Társoldalunk:

Dzsudzsák: Volt elég bajunk, egyszer nekünk is lehet szerencsénk

2019.10.14. 05:55

A magyar labdarúgó-válogatott vasárnap este 1-0-ra verte Azerbajdzsánt az Eb-selejtező E csoportjában, így Marco Rossi csapata megtartotta az esélyét, hogy kijusson a 2020-as kontinenstornára. A csoport másik találkozóján Wales-Horvátország 1-1. A budapesti meccset követően a magyar csapat főszereplői nyilatkoztak.

A magyar válogatott csapatkapitánya, Dzsudzsák Balázs a győzelem ellenére sem tűnt boldognak.

„Meglátjuk, hogy mire megyünk majd a mai győzelemmel. A kötelezőt hoztuk, ennyi történt, nem kell túlértékelni. Nagyon fontos volt, hogy a horvátok elleni meccset követően, amikor összedőlt minden, most egy kicsit sikerült stabilizálni.  Úgy terveztük, hogy behúzzuk a mai találkozót, ez sikerült, és majd Wales ellen játszunk egy ki-ki meccset. Versenyben vagyunk még, hogy kijussunk az Eb-re, ez a legfontosabb. Még nem volt módom megköszönni a szurkolóknak a horvátországi bízatást, illetve ennek a 10-15 ezer gyereknek, akik lelkesen drukkoltak. Köszönjük szépen" – kezdte Dzsudzsák.

Dzsudzsák Balázs nem örült a lecserélésénekFotó: Koncz Márton - Origo

"1-0 lett, nyertünk. Erre most mit mondjak, örülök, hogy nem adták meg a gólt? Egyszer nekünk is lehet egy kis szerencsénk"  – mondta a válogatott kapitánya arra a felvetésre, hogy az azeriektől szabályos gólt vettek el a végén.

Dzsudzsák Balázs a lecserélésekor nem fogott kezet Marco Rossi szövetségi kapitánnyal, ám erről nem szeretett volna beszélni. 

Ne kezdjük el, ez sehova nem vezet. Volt elég bajunk a héten. Szerettem volna játszani, szerintem ez normális. Ennyi történt"  – árulta el, majd előretekintett a Wales elleni utolsó meccsre.

„Az első félidő pozitív volt, az utolsó passzok nem sikerültek. A második játékrészben mutatott játék már biztosan nem lesz elég Cardiffban. Van szűk egy hónapunk arra, hogy mindenki megrázza magát. Vannak problémáink, de nagyon remélem, hogy a hátralévő idő elég lesz arra, hogy egy erőtől duzzadó válogatott lépjen pályára."

Szoboszlai Dominik is sokat volt játékbanFotó: Koncz Márton - Origo

Tudunk ennél jobban is játszani, személy szerint én is. Most így alakult, ezt sikerült kihozni a mérkőzésből. 1-0-ra nyertünk,  és van még esélyünk a továbbjutásra, ez a legfontosabb. Megvoltak a lehetőségeink az első félidőben, hogy lezárjuk a találkozót, sajnos nem sikerült ezekkel élnünk. Wales ellen be kell rúgni a helyzeteket, és akkor nyerhetünk" – kezdte az értékelést Szoboszlai Dominik, aki a meg nem adott azerbajdzsáni találatról is beszélt. 

„A kispadról nem láttam jól, hogy kéz volt-e, vagy sem. Mikor örültek, az volt az első gondolatom, hogy ezt már nem hiszem el. Aztán láttam, hogy a játékvezető nem adta meg, aminek pedig nyilván nagyon örültem. Fogalmam sincs, mi történt az esetnél, de az a fontos, hogy nyertünk 1-0-ra" – árulta el Szoboszlai, aki megköszönte a szurkolást a gyerekeknek. Hozzátette, hogy nagyon tetszett neki, de nem lehet összehasonlítani például a liverpooli BL-meccs hangulatával, ahol 55 ezer felnőtt ember énekelte a You'll Never Walk Alone-t.

A magyar csapat védője, Baráth Botond szerint nem volt könnyű felállni a horvátok elleni vereséget követően a padlóról, de örül neki, hogy ha egy kis szerencsével ugyan, de begyűjtötte a válogatott a három pontot.

A magyar válogatott védelme ezúttal jobban állt a lábánFotó: Koncz Márton - Origo

„Nagyon jó volt ma a hangulat, a gyerekek végig szurkolták a meccset. Nem tudom, mivel csinálták a hangulatot, olyan volt, mint a vuvuzela. A végére meg is fájdult tőle a fejem, olyan hangos volt. A horvát mérkőzés után összeállt a védelem, jól nézett ki a csapat. Nehéz volt a horvátok elleni vereséget követően, mert sokat hibáztunk hátul. Próbáltuk összeszedni magunkat, felállni a padlóról, és azt gondolom, sikerült is. Nem hagytuk nekik, hogy helyzeteket alakítsanak ki. A végén volt egy kis szerencsénk, de a szlovákok elleni összecsapás után ennyi járt nekünk. Az a lényeg, hogy nyertünk, és megvan a három pont, készülünk a következő mérkőzésre."

