Vágólapra másolva!
Szerdán este kialakult a Bajnokok Ligája elődöntőjének párosítása: a két meglepetéscsapat, a Juventust búcsúztató Ajax és a Manchester Cityt kiejtő Tottenham egymással néz farkasszemet, míg a Manchester Unitednak focileckét adó Barcelona a sorozat tavalyi döntősét, a Porto elleni könnyed sikert arató Liverpoolt fogadja. Az idei szezonban már annyi meglepetés volt a BL-ben, hogy lehetetlen megjósolni, melyik csapat hódítja majd el a trófeát, mi azonban megpróbálkoztunk az elődöntők esélylatolgatásával.

Az már biztos, hogy június 1-én, a madridi Wanda Metropolitano‎ Stadionban, a Bajnokok Ligája döntőjében egy meglepetés- és egy sztárcsapat összecsapásának lehetünk majd szemtanúi.

A meglepetéscsapatok útja az elődöntőig

Mindkét csapat a második helyen jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba, bár az Ajaxnak simább volt az útja. A hollandok az E csoportban kétszer is lefocizták a Bayern Münchent, és öt pontot vertek a csoportharmadik Benficára.

Ezzel szemben a Tottenhamnek izgulnia kellett a továbbjutás miatt, ugyanis a B csoport utolsó játéknapján pontra, vagy pontokra volt szüksége Barcelonában, hogy az Inter előtt végezzen.

Az észak-londoni csapat szerencséjére a Barca addigra már bebiztosította a továbbjutását, így Messi nélkül, tartalékosan lépett pályára. A találkozó 1-1-es döntetlennel zárult, és mivel az Inter hazai pályán nem tudta legyőzni a PSV-t, az angol csapat jutott a legjobb 16 közé.

A holland fiatalok sokkolták a BL-szupersztárjait Forrás: AFP/Marco Bertorello

A nyolcaddöntő sorsolása után nem sokan bíztak az Ajax továbbjutásában a címvédő Real Madrid ellen. A hollandok azonban mindkét meccsen jobbak voltak, és bár az első meccset elvesztették, a Santiago Bernabéu stadionban valóságos focishow-t mutatták be, és búcsúztatták azt a csapatot, amely sorozatban háromszor nyerte meg a Bajnokok Ligáját.

A sors a negyeddöntők sorsolásakor sem volt kegyes az Ajaxhoz, ugyanis az egyik legnagyobb esélyes, a Cristiano Ronaldóval felálló Juventus lett a következő ellenfél. A párharc forgatókönyve hasonló volt, mint a Real Madrid ellen. A hollandok mindkét meccsen lefocizták az olaszokat, a továbbjutásukat azonban idegenben, a második meccsen harcolták ki.

Meglepetéscsapat a Tottenham?

Akik rendszeresen követik az angol focit, láthatják, hogy Mauricio Pochettino csapata játssza az egyik legszebb és legdinamikusabb focit Angliában. A Tottenham az utóbbi években rendszeres résztvevője a Bajnokok Ligájának, és a Premier League-ben is rendre a dobogóért száll harca. Az észak-londoni csapatnak már az előző szezonban is összejöhetett volna a csoda, de a rutintalansága miatt búcsúzott a Juventus elleni nyolcaddöntőben. Egy évvel ezelőtt a Tottenham mindkét meccsen lefocizta az olasz bajnokot, annyi szépséghibával, hogy nem tudta értékesíteni a ziccereit. Amíg a Wembley Stadionban a City elleni meccs hőse, Szon Hung Min sorra puskázta el a ziccereket, addig a Juventus három perc alatt két ziccerből két gólt szerzett, és kiejtette azt a csapatot, amely már a csoportkörben is leiskolázta a Real Madridot.

Szon Hung Min repül, a Tottenham pedig szárnyal a Bajnokok Ligájában Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

A Tottenham tehát nem meglepetéscsapat, mert az utóbbi években már számtalanszor bizonyította, hogy bárkit meg tud verni, de a nagy lehetőség kapujában többnyire elbotlott. Úgy tűnik, az észak-londoni csapat szert tett némi rutinra, hiszen a legjobb 16 között a Dortmundnak, míg a legjobb nyolc között a Manchester Citynek is négy gólt lőtt.

