Vágólapra másolva!
Szombat este hat mérkőzést rendeznek a labdarúgó OTP Bank Liga 9. fordulójában. A találkozók közül kiemelkedik a 227. Ferencváros-Újpest összecsapás, amelyen a hazaiak 88 éves rekordot állíthatnak be. A derbi mellett Mezőkövesden játsszák a forduló mérkőzését, ahol a második helyen álló Kövesd az első MOL Fehérvár FC csapatát fogadja.

FTC-Újpest

A két klub 114 éves rivalizálásának ez lesz a 227. bajnoki összecsapása, az eddigi találkozókon 103 ferencvárosi siker mellett 62 döntetlen és 61 újpesti győzelem született. A zöld-fehérek 2015 óta, 11 meccs óta veretlenek a derbiken, hatszor nyertek öt döntetlen mellett. Ilyen kiváló sorozatot pedig 88 éve nem produkáltak az ősi rivális ellen.

Amennyiben Szergej Rebrov együttese nem kap ki a Groupama Arénában, 41 mérkőzésesre növeli hazai, bajnoki veretlenségi sorozatát, amely 2017. április 15. óta tart. Akkor a Vasas nyert 2-1-re a 2014-ben átadott létesítményben. Hasonló szériát legutóbb az Albert Flórián és Rákosi Gyula nevével fémjelzett Ferencváros 1966. szeptember 25-től 1969. május 4-ig produkált. A szintén 40 mérkőzésen át tartó menetelésnek éppen az Újpesti Dózsa vetett véget.

Tokmac Nguen a Fradi egyik legveszélyesebb játékosa Fotó: Polyák Attila - Origo

Tokmac Nguen, a Fradi támadója a harmadik Újpest elleni rangadójára készül. A norvég támadó kiemelte, hogy válogatott szünetben sikerült felfrissülniük, így tökéletes állapotban várják a lila-fehéreket.

- mondta a ferencvárosi klub honlapjának a norvég támadó, akinek a második derbije már felejthetetlen élmény marad, mivel a Fradi már bajnokként fogadta az Újpestet.

Az valami egészen hihetetlen volt, a szurkolóink már a bemelegítés alatt is meccshangulatot varázsoltak a stadionba. A mérkőzés nagy részében szinte köd volt a pályán a rengeteg füsttől, de nagyon élveztük azt az atmoszférát.

A meccs után újra megünnepeltük a szurkolóinkkal a bajnoki címet, tényleg elképesztő este volt - folytatta Tokmac, aki elárulta, hogy Norvégiában más a futball, ott nincsenek annyira megőrülve az emberek a fociért, mint Magyarországon, éppen ezért a stadionok hangulata is más. Tudjuk, hogy az Újpest jó csapat, kiváló játékosok alkotják, de mi vagyunk a címvédők, éppen ezért bajnokhoz méltó játékkal szeretnénk nyerni szombaton. Noha csak két derbin szerepeltem eddig, tudom, hogy mindegyik különleges, ezért biztos vagyok benne, hogy a szombati is ilyen lesz - tette hozzá Tokmac Nguen, aki az idei szezonban öt bajnoki mérkőzésen két gólt lőtt.

Szergej Rebrov csapata elképesztő formát mutat hazai pályán Fotó: Polyák Attila - Origo

"A legfontosabb, hogy senki nem sérült meg az utóbbi napokban, így a válogatott szünetben a regenerációra és a taktikánkra tudtunk koncentrálni. Számunkra ez most a legfontosabb, hiszen nehéz mérkőzések várnak ránk.

Ez egy derbi, ami a futballistáknak és a szurkolóknak is nagyon fontos - mondta a ferencvárosi klub honlapjának Szergej Rebrov, a Fradi edzője, aki elmondta, mire számít a tabella ötödik helyén álló ellenféltől. - Intenzív, erős támadójátékra számítok az Újpesttől, de hazai pályán leszünk, szóval szombaton nem lehet más a célunk, mint a győzelem. Otthon minden esetben a saját játékunkra kell koncentrálni. Az Újpest jó csapat, de mi felkészültünk arra a fajta játékra, amit képvisel."

Az elefántcsontparti csatár, Franck Boli 2019 nyarán a norvég élvonalban szereplