Vágólapra másolva!
A Ferencváros labdarúgócsapata nagyon közel került ahhoz, hogy a 2018-19-es idényben megszerezze története 30. bajnoki címét. Az egész szezonban kiválóan teljesítő Fradi remek sorozatot produkált az elmúlt hónapokban, nyolc mérkőzést nyert meg zsinórban, és mindössze egyetlen győzelem választja el attól, hogy a harmadik csillag is felkerülhessen a mezekre, a címer fölé. Az álom már szombaton, éppen a 30. fordulóban válhat valósággá.

Történelmi bajnoki cím előtt a Fradi

A Ferencváros eddig 29 bajnoki címnél jár, idén pedig végre meglehet a jubileumi, 30. elsőség az NB I-ben. A klubnál nem győzik hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy felkerüljön végre a harmadik csillag is a csapat mezeire (10 bajnoki címenként jár egy csillag).

Az 1899-ben alapított klub

első bajnoki címéig 1903-ig kell visszamenni, amikor a Ferencváros a BTC-t megelőzve lett első,

majd két évre rá 1905-ben a második elsőségének örülhetett. Mindezt még hat bajnoki cím követte az 1900-as évek elején (1906-07, 1908-09, 1909-10, 1910-11, 1911-12, 1912-13). Az I. világháborúban szinte a keret minden tagja behívót kapott katonai szolgálatra, és sokan közülük nem tértek haza, így sokáig várni kellett az újabb elsőségre. 1926-ban sikerült megszakítani az MTK uralmát, és tizenhárom év után lett ismét a Ferencváros a magyar bajnok. A magyar labdarúgás történetének első professzionális bajnokságát (1926/27) hétpontos előnnyel zárta az élen a Fradi, majd egy évvel később sikerült a címvédés is.

A Fradi első bajnokcsapata Forrás: wiki

Az 1930-as években négy bajnoki címet (1931-32, 1933-34, 1937-38, 1939-40) nyert az FTC, ráadásul

az 1931/32-es bajnoki cím a legendás 100 százalékos bajnokság néven maradt emlékezetes,

ugyanis mind a 22 mérkőzést megnyerte a zöld-fehér együttes. Az 1948-49-es szezon végén a klub alapításának 50. évfordulóját is bajnoki címmel ünnepelte a Fradi. Az 1950-es évek viszont a Ferencváros történetének egyik legsikertelenebb időszaka volt, ekkor nem tudott az élen zárni a kényszerből Kinizsi néven játszó klub, majd a 60-as években újra régi fényében tündökölt a fővárosi klub, négy bajnoki cím is bekerült a vitrinbe.

1967-ben a 20. bajnoki elsőségét ünnepelhették a zöld-fehérek, ráadásul Albert Flóriánnak ítélték oda az 1967-es Aranylabdát,

azóta is ő az egyetlen magyar játékos, aki elnyerte a díjat.

A 70-es és 80-as években is egy-egy bajnoki cím jutott a Fradinak (1976, 1981), majd egy évtizednyi kihagyás következett. 1991-ben Fodor Imre és Wukovics László vezérletével nagy tavaszi hajrát produkálva lett első, és ünnepelhette a 24. bajnoki elsőségét a Fradi.

Az 1994/95-ös bajnokságot is megnyerte az FTC Novák Dezső irányításával, majd első magyar csapatként bejutott a Bajnokok Ligája főtáblájára,

a következő évben pedig megvédte a címét az FTC.

A 2000-es évek elején kétszer nyert bajnokságot a Fradi (2001, 2004), majd 2006-ban az egyesület gazdasági helyzete miatt az NB II-be száműzte az MLSZ az FTC-t, így hosszú évekig nem gyarapította bajnoki címeit. Végül

2016-ban az eddigi utolsó elsőségét hatalmas fölénnyel szerezte meg a Ferencváros:

már ősszel 18 pontos előnye volt Thomas Doll csapatának az Újpest előtt, végül a 28. fordulóban a debreceni vereség ellenére behozhatatlan előnyre sikerült szert tenni.

A Fradi bajnoki aranyérmei (29)

1903, 1905, 1907, 1909, 1910, 1911, 1912, 1913, 1926, 1927, 1928, 1932, 1934, 1938, 1940, 1941, 1949, 1963, 1964, 1967, 1968, 1976, 1981, 1992, 1995, 1996, 2001, 2004, 2016

Bevehetetlen vár a Groupama Aréna

A Ferencváros a gólkülönbségének köszönhetően

először a 2. fordulóban állt élre

– az első körben hiába verte 4-1-re a Diósgyőrt, a MOL Vidi 4-0-ra nyert a Kisvárda ellen –, és azóta nem is sikerült egyik csapatnak sem letaszítania onnan. Az 5. fordulóban a Paks elleni 1-1-es döntetlent követően távozott a kispadról Thomas Doll – elsősorban az elmúlt évek nemzetközi kupakudarcai miatt –, a helyét az ukrán Szergej Rebrov vette át, aki a Mezőkövesd elleni 1-0-s idegenbeli sikerrel nyitott.