Tottenham Hotspur-Ajax Amsterdam

Hogy mit várhatunk a két csapat összecsapásától? Hasonló gólparádét, mint a Manchester City-Tottenham meccstől, ugyanis az Ajax stílusa nagyjából megegyezik a Cityével. A manchesteri csapatot irányító Pep Guardiola a holland iskolán nevelkedett, olyan tanárai voltak Barcelonában, mint Johan Cruyff vagy Louis Van Gaal, és a katalán csapat La Masia akadémiája is az Ajax mintájára épült fel.

Mondhatnánk, hogy az Ajax nem lepheti majd meg a Tottenham csapatát, ugyanis a londoniak keretében négy korábbi amszterdami is szerepel. Évekig játszott egymás mellett az Ajaxban is a védelem két oszlopa, Jan Vertonghen és Toby Alderweireld, de Hollandiában lett klasszis a Spurs motorja, a dán Christian Eriksen is, később pedig csatlakozott a csapathoz a kolumbiai Davinson Sánchez is.

Ha Pochettinónak nem lenne elég információja a csapatról, akkor első kézből kaphat majd további adalékokat.

A négy nagy visszatérő:

A hollandok minden bizonnyal a sokpasszos, labdabirtoklásra épülő játékukat játsszák majd, míg a Tottenham elméletileg a rutinban és a gyors kontrákban bízhat. Azért csak elméletileg, mert a Spurs legjobb játékosa, az idei szezonban már 20 találatnál járó Szon Hung Min eltiltás miatt kihagyja a párharc első mérkőzését, míg a sztárcsatár Harry Kane valószínűleg már nem léphet pályára az idei szezonban.

Szavazzon!

Ön szerint melyik csapat nyeri a Tottenham-Ajax párharcot?

Döntő lehet a helyzetkihasználás

Közhely, de így van. Az Ajax az egyenes kieséses szakaszban már kétszer is csodát tett, miután két sztárcsapat ellen is az idegenbeli visszavágón harcolta ki a továbbjutást. Azonban nem árt megjegyezni, hogy az Ajax a Real Madridot és a Juventust is lefocizta az amszterdami odavágón, csak kihagyott fél tucat ziccert, így mindkét alkalommal a visszavágón kellett csodát tennie ahelyett, hogy már az első meccsen eldöntötte volna a párharcot.

A Tottenham is vékony jégen táncolt, ugyanis a Manchester City elleni visszavágón is több nagy ziccert elrontott, és ha a 93. percben nem segít a videobíró, akkor ezen el is úszhatott volna a továbbjutása.

Az utolsó dobás

Az Ajax szempontjából ez a párharc annyiban más lesz, hogy a Real Madrid és a Juventus ellen is idegenben játszotta a visszavágót, most azonban Amszterdamban lesz a második meccs. Az Ajax 22 évvel ezelőtt játszott legutóbb elődöntőt a Bajnokok Ligájában, és könnyen lehet, hogy a következő nagy menetelésre is ennyit kell majd várni. A klub vezetői már tavaly érezték, hogy a fiatal csapatban óriási lehetőség van. Az együttes legnagyobb tehetségeit már 2018 nyarán Európa legnagyobb csapatai csábították, azonban a klub korábbi legendái,

az ügyvezető igazgatóként dolgozó Edwin van der Sar és a sportigazgató Marc Overmars összeterelték a hét legnagyobb tehetséget, azzal a tervvel, hogy meggyőzzék őket, hogy még egy évig maradjanak Amszterdamban.

Frenkie de Jong hamarosan Messinek osztogathat Barcelonában Forrás: fcbarcelona.com

A srácok engedtek, az Ajax tündérmeséje pedig tovább íródik. Azt egyelőre nem tudni, hogy a vége happy end lesz-e, de az már biztos, hogy a csapat legnagyobb tehetsége, Frenkie de Jong nyártól a Barcelona játékosa lesz, és könnyen lehet, hogy a csapatkapitány Matthijs de Ligt is követi őt a katalán sztárcsapathoz. A Juventus ellen gólt szerző Donny van de Beeket a PSG emberei figyelték, míg a marokkói Hakim Ziyech-t a Bayern München csábítja.

