Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott vasárnap este 1-0-ra verte Azerbajdzsánt az Eb-selejtező E csoportjában, így Marco Rossi csapata megtartotta az esélyét, hogy kijusson a 2020-as kontinenstornára. A csoport másik találkozóján Wales-Horvátország 1-1. A budapesti meccset követően a magyar csapat főszereplői nyilatkoztak.

A magyar válogatott csapatkapitánya, Dzsudzsák Balázs a győzelem ellenére sem tűnt boldognak.

„Meglátjuk, hogy mire megyünk majd a mai győzelemmel.

A kötelezőt hoztuk, ennyi történt, nem kell túlértékelni. Nagyon fontos volt, hogy a horvátok elleni meccset követően, amikor összedőlt minden, most egy kicsit sikerült stabilizálni.

Úgy terveztük, hogy behúzzuk a mai találkozót, ez sikerült, és majd Wales ellen játszunk egy ki-ki meccset. Versenyben vagyunk még, hogy kijussunk az Eb-re, ez a legfontosabb. Még nem volt módom megköszönni a szurkolóknak a horvátországi bízatást, illetve ennek a 10-15 ezer gyereknek, akik lelkesen drukkoltak. Köszönjük szépen" – kezdte Dzsudzsák.

Dzsudzsák Balázs nem örült a lecserélésének Fotó: Koncz Márton - Origo

"1-0 lett, nyertünk. Erre most mit mondjak, örülök, hogy nem adták meg a gólt? Egyszer nekünk is lehet egy kis szerencsénk"

– mondta a válogatott kapitánya arra a felvetésre, hogy az azeriektől szabályos gólt vettek el a végén.

Dzsudzsák Balázs a lecserélésekor nem fogott kezet Marco Rossi szövetségi kapitánnyal, ám erről nem szeretett volna beszélni.

– árulta el, majd előretekintett a Wales elleni utolsó meccsre.

„Az első félidő pozitív volt, az utolsó passzok nem sikerültek. A második játékrészben mutatott játék már biztosan nem lesz elég Cardiffban. Van szűk egy hónapunk arra, hogy mindenki megrázza magát. Vannak problémáink, de nagyon remélem, hogy a hátralévő idő elég lesz arra, hogy egy erőtől duzzadó válogatott lépjen pályára."

Szoboszlai Dominik is sokat volt játékban Fotó: Koncz Márton - Origo

és van még esélyünk a továbbjutásra, ez a legfontosabb. Megvoltak a lehetőségeink az első félidőben, hogy lezárjuk a találkozót, sajnos nem sikerült ezekkel élnünk. Wales ellen be kell rúgni a helyzeteket, és akkor nyerhetünk" – kezdte az értékelést Szoboszlai Dominik, aki a meg nem adott azerbajdzsáni találatról is beszélt.

„A kispadról nem láttam jól, hogy kéz volt-e, vagy sem. Mikor örültek, az volt az első gondolatom, hogy ezt már nem hiszem el.

Aztán láttam, hogy a játékvezető nem adta meg, aminek pedig nyilván nagyon örültem. Fogalmam sincs, mi történt az esetnél, de az a fontos, hogy nyertünk 1-0-ra" – árulta el Szoboszlai, aki megköszönte a szurkolást a gyerekeknek. Hozzátette, hogy nagyon tetszett neki, de nem lehet összehasonlítani például a liverpooli BL-meccs hangulatával, ahol 55 ezer felnőtt ember énekelte a You'll Never Walk Alone-t.

A magyar csapat védője, Baráth Botond szerint nem volt könnyű felállni a horvátok elleni vereséget követően a padlóról, de örül neki, hogy ha egy kis szerencsével ugyan, de begyűjtötte a válogatott a három pontot.

A magyar válogatott védelme ezúttal jobban állt a lábán Fotó: Koncz Márton - Origo

„Nagyon jó volt ma a hangulat,

olyan hangos volt. A horvát mérkőzés után összeállt a védelem, jól nézett ki a csapat.