A győztes gólt szerző Korhut Mihály elárulta, szokták gyakorolni a pontrúgások utáni kipattanó lövéseket, és természetesen nagyon boldog, hogy első válogatottban szerzett találata fontos három pontot ért a csapatnak. 

"Az első félidőben, és a második elején jól játszottunk, a végén sajnos kiengedtünk, ami majdnem megbosszulta magát, de ezúttal szerencsénk volt. Kontrolláltuk a mérkőzést, de korábban le kellett volna zárni, meg is voltak a helyzeteink hozzá, akkor nem kellett volna izgulni a hajrában. Kötelező volt a győzelem, már csak azért is, mert ha teljesen feledtetni nem is tudtuk a horvátországi vereséget, az eredmények alakulásának köszönhetően megmaradt az esélyünk az Európa-bajnoki kijutásra,  ez mindennél fontosabb."

Kovács István 86 percet töltött a pályán az azeriek ellen, a Fehérvár középpályása így értékelt. "Az első félidőben bravúrosan teljesített a csapat, nagyszerűen játszottunk, megvoltak a helyzeteink, de a kapu előtt sajnos hiányzott belőlünk a gyilkos ösztön, talán még a rémálomszerű horvát meccs benne volt a fejekben. A mi helyzetünkben az volt a legfontosabb, hogy nyerjünk, és bár a végén szabályos gólt szereztek az azeriek, örülnünk kell, hogy nem adták meg, és így versenyben maradtunk - igaz, korábban ellenünk is tévedtek már a játékvezetők.  Adott esetben egyébként egy ilyen kibrusztolt, egygólos győzelem sokkal értékesebb, mint ha brillíroztunk volna, és nagyobb különbséggel nyerünk, erőt kell merítenünk ebből a találkozóból a cardiffi ki-ki mérkőzésre."

Kovács István (20) szerint a gyilkos ösztön hiányzott a magyar csapatból a kapu előtt az azeriek ellenForrás: AFP/Attila Kisbenedek

Kovács a hangulatról és a lelkesen szurkoló gyerekekről is beszélt. "A győzelem mellett a legfontosabb üzenete az volt a mérkőzésnek, hogy ez a 10-15 ezer fiatal, aki minket buzdított, remélhetőleg pozitív élménnyel gazdagodott,  és idővel közülük remélhetőleg minél többen ott lesznek majd a válogatottban, és bravúros győzelmeket ünnepelhetnek majd. Akiknek pedig esetleg ez nem sikerül, szurkolóként, vagy szponzorként ott lesznek majd a labdarúgás mellett, és segítik a magyar futball fejlődését." 

Vida Máté a horvátországi meccs után az Azerbajdzsán elleni találkozót is végigjátszotta, érthetően ezúttal sokkal boldogabban nyilatkozott. "Örülök, hogy a horvát meccs után bennmaradtam a kezdőben, talán ez azt jelenti, hogy nem lógtam ki lefelé a csapatból. 70 percig jól játszottunk, úgy érzem, személy szerint nekem, és a többieknek is jól ment a játék, a hajrára viszont sajnos túlságosan kiengedtünk, és kellett egy kis szerencse is a győzelmünkhöz. De annyi balsors sújtott minket korábban, elég csak a legutóbbi, szlovákok elleni hazai meccsre, és a megadott lesgólra gondolni, hogy talán ennyi már járt nekünk." 

Vida Máté (j) a Horvátország elleni találkozó után Azerbajdzsán ellen is végig a pályán voltForrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az Origo kérdésére a Dunaszerdahely játékosa a csapaton belüli hangulatról is beszélt. "Nem volt nagy a jókedv Telkiben, szombaton a mester edzésen kérdőre is vont minket, hogy mi ez az attitűd. Szerencsére erre a meccsre mindenki átszellemült, és maximálisan a feladatára koncentrált, így hoztuk a kötelezőt, és életben tartottuk az esélyeinket. Dzsudzsák Balázs és Szalai Ádám egyébként igazi vezérként mindenkit biztatott, személy szerint engem is, ők nagyon sokat segítettek, hogy átlendüljünk a holtponton. Hogy mi lesz Walesben? Egyértelmű, nyerni kell. Összetartó csapatunk van, képesnek tartom magunkat a bravúrra. Cardiffban be kell rúgni azokat a helyzeteket, amiket ma kihagytunk, és akkor valóra válhatnak az álmaink." 

A magyar labdarúgó-válogatott legközelebb november 15-én, Uruguay ellen lép pályára felkészülési mérkőzésen az Új Puskás Ferenc Stadion megnyitóján, majd november 19-én Cardiffban játszik vélhetően ki-ki meccset a walesi csapattal az Eb-re való kijutásért.