Az biztos, hogy az Ajaxot ebben az összeállításban most tavasszal látjuk utoljára. A kérdés az, hogy csak két meccsük lesz a Bajnokok Ligájában, vagy megint csodát tesznek és elmenetelnek a madridi döntőig?

A Tottenham-Ajax párharc első mérkőzést Londonban rendezik április 30-án, a visszavágót május 8-án Amszterdamban.

A gigászok útja az elődöntőig

A Barcelona veretlenül, négy győzelemmel és két döntetlennel elsőként jutott tovább a B csoportból, amelyben a másik ágon elődöntős Tottenham végzett a második helyen. A tavalyi döntős Liverpoolnak rögös volt az útja, ugyanis bekerült a halálcsoportba a Napoli és a Paris Saint-Germain mellé.

A Liverpool jól kezdte szezont, de kicentizte a továbbjutást Forrás: AFP/Paul Ellis

Klopp csapata az első fordulóban álomjátékkal 3-2-re legyőzte a PSG-t az Anfielden, azonban Nápolyban 1-0-s vereséget szenvedett. Ezután a Liverpool négyet lőtt otthon a Crvena zvezdának, viszont Belgrádban meglepetésre kikapott. Az 5. fordulóban Neymarék visszavágtak a liverpooli vereségért, így a két győzelemmel és három vereséggel álló Vörösöknek az utolsó fordulóban le kellett győzniük a Napolit hazai környezetben. A drámai meccset 1-0-ra megnyerte a Liverpool, de a továbbjutást a kapusának, a rekordösszegért szerződtetett Alisson Beckernek köszönhette, aki több bravúrt is bemutatott a meccsen, a 92. percben pedig kivédte Arkadiusz Milik ziccerét.

Az egyenes kieséses szakaszban a Barcának nem kellett aggódnia a Lyon elleni nyolcaddöntős párharcban, és a tartalékos Manchester United sem tudta megnehezíteni a dolgát, így viszonylag sima útja volt az elődöntőig. Ugyanez elmondható a Liverpoolra is, amely a Bayern Münchent búcsúztatta a legjobb 16 között, de Robben és Ribéry nélkül ez a bajor csapat korántsem volt félelmetes. A Porto elleni negyeddöntős párharcra még talán Liverpoolban is mindenki legyintett – jogosan, mivel tavaly az angol csapat 5-0-s összesítéssel búcsúztatta a Portót a nyolcaddöntőben, idén pedig 6-1-gyel.

Végy egy jó kapust

Az előző szezonban a Liverpool a potyázó kapusa, Loris Karius miatt bukta el a Real Madrid elleni BL-döntőt. A német kapus előbb Karim Benzema lábára varázsolt egy kézzel kigurított labdát. A meccs hajrájában pedig Gareth Bale középre tartó lövését ejtette be.

Jürgen Klopp is belátta, hogy nem bízhat a végtelenségig honfitársában, ezért világrekordnak számító 62,5 millió euróért megvette az AS Roma brazil válogatott kapusát, Alisson Beckert (ez a rekord két hónap múlva megdőlt, amikor a Chelsea 80 millió euróért leigazolta az Athletic Bilbao kapusát, a 23 éves Kepa Arrizabalagát).

A brazil kapus szerződtetése telitalálatnak bizonyult.

Az idei szezonban a Liverpool kapta a legkevesebb gólt a Premier League-ben – persze ehhez kellett a Van Dijk vezette védelem is, de róla majd később – Alisson pedig már 22 meccset lehozott kapott gól nélkül.

