznek meg. A magyar válogatott selejtezőcsoportjába a vb-ezüstérmes horvátokon kívül Szlovákia, Wales és Azerbajdzsán került, közülük kellene minimum három nemzetet megelőzni a kijutáshoz. Nem lesz egyszerű feladat, Marco Rossi szövetségi kapitány azonban készen áll élete legnagyobb megmérettetésére. A szövetségi kapitánnyal beszélgettünk.

A játékosok, a szakma, de legfőképpen a szurkolók minden selejtező előtt bizakodnak, aztán ahogy múlnak a meccsek, a végére csak a matematika és a számolgatás marad. Mitől lehet más ez a sorozat?

Én sem tudom pontosan, hogy a szurkolók most hogyan állnak ehhez a kérdéshez. Hallottam olyan hangokat, amelyek pozitívak és bizakodóak, de mindig vannak pesszimisták is. Ez természetes, nekünk pedig reálisan kell látni a helyzetet.

El kell ismerni, hogy a 2016-os Európa-bajnokság után hullámvölgybe került a magyar válogatott,

ez pedig nemcsak a tétmérkőzéseken, hanem a barátságos meccseken is meglátszott. Ezek után nem volt meglepő a drukkerek elégedetlensége, szeptember óta viszont új utakra léptünk, más felfogásban kezdtünk dolgozni és játszani. Sajnos az UEFA menetrendje miatt nagyon kevés időt töltünk együtt, legutóbb például novemberben találkoztunk, azóta négy hónap eltelt, ami rengeteg idő. Ettől függetlenül már most érzem a változásokat, leginkább hozzáállásban. A fejlődés a Nemzetek Ligájában is feltűnő volt, lépésről lépésre változtak a dolgok, össze sem lehetett hasonlítani például az első és az utolsó meccsünket, pedig az ellenfél ugyanaz a finn csapat volt. Számomra ez bizakodást jelent a jövőre nézve. Olyan típusú ember és edző vagyok, aki mindig nyerni szeretne, de ha választanom kellene, akkor a horvát és a szlovák válogatott közül

egyértelműen inkább a szlovákokat szeretném legyőzni.

Pontosan tudom ugyanis, hogy az mit jelentene a csapatnak, a szurkolóknak és az egész országnak.

Marco Rossi látja a fejlődést a válogatott játékán Fotó: Polyák Attila - Origo

Nehézséget jelent, hogy Budapest társrendező városa lesz a jövő évi Európa-bajnokságnak, így még nagyobb elvárás a kijutás?

Nyomás inkább amiatt lehet rajtunk, hogy a FIFA-világranglistát figyelembe véve három nálunk erősebb csapattal kell megküzdenünk a csoportban a továbbjutásért. A sport és a futball viszont amiatt is szép, hogy ami papíron egyértelműnek tűnik, az a pályán akár teljesen máshogy is alakulhat. Abban biztos vagyok, hogy a motivációval nem lesz problémánk, így

a szervezettségen és a koncentráción dőlhetnek el a lényegi kérdések.

Mennyire nehezíti a helyzetet a sorsolás? Mert sem Szlovákiában, sem itthon, a vb-ezüstérmes horvátok ellen nem mi leszünk az esélyesek.

Nem volt szerencsénk, de ezt már egész edzői karrierem során megszoktam. Amikor Kispesten dolgoztam, és a legtöbb NB I-es csapat harmadosztályú ellenfelekkel játszott a Magyar Kupában, mi megkaptuk a Ferencvárost. Dunaszerdahelyen ugyanez volt a helyzet, a szlovák kupa nyolcaddöntőjében az akkor bombaerős Nagyszombattal sorsoltak minket össze, ráadásul idegenben, így a bajnokikkal együtt háromszor léptünk ott pályára a DAC-cal – sajnos minden alkalommal kikaptunk. A válogatottal jön most a negyedik fellépés, Olaszországban pedig van egy olyan mondás, amely nagyjából magyarul úgy hangzik: Sosem jutsz el a harmadikhoz, ha az elsőt és a másodikat nem éled át, a negyedik viszont már jön magától. Az én esetemben, remélem, hogy ez a győzelmet jelenti majd.

A szövetségi kapitánynak sohasem volt szerencséje a sorsolásokkal, negyedik próbálkozásra viszont mindenképpen győzni szeretne Nagyszombatban Fotó: Polyák Attila - Origo

Több visszatérő is van a két mérkőzésre hirdetett keretben – Németh Krisztián Holman Dávid és Balogh Norbert hosszú idő után készülhet újra a válogatottal. Utóbbi kettő ráadásul még pályára sem lépett a nemzeti csapatban, elképzelhető, hogy újoncot avatunk?

A lehetőség mindenki számára adott, de akik most meghívót kaptak, ők már bizonyítottak nekem.

Az összetartásig is vannak még bajnoki, illetve kupatalálkozók, azokon is figyelni fogom a játékosokat, ezeket együtt mérlegelve alakítom majd ki a keretet. Németh Krisztián és Baráth Botond helyzete annyiban különböző, hogy a hosszú utazás miatt ők vélhetően majd csak egy nappal a szlovákok elleni mérkőzés előtt tudnak először a csapattal edzeni, így Nagyszombatban velük aligha számolhatok.

