Vágólapra másolva!
A Ferencváros Barcelonában, az Espanyol ellen kezdte meg a már nagyon várt, 15 év után első csoportkörös meccsét az Európa-ligában. Hazai oldalon is volt minek örülni, ugyanis a tíz éve átadott barcelonai stadion sem láthatott még csoportkörös meccset, ugyanis legutóbb 12 éve játszott az UEFA Kupában az Espanyol, akkor éppen a döntőig juttott, ahol a Sevilla győzte le őket. A bravúros 1-1- után a főszereplőket kérdeztük.

A stadion ugyan nem telt meg teljesen, de fantasztikus volt a hangulat. Mindkét kapu mögött ültek hazai ultrák, ráadásul a csapatok bevonulása előtt

Gigi D'Agostino örökzöldje csendült fel, amelynek dallamaira mindkét csapatnak van indulója,

be is mutatta mindenki, mit tud, majd jöttek a csapatok és felcsendült az El himnusza.

A Fradi kezdett jobban, mondhatni, hogy sokkal jobban. A tízedik percben jött is a Fradi-gól, majd nagy hazai csend, és a sok p betűs spanyol szó egy-egy elrontott megmozdulás után.

A 21. percben tapsvihar tört ki a lelátókon, aminek az a szomorú apropója, hogy a csapat korábbi játékosa, a 2009-ben szívrohamban meghalt Dani Jarque a 21-es mezt viselte, így minden meccsen tapsolni kezdenek az Espanyol-drukkerek a 21. percben.

Ahogy telt az idő, egyre idegesebbek lettek a spanyolok, a pályán és a lelátókon is. A második félidő közepén azonban nagyon beszorult a Fradi, egy nagyon furcsa helyzetből pedig egyenlített a hazai csapat, miközben a Fradi védője Miha Blazic a pályán feküdt.

Blazic a földön, miközben Matias Vargas egyenlít Forrás: AFP/Josep Lago

A bíró nem állította meg a meccset, a spanyolok gólt szereztek, és új erőre kaptak, de a zöld-fehérek hősiesen megtartották az eredményt, és fantasztikus sikert érek el, egy spanyol első osztályú csapat otthonában, ami finoman szólva sem kis teljesítmény.

Szergej Rebrov a meccs után elmondta, értékelni kell az eredményt, mert az Espanyol egy hihetetlenül erős bajnokságból, a La Ligából kvalifikálta magát, míg a Fradiban sokan most debütáltak ilyen szinten.

„A mérkőzés elején kiválóan futballoztunk, gólt is szereztünk, megérdemelten vezettünk. Aztán viszont átadtuk a területet, feljavult ellenfelünk, amely egy nagyon erős csapat, nem számít, hol vannak a tabellán jelenleg. Az a munkám, hogy elhitessem a játékosukkal, hogy helyük van itt, én is játszottam a Bajnokok Ligájában. Amikor egy ilyen erős La Liga-csapattal játszunk, akkor nem fogjuk mindig kontrollálni a meccset és a labdát, a gólig egyértelműen sikerült.

ahol teljesen máshogyan fogunk tudni játszani, főleg hazai pályán. A Dinamo elleni hibákból tanultunk, jól védekeztünk, nem engedtünk nekik könnyű helyzeteket. Megérdemelten viszünk el egy pontot, és várjuk a következő meccseket" – mondta.

Botka Endre (balra) a sérüléséig nagyon jól játszott Forrás: AFP/Josep Lago

Botka Endrétől, aki a nemzetközi porondon most játszhatott először, természetesen azt kérdeztük, mennyire komoly a sérülése, ami miatt le kellett cserélni.

„Nagyon szerencsétlenül érkeztem, nem is tudom az ellenfél melyik testrészére, de lezsibbadt a jobb lábam, rá se tudtam lépni. Próbáltam összeszorítani a fogam, de annyira fájt, hogy nem tudtam mit csinálni. A csonthártya kaphatott ütést, ez nem hosszú, csak kellemetlen sérülés. A meccsen az első félidőben talán megleptük az ellenfelet, az is lehet, hogy kicsit lebecsültek minket. Az első félidőben jobban élveztük a játékot, a másodikban próbáltunk inkább az eredményre koncentrálni, de ezzel magunkra húztuk őket. Az edző mondta is félidőben, hogy ha folyamatosan védekezünk, nem fogjuk kihúzni, ezért próbáljunk többet támadni. Ez hellyel-közzel sikerült is. A kapott gól talán elkerülhető lett volna, a bíró is fújhatott volna, hiszen fejsérülés volt, de ez van.

Az iram erősebb volt természetesen, mint egy hazai bajnokin, sokkal többet jöttek a szélen, de nem éreztem akkora különbséget, amit ne lehetne leküzdeni.