A brazil kapus pillanatok alatt közönségkedvenc lett Liverpoolban Forrás: AFP/Geoff Caddick

Ha már a kapusokat nézzük, nem mehetünk el szó nélkül a Barca kapusa, Marc-André ter Stegen mellett sem. A német játékos 2014 nyarán nagy reménységként érkezett a Borussia Mönchengladbachtól. Az első két szezonjában a bajnokságban csak tartalék volt a chilei Claudio Bravo mögött, rendszerint a BL-ben és a Király-kupa meccseken kapott lehetőséget. A beilleszkedése nem volt zökkenőmentes, mert kezdetben kapott néhány hajmeresztő gólt. Barcelonában látták benne a tehetséget, és Bravo eladása után első számú kapus lett, amit világklasszis teljesítménnyel hálált meg. A 2017/18-as szezon végén beválasztották az UEFA év csapatába, és ha az egész szezonos sérüléséből visszatérő Manuel Neuer helyett Joachim Löw őt védette volna az oroszországi világbajnokságon, talán messzebbre jutottak volna a németek.

FC Messi

Az FC Barcelona talán a legtúlértékeltebb csapat a Bajnokok Ligája sztárcsapatai között. Ernesto Valverde érkezése óta szilárdabb lett a csapat védekezése, azonban a szurkolók sokat bírálják a csapat játékát, amely már korántsem olyan gyors és látványos, mint a Guardiola- vagy a Luis Enrique-érában.

A Barcelona kilencpontos előnnyel vezeti a spanyol bajnokságot, de a csapat játéka sokszor unalmas.

A katalánok rengeteg olyan meccset nyertek a szezonban, amikor rosszul futballoztak, de Ter Stegen bravúrjai megmentették a csapatot a vereségtől, majd Messi villant párszor, és meglett a három pont. Ez a játék a Valladolid vagy a Getafe ellen bőven elég, de egy Liverpool-szintű csapat ellen nem lehet csak abban bízni, hogy majd Messi megoldja.

Az idő az egyetlen verhetetlen bajnok

A Creed című filmben Adonis megkérdezi Rocky Balboától hogyan tudta legyőzni az apját, mire ezt a választ kapja:

„Az idő győzte le. Mindenkit legyőz. Veretlen."

Kicsit ez a helyzet a Barcelonával is, ugyanis a csapat kulcsjátékosai már korántsem fiatalok. Gerard Piqué, a védelem vezére 32 éves, Sergio Busquets, aki a középpálya lelke, nyáron lesz 31, a vb-ezüstérmes Ivan Rakitic szintén 31 éves, míg a támadósorban Luis Suárez és Lionel Messi szintén 32 évesek, és talán ennek is szerepe lehet abban, hogy a Barca játéka már korántsem olyan dinamikus.

A Barcelona legnagyobb sztárjai már túl vannak a csúcson Forrás: AFP/Pau Barrena

Ezzel szemben, ha a Liverpool játékát egyetlen szóval kellene jellemezni, akkor az a sebesség lenne. Jürgen Klopp csapatát sokszor szemmel is nehéz követni. A Liverpool tele van villámgyors, kreatív játékosokkal, akik nem mellesleg a kapura is veszélyesek. Mohamed Szalah 23 gólt szerzett az idei szezonban, Sadio Mané 22-szer volt eredményes, míg Roberto Firmino neve mellett 16 találat van.

Ráadásul a Liverpool kezdőcsapatában nincs olyan játékos, aki betöltötte volna a 30. életévét, az egész keretben is csak hárman vannak túl a harmincon:

James Milner, Adam Lallana és a belga cserekapus, Simon Mignolet. Utóbbi kettő azonban ritkán kap lehetőséget.

Kiesel, ha nincs miért küzdened

Tényként nem állítható, és brit tudósok sem bizonyították még be, de a Bajnokok Ligája idei szezonjában rendre elhullottak azok a csapatok, amelyeknek nem kellett megerőltetniük magukat a saját bajnokságukban. A Paris Saint-Germain és a Juventus gyakorlatilag már decemberben bajnok volt, és az egész szezonban fél gőzzel nyerte a bajnoki meccseket.

Az intenzitás hiánya kiütközött a BL-meccseken.

A PSG Manchester United elleni kudarcához kellett egy jó nagy adag balszerencse is, azonban a Juventus 180 perc alatt csak nyomozta a labdát az Ajax ellen, és a 3-2-es összesítés hízelgő volt az olaszokra nézve.