A 8. fordulót követően már négypontos előnye volt az FTC-nek a második Honvéd előtt, hat győzelemmel és két döntetlennel. A következő körben a Ferencváros 1-0-ra nyerte az Újpest elleni rangadót, a kispesti együttes kikapott, így tovább nőt a zöld-fehérek előnye, immár a Vidit előzte meg öt ponttal.

Az első ferencvárosi vereségre a 11. fordulóig kellett várni,

akkor a Puskás Akadémiától kapott ki 1-0-ra Rebrov csapata, de még mindig hárompontos előnye volt a Vidi előtt. A téli szünetet megelőzően a Fradi 12 győzelemmel, három döntetlennel és három vereséggel állt az élen, öt ponttal megelőzve a 34 pontot gyűjtő Vidit, amely az El-menetelés közben itthon fontos pontokat hullajtott el. A 18. fordulóban a két csapat épp egymással találkozott, és sokáig emlékezetes, igencsak feszült meccsen nyert 2-1-re a fehérvári klub, így faragott nyolcpontos hátrányából a Vidi.

A zöld-fehér együttes előnye a 21. fordulót követően még „csak” hat pont volt a debreceni vereséget követően, azóta viszont mind a nyolc mérkőzését megnyerte Szergej Rebrov csapata, így jelenleg 11 ponttal előzi meg a legfőbb rivális MOL Vidit, amelyet épp az előző körben sikerült 4-1-re kiütnie.

A Fradi a hazai és az idegenbeli szereplését tekintve is az élen áll az OTP Bank Ligában, de

a Groupama Arénában nyújtott teljesítménye egészen lenyűgöző:

az eddigi 15 meccsből 12-szer nyert, 3 döntetlent játszott, és még nem kapott ki. Így összesen 39 pontot gyűjtött, 41 rúgott és mindössze 10 kapott gól mellett.

A FTC-nél nem számolgatnak

A Vidi ellen az első gólt szerző ferencvárosi támadó, Tokmac Nguen is egyértelmű választ adott a fradi.hu azon kérdésére, hogy mit szól ahhoz, hogy jövő héten jön az Újpest elleni derbi, és vannak, akik azt mondják, jobb lenne, ha ott lenne a Fradi-bajnok, egy telt házas találkozón, hazai pályán.

„Igen? Nem hallottunk erről, de ahhoz most ki kellene kapnunk a Honvédtól, az pedig szóba sem jöhet. Minél hamarabb bajnokok szeretnénk lenni!

Idegenben már játszottam az Újpest ellen, a társak pedig mesélték, milyen hazai környezetben a derbi, videót még nem láttam róla, de jövő héten biztosan fogok. Szerintem úgy is nagy ünneplés lesz, ha már bajnokként kezdjük meg a találkozót, éppen ezért mindenképp nyerni szeretnénk szombaton” – mondta az egyre jobban teljesítő focista.

A Ferencváros magyar válogatott játékos, Lovrencsics Gergő korábban úgy nyilatkozott, hogy nem számolgat, már a szombati meccsen be akarják biztosítani a bajnoki címet.

– árulta el a szélső.

Lovrencsics Gergő már az Újpest-meccs előtt lezárná a legfontosabb kérdéseket Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az FTC korábbi klasszisa, Vincze Ottó úgy látja, ezt a bajnoki címet már senki nem veheti el a zöld-fehér együttestől.

„Bár matematikailag még két pontot szereznie kell, de

az én szememben már bajnok a Ferencváros. Látszik Szergej Rebrov elképzelése,

és az is jót tehet a nyári kupaszereplésnek, hogy már télen ezek szerint alakították át a csapat keretét. Sok új játékos volt, akit be kellett építeni” – mondta a Délmagyar.hu-nak.

„Az az első és legfontosabb, hogy legyőzzük a Honvédot, és biztos legyen a Fradi harmadik csillaga. Ha matematikailag is 100 százalékossá válik szombaton az aranyérem, biztosan boldogok leszünk, és az Újpest elleni derbin már bajnokként ünnepelhetik a csapatot a szurkolók, ez nem is kérdés, de már most szeretném elmondani minden Fradi-drukkernek, hogy az energiáit azért tartogassa későbbre is, mert a valódi,

– árulta el Orosz Pál, az FTC vezérigazgatója a klub honlapjának.

Szergej Rebrov nem engedi, hogy a játékosai lazán álljanak az utolsó négy meccshez Forrás: Balogh David

A Fradi vezetőedzője, Szergej Rebrov pedig úgy vélekedett a meccs előtt, hogy a Vidi legyőzése után csökkent a nyomás a játékosokon, ez érezhető. Ugyanakkor elmondta a labdarúgóknak, hogy négy meccsük van még a szezonból, és ezeken is azt várja tőlük, hogy maximum fordulaton pörögjenek.