Nehéz volt a horvátok elleni vereséget követően, mert sokat hibáztunk hátul. Próbáltuk összeszedni magunkat, felállni a padlóról,

és azt gondolom, sikerült is. Nem hagytuk nekik, hogy helyzeteket alakítsanak ki. A végén volt egy kis szerencsénk, de a szlovákok elleni összecsapás után ennyi járt nekünk. Az a lényeg, hogy nyertünk, és megvan a három pont, készülünk a következő mérkőzésre."

A győztes gólt szerző Korhut Mihály elárulta, szokták gyakorolni a pontrúgások utáni kipattanó lövéseket, és

természetesen nagyon boldog, hogy első válogatottban szerzett találata fontos három pontot ért a csapatnak.

"Az első félidőben, és a második elején jól játszottunk, a végén sajnos kiengedtünk, ami majdnem megbosszulta magát, de ezúttal szerencsénk volt. Kontrolláltuk a mérkőzést, de korábban le kellett volna zárni, meg is voltak a helyzeteink hozzá, akkor nem kellett volna izgulni a hajrában. Kötelező volt a győzelem, már csak azért is, mert

ha teljesen feledtetni nem is tudtuk a horvátországi vereséget, az eredmények alakulásának köszönhetően megmaradt az esélyünk az Európa-bajnoki kijutásra,

ez mindennél fontosabb."

Kovács István 86 percet töltött a pályán az azeriek ellen, a Fehérvár középpályása így értékelt. "Az első félidőben bravúrosan teljesített a csapat, nagyszerűen játszottunk, megvoltak a helyzeteink, de a kapu előtt sajnos hiányzott belőlünk a gyilkos ösztön, talán még a rémálomszerű horvát meccs benne volt a fejekben.

Adott esetben egyébként egy ilyen kibrusztolt, egygólos győzelem sokkal értékesebb, mint ha brillíroztunk volna, és nagyobb különbséggel nyerünk, erőt kell merítenünk ebből a találkozóból a cardiffi ki-ki mérkőzésre."

Kovács István (20) szerint a gyilkos ösztön hiányzott a magyar csapatból a kapu előtt az azeriek ellen Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Kovács a hangulatról és a lelkesen szurkoló gyerekekről is beszélt.

"A győzelem mellett a legfontosabb üzenete az volt a mérkőzésnek, hogy ez a 10-15 ezer fiatal, aki minket buzdított, remélhetőleg pozitív élménnyel gazdagodott,

és idővel közülük remélhetőleg minél többen ott lesznek majd a válogatottban, és bravúros győzelmeket ünnepelhetnek majd.

Vida Máté a horvátországi meccs után az Azerbajdzsán elleni találkozót is végigjátszotta, érthetően ezúttal sokkal boldogabban nyilatkozott. "Örülök, hogy a horvát meccs után bennmaradtam a kezdőben, talán ez azt jelenti, hogy nem lógtam ki lefelé a csapatból. 70 percig jól játszottunk, úgy érzem, személy szerint nekem, és a többieknek is jól ment a játék, a hajrára viszont sajnos túlságosan kiengedtünk, és kellett egy kis szerencse is a győzelmünkhöz.

De annyi balsors sújtott minket korábban, elég csak a legutóbbi, szlovákok elleni hazai meccsre, és a megadott lesgólra gondolni, hogy talán ennyi már járt nekünk."

Vida Máté (j) a Horvátország elleni találkozó után Azerbajdzsán ellen is végig a pályán volt Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az Origo kérdésére a Dunaszerdahely játékosa a csapaton belüli hangulatról is beszélt. "Nem volt nagy a jókedv Telkiben,

szombaton a mester edzésen kérdőre is vont minket, hogy mi ez az attitűd.

Szerencsére erre a meccsre mindenki átszellemült, és maximálisan a feladatára koncentrált, így hoztuk a kötelezőt, és életben tartottuk az esélyeinket. Dzsudzsák Balázs és Szalai Ádám egyébként igazi vezérként mindenkit biztatott, személy szerint engem is, ők nagyon sokat segítettek, hogy átlendüljünk a holtponton.

A magyar labdarúgó-válogatott legközelebb november 15-én, Uruguay ellen lép pályára felkészülési mérkőzésen az Új Puskás Ferenc Stadion megnyitóján, majd

november 19-én Cardiffban játszik vélhetően ki-ki meccset a walesi csapattal az Eb-re való kijutásért.