A Barcának nincs akkor előnye a La Ligában, de a Real Madrid és az Atlético Madrid hullámzó teljesítménye miatt egy percig sem kell aggódnia a bajnoki cím miatt. Kérdéses, hogy a Barca rutinból lehozott meccsei mennyire készítenek fel egy olyan párharcra, mint amilyen a Liverpool elleni lesz.

Szavazzon!

Ön szerint melyik csapat nyeri a Barcelona-Liverpool párharcot?

Minek ide álomdöntő?

A negyeddöntők sorsolásakor kiderült, hogy a Juventus és a Barcelona külön ágra került, így komoly esély volt arra, hogy összejön az álomdöntő, vagyis Ronaldo Messi ellen. Azonban ez csak mesterségesen gerjesztett szenzáció. Mi van akkor, ha Messi és Ronaldo egymás ellen lépnek pályára? Az égvilágon semmi, hiszen mindkettő támadó. Csak a középkezdéseknél találkoztak volna, ugyanis csatárként egymástól pont a pálya két legtávolabbi részén helyezkednek el egymástól.

Ronaldo és Messi 2009-ben játszottak egymás ellen BL-döntőt Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

A Ronaldo elleni kamupárharc helyett az ötszörös aranylabdás Messi megküzdhet a világ legjobb védőjével, Virgil van Dijkkal. A holland válogatott csapatkapitányáért 2018 januárjában 85 millió eurót fizetett a Liverpool, ezzel ő lett minden idők legdrágább védője. Az átigazolásra sokan felkapták a fejüket, hiszen a világ legdrágább játékosai nem a Southamptontól érkeznek, Van Dijk azonban gyorsan rácáfolt a kétkedőkre. Érkezése óta gyökeresen megváltozott a Liverpool védelme, amely az idei szezonban már a legkevesebb gólt kapta a Premier League-ben, a holland pedig esélyes az év játékosa díjra.

„Utálom őt. Túl nagy, túl erős, túl gyors, túl jól bánik a labdával, imád küzdeni, és még a haja is jó illatú"

– jellemezte kollégáját Troy Deeney, a Watford csatára.

A 193 centis védőben minden megvan, amiről egy edző álmodik. Erős, olvassa a játékot, gyors, elegáns, és egyáltalán nem tartozik a durva játékosok közé. Az idei szezonban még nem volt olyan focista, aki egy az egyben meg tudta volna verni, úgyhogy ha valaki, akkor ő lehet az a játékos, aki meg tudja állítani Lionel Messit.

A címlapokra a csatárok kerülnek, de Virgil van Dijk a Liverpool legfontosabb játékosa Forrás: NurPhoto/DPI/NurPhoto/Dpi

Persze Messinek nem lesznek álmatlan éjszakái a holland védő miatt, hiszen az idei szezonban 42 meccsen 45 gólt szerzett. És amúgy is oldott már meg megoldhatatlannak tűnő feladatokat. Kettejük találkozása mindenképpen csemege lesz.

Suárez visszatér

A mérkőzésnek Luis Suárez lehetne az egyik főszereplője. Az uruguayi támadó korábban három évet játszott Liverpoolban, 133 meccsen 82 gólt szerzett, a 2013-14-es szezonban gólkirály lett a Premier League-ben, utána Barcelonába igazolt.

Suárez és Coutinho visszatérnek korábbi sikereik helyszínére Forrás: AFP/Paul Ellis

A 32 éves támadó már minden lehetséges trófeát megnyert a katalán csapattal, az idei szezonban is szerzett már 23 gólt, azonban a Bajnokok Ligájában mintha el lenne átkozva. Nyolc meccsen lépett pályára a szezonban, de még nem lőtt gólt, ráadásul az idegenbeli mérlege még ennél is kiábrándítóbb. Utoljára vendégként 2015 szeptemberében az AS Roma stadionjában örülhetett gólnak a Bajnokok Ligájában, úgyhogy ha folytatódik a rossz sorozata, a liverpooli szurkolóknak a korábbi kedvencüktől kell legkevésbé tartaniuk az Anfield Roadon.

A Barcelona-Liverpool párharc első mérkőzését Barcelonában rendezik május 1-én, a visszavágót május 7-én, Liverpoolban.