Jó eredményt értünk el, a győzelem lett volna tökéletes, de senki nem gondolta, hogy ennyire helyt tudunk majd állni, mindenki büszke lehet a csapatra."

A Botka helyére beállt Lovrencsics Gergő kivételesen sajnálta, hogy pályára kellett lépnie.

„Sajnos be kellett állnom, nem örültem neki, hiszen mindez azért történt, mert Endi megsérült, pedig nagyon jól játszott. Megérdemelte volna, hogy az első nemzetközi kupameccsén az idényben végig szerepelhessen.

Annak örülök, hogy a sérülésem rendbe jött, nem éreztem semmi problémát. Nem volt könnyű beszállni, mert akkor már nagy volt a nyomás a csapaton. Annak örülök, hogy idegenbeli pontszerzéssel kezdtünk, kis szerencsével talán nyerhettünk is volna, de a végén azért eléggé beszorultunk."

Újra veszélyesen, és jól játszott a Fradi villámléptű szélsője, Tokmac, aki gyakran okozott zavart az ellenfél térfelén az első félidőben.

Tokmac elől és hátul is segített Forrás: AFP/Josep Lago

„Nagyon kemény meccs volt, de voltak helyzeteink, ez pedig egy olyan pozitívum, amit tovább tudunk vinni a következő meccsekre. Nulla esélyünk volt, mégis ki tudtunk hozni valamit ebből a meccsből. Ez volt az eddigi legkeményebb meccsünk, teljesen más volt a színvonal, mint az eddigi meccseken. Ez már más szint volt, olyanokat tudnak a labdával az ellenfélnél, amit nem olyan sokan. Jó meccs volt, a kapott gólnál nem tudom, mi történt, Blazic a földön volt, nem láttam mi történt, csak hogy gól lett. Keményen dolgoztunk, mindenki ment, ameddig tudott, örülök a pontnak, teljesen normális hogy egy ilyen csapat ellen a végére kifulladtunk, de ebből erőt tudunk meríteni majd a többi meccsre is."

Talán eddigi legjobb meccsét játszotta a Fradiban a brazil Isael, akinek a passzából az öngól született, és egy kapufát is lőtt a második félidőben.

Isael eddigi legjobb meccse volt a Fradiban Forrás: AFP/Josep Lago

„Jól éreztem magam, rég nem játszottam ennyit, Örülök, hogy segíthettem a csapatnak, de még fontosabb hogy jó eredményt értünk el. Jó lett volna nyerni, de az 1-1 jó eredmény. Élveztem a meccset, jó volt ilyen hangulatban pályára lépni. A szabadrúgásnál az volt a cél, hogy erősen lőjem a labdát, hátha valaki bele ér, és akkor lehet belőle valami, ha meg nem, akkor mehet a kapura. Volt egy kis szerencsém, mert magasra szállt a labda, ami becsapta a kapust, de sajnos nem lett gól belőle. Ez volt az eddigi legjobb meccsem a Fradiban. Kicsit elfáradtam a második félidőre, rég nem játszottam ennyit."

Természetesen megkérdeztük Miha Blazicot is, hogy mi történt a kapott gól előtt, de a szlovén védő sportszerűen nem a játékvezetők nyakába varrta a bekapott gólt.

„Nagyon elfáradtam. A gól előtt kaptam egy könyököst az arcomba az ellenfél védőjétől. A játékvezető nem látta, de szerintem meg kellett volna állítani a meccset.

Az egy pontnak örülök, kemény meccs volt, sokaknak ez volt az első meccse ezen a szinten. Természetesen jó lett volna nyerni, de ez sem rossz eredmény, egy ilyen jó csapat ellen idegenben. Sok meccset játszottunk már a szezonban, érthető, hogy a meccs végére kifulladtunk. Egy ilyen meccs sokkal gyorsabb, nagyon kell koncentrálni, ami fárasztó tud lenni. Mindig úgy gondolom, hogy mindig lehetek jobb, és nem fogalakozom a rossz dolgokkal, csak a jót próbálom észben tartani. Ma csapatként voltunk jók, és ne felejtsük el, ki volt az ellenfél."

Sigér Dávid képzeletbeli bakancslistájára újabb pipa kerülhetett, a bajnoki cím ás a válogatottság után, valamint az első nemzetközi meccsek után már csoportkörös meccse is van az Európa-ligában.

Sigér nehéz feladatokat is megoldott Forrás: AFP/Josep Lago

„Kezdésnek nem volt rossz" – kezdte mosolyogva. – Már a szerdai edzésen is, amikor beléptem a stadionba, átjárt az az érzés, az igazi futballhangulat. Belegondoltam abba, hogy milyen lehet azoknak a játékosoknak, akik minden héten ilyen környezetben játszhatnak.