„A Honvéd ellen is nehéz mérkőzésre számítok, hiszen ellenfelünk még a dobogóért harcol. Figyeltem a hétközi kupameccsüket is, jobbak voltak a Soroksárnál, de szombaton, ellenünk más lesz a taktikai berendezkedés. Az biztos, hogy az ellenfél motivált lesz, de mi is meg akarjuk mutatni, mire vagyunk képesek” – tette hozzá az ukrán szakember a Fradi.hu-nak.

Így lehet bajnok a Ferencváros szombaton

Nincs szükség túl bonyolult matematikai képlet megoldására ahhoz, hogy kiderüljön, mi kell a Ferencváros bajnoki címének bebiztosításához.

Amennyiben a székesfehérvári együttes a 17 órakor kezdődő összecsapáson nem győzi le a Puskás Akadémiát hazai pályán, akkor

az FTC már úgy léphet pályára az Új Hidegkuti Nándor Stadionban a Budapest Honvéd ellen (19.30), hogy az eredménytől függetlenül bajnok,

ugyanis egy esetleges döntetlennel is 10 pont maradna az előnye három körrel a vége előtt.

Amennyiben nyer a Vidi, akkor a Fradinak is kell a három pont,

ha már ezen a hétvégén ünnepelni szeretne. Mert bár a Kispest elleni iksszel 9 ponttal menne az FTC a riválisa előtt, matematikailag még nem lehetne kijelenteni a bajnoki elsőséget.

A Ferencváros a Honvéd ellen bebiztosíthatja a bajnoki címét, és letaszíthatja a trónról a Vidit Fotó: Mudra László - Origo

Ebben az esetben a mostani kört követő hátralévő három fordulóban ugyanis pontszámban és győzelmek számában is beérheti még a Vidi a Ferencvárost, és akkor a gólkülönbség döntene. Persze gyakorlatilag ebben is behozhatatlannak tűnik a Rebrov-csapat előnye – jelenleg az FTC-nek plusz 41-es, míg a székesfehérvári klubnak csak plusz 15-ös –, de a bajnoki serleget hivatalosan még nem lehetne átadni.

A Ferencváros és a Honvéd története során eddig 206 alkalommal találkozott az NB I-ben, ebből 114-szer a Fradi, 60-szor a kispesti együttes örülhetett, 32 döntetlen mellett.

Azonos pontszám esetén

Azonos pontszám esetén a sorrend az alábbiak szerint kerül meghatározásra:

1. a bajnokságban elért több győzelem;
2. a bajnoki mérkőzések gólkülönbsége;
3. a bajnoki mérkőzéseken rúgott több gól;
4. az egymás ellen játszott bajnoki mérkőzések pontkülönbsége;
5. az egymás ellen játszott bajnoki mérkőzések gólkülönbsége;
6. az egymás ellen játszott bajnoki mérkőzéseken az idegenben
lőtt több gól;
7. a bajnokság fair play értékelésében elért jobb helyezés;
8. sorsolás.

Amennyiben nyer a Vidi, a Fradi pedig nem tudja begyűjteni a Honvéd ellen a három pontot, akkor jövő héten, a városi rivális Újpest ellen biztosíthatná be a 30. bajnoki címét az FTC, méghozzá hazai pályán, telt ház előtt.

OTP Bank Liga, 30. forduló
17.00: Kisvárda-Haladás
17.00: Mezőkövesd-Diósgyőri VTK
17.00: MOL Vidi FC-Puskás Akadémia
17.00: Paks-MTK Budapest
17.00: Újpest-Debreceni VSC
19.30: Honvéd FC-Ferencváros

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Ferencvárosi TC 30 21 4 5 73-27 46 68
GY
GY
GY
D
GY
I
2.
Paksi FC 30 16 9 5 48-40 8 53
V
V
V
V
GY
I
3.
Fehérvár FC 31 16 10 5 55-39 16 53
GY
GY
D
V
GY
I
4.
Puskás Akadémia FC 30 12 8 10 49-31 18 46
D
GY
GY
GY
V
I
5.
DVSC 30 13 11 6 46-39 7 45
GY
V
GY
V
GY
I
6.
MTK Budapest 31 12 12 7 41-58 -17 43
GY
D
GY
V
V
I
7.
DVTK 30 11 11 8 48-49 -1 41
D
V
D
GY
D
I
8.
ZTE FC 30 11 13 6 50-56 -6 39
GY
GY
V
D
GY
I
9.
Kecskeméti TE 30 11 14 5 40-44 -4 38
D
V
V
GY
D
I
10.
Újpest FC 30 10 16 4 38-62 -24 34
GY
V
V
V
V
I
Teljes lista