Sajnos több kulcsemberünk, például Kádár Tamás vagy Nagy Ádám sem jutott rendszeres játéklehetőséghez a közelmúltban, de Szalai Ádámra is inkább csereként számítottak az utóbbi hetekben a Hoffenheimnél. Mit gondol a helyzetről?

Amikor a válogatási elvekről beszélünk, nekünk figyelembe kell venni azt is, hogy egy adott játékos melyik bajnokságban futballozik.

Szalai évek óta a világ egyik legerősebb pontvadászatában játszik,

és bár mostanában valóban nem 90 perceket tölt a pályán, de csereként rendszeresen lehetőséget kap. Nagy Ádámra sajnos valóban kevesebb szerep hárul az utóbbi időben Bolognában, így ő kivételt jelent,

nincs hozzá hasonló és stílusú futballista azonban Magyarországon, ezért nincs más alternatíva az ő posztjára.

Kádárnak neurológiai problémái voltak, nem tudta tökéletesen mozgatni a nyakát, emiatt kellett kihagynia néhány találkozót. Mostanra viszont szerencsére jól van és egészséges, a hétvégi bajnokit is végigjátszotta, vélhetően a Chelsea elleni Európa-liga-visszavágón is a pályán lesz, így mi is számolunk vele.

A közelmúltban Szoboszlai Dominik nevétől volt hangos a nemzetközi sportsajtó, akit európai topklubokkal hoztak szóba. A 18 éves játékos ezúttal is kerettag, mi a véleménye, jó helyen van Salzburgban, vagy érdemes lenne váltania?

Mindenképpen maradnia kell még Ausztriában. Először ott kell folyamatos játéklehetőséget kiharcolnia, aztán, ha már minden hétvégén kezdő, és a lábában lesz jó néhány felnőtt mérkőzés, akkor jön el az idő az átigazolásra.

Salzburgban egyébként nagyon jó helyen van, remek csapat tagja, amelyik modern focit játszik,

ez pedig egyértelműen segíti a fejlődését.

Marco Rossi elárult néhány kulisszatitkot a válogatás szempontjairól is Fotó: Polyák Attila - Origo

Hogyan értékeli az októberben a magyar válogatotthoz csatlakozó Willi Orbán szerepét a csapatban? Az ő pozitív példáján felbuzdulva van esetleg olyan játékos akár az MLSZ, akár az ön célkeresztjében, akit a közeljövőben honosítani szeretne?

Felmértük a lehetőségeket, és megnéztük azokat a játékosokat, akiknél esetleg felmerülhetett a honosítás, de sajnos az UEFA szigorú szabályai miatt egyiküknél sem volt ilyesmire lehetőség. A szövetség külön figyeli az ilyen labdarúgókat, többek között

Willi Orbánt sem én ajánlottam a figyelmükbe, hanem ők szóltak nekem, hogy lenne egy ilyen opció.

Akkor még nem tudtuk, hogy ő hogy viszonyul a magyar válogatotthoz, bár Gulácsi Péterrel sokszor beszédtéma volt közöttük, de akkor még nem hozta meg a döntését ezzel kapcsolatban. A finnek és a görögök elleni Nemzetek Ligája-meccsek után viszont ő maga keresett meg, és hívott fel engem azzal a szándékkal, hogy szeretne csatlakozni hozzánk. Vele kapcsolatban ez volt a legfontosabb,

Természetesen Willi rendkívül fontos tagja lett a csapatunknak, nagyon örülök, hogy így döntött.

Kilenc hónappal ezelőtt nevezték ki szövetségi kapitánynak, hogyan értékeli az eddigi közös munkát a csapattal?

Értékelni és véleményt formálni mindenki tud, és szeret is, tudjuk, hogy a futball a világ legkönnyebb játéka, mindenki ért hozzá. Viszont a számok – az élet más területéhez hasonlóan – itt sem hazudnak, azok pedig főleg az elmúlt időszakhoz képest mellettünk szólnak. Felkészülési találkozók nélkül, csak tétmeccseket játszva, gyakorlatilag az alapoktól kezdtük el az építkezést, és úgy érzem, jó úton járunk. Ez persze nem nekem vagy a stábomnak, hanem

a játékosoknak köszönhető, akik elfogadták és magukévá tették azokat az elképzeléseket, amiket mi felvázoltunk nekik.

Marco Rossi tisztában van vele, hogy csakis az Eb-re való kijutás jelenthet sikeres szereplést a selejtezősorozatban Fotó: Polyák Attila - Origo

Ha november végén, a selejtezők után újra leülünk majd beszélgetni, akkor milyen esetben lenne a legboldogabb?

Ez a kvalifikációs sorozat most edzői karrierem legfontosabb kihívása lesz,

a korábbiakhoz nem hasonlítható. Sokszor mondtam már, számomra Magyarország ugyanolyan fontos, mint Olaszország, és bár magyar bajnokságot már nyertem, a válogatottat sikerre vezetni egészen mást jelentene.

Az ehhez vezető úton az első lépést március 21-én teheti meg Marco Rossi és a magyar labdarúgó-válogatott, a csapat ugyanis a selejtezősorozat első csoportmeccsén Szlovákia vendége lesz Nagyszombatban. A találkozó 20.45-kor kezdődik, az Origo helyszíni tudósítással jelentkezik majd.