Nekem már azért is nagyon hálásnak kell lennem, hogy csak egy párszor pályára léphetek ilyen szintű ellenfél ellen, Spanyolországban, Barcelonában.

Örülök, hogy sikerült helytállnunk eredményben, játékban a végén már nem volt túl szemet gyönyörködtető, amit csináltunk, de eredményes volt. A három védekező középpályásos rendszer új volt, de az ellenfélhez kellett alkalmazkodni. Technikailag képzettek, talán gyorsabbak is a megszokottnál, muszáj volt zárnunk hátul, és a passzsávokat. Ameddig volt hozzá elég erőnk, ezt jól meg is oldottuk. Jól működött, és támadni is jutott erőnk, a szakmai stáb újra megfelelően készített fel minket, és működött.

Sigér Dávid ünnepli a Ferencváros vezető gólját Forrás: AFP/Josep Lago

A gól előtt nem láttam, hogy Miha a földön van, ha láttam volna, akkor megpróbáltam volna kicsit kitessékelni a kipattanóra érkező játékost. Úgy éreztem, lesről jött, azt hittem behúzzák majd, de ez is tanulság, nem szabad várni egy pillanatig sem. Ilyen helyzetben alapvetően illik megállítani a meccset. Lehet, hogy nem látta a játékvezető, de megbízom a játékostársamban, utólag is kérdeztük, azt mondta leütötték.

Egy belső védő nem fekszik le ilyen helyen, mert tudja, mennyire veszélyes. Most így jött ki, kiegyenlítettek, de nem lehetünk elégedetlenek, egy kicsit lehet örülni."

Dibusz Dénesnek ezúttal is sok dolga akadt, de a nagy részét jól meg is oldotta.

Dibusz Dénesnek sok dolga akadt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

„Ezek a meccsek már ilyenek, erős csapat ellen idegenben. Jól kezdtünk, volt több olyan helyzetünk, amiből veszélyesek voltunk, gólt is szereztünk. Fontos volt, hogy mi szereztünk vezetést, mindenki kicsit megnyugodott. Nem is tudott mit kezdeni velünk az Espanyol. Ahogy fáradtunk látszódott, hogy technikás, jó csapat, amely olyan tempót megy, amihez nem vagyunk hozzászokva. Sajnálom a bekapott gólt, Miha az ötösön feküdt, így nem lehetett les. Sajnos nem sikerült védeni, közelről jött a fejes. Nem tudtam mit csinálni, ki kellett várnom, belekaptam a labdába, de a kapufáról nekik pattant szerencsésen.

lent maradni már csak a les miatt sem. Miha arcát nézve nem is erről volt szól, látszott rajta, hogy kapott egy ütést, sajnálom, hogy ezzel tudtak egyenlíteni. Az, hogy a Ludogorec fordított,és 5-1-re nyert a CSZKA ellen, azért meglepő, főleg a gólkülönbséget tekintve. Tudjuk, hogy jó csapat, kezdenek jobban összeállni, azt hozzák, amit az elmúlt években. Úgy mentünk ki a pályára, hogy tegyünk meg mindent, élvezzük a meccset. Nem volt rajtunk akkora nyomás, mint a selejtezőkön, mindenki élt is a lehetőséggel. Próbáltuk megmutatni, mit tudunk, időszakosan felvettük a tempót az ellenféllel, ameddig erővel jól bírtuk, nem volt gond. Felkészültünk az ellenfélből, tudtuk, mire számíthatunk, az egyenlítés után sem estünk össze, kiszenvedtük az egy pontot, ami idegenben nagy dolog.

A csoport másik meccsén a Ludogorec hazai pályán fordított a CSZKA Moszkva ellen, 5-1-re nyert és vezeti a H-csoportot. A következő körben a Ferencváros a Ludogorecet fogadja majd.

Európa-liga, H csoport, 1. forduló:
Espanyol (spanyol)-Ferencváros 1-1 (0-1)
Barcelona, 25 ezer néző, v.: Nikola Dabanovic (montenegrói)
gólszerzők: Vargas (60.), illetve J. López (10., öngól)
sárga lap: Ihnatyenko (41.)

Espanyol: D. López - J. López, Naldo, Espinosa, Didac Vila (Pedrosa, 67.) - Melendo (Calleri, 56.), Marc Roca, Lozano, Granero - Vu, Vargas (Campuzano, 74.)

Ferencváros: Dibusz - Botka (Lovrencsics, 66.), Blazic, Dvali, Heister - Sigér, Haratin, Ihnatyenko (Frimpong, 85.) - Zubkov, Isael (Szihnyevics, 64.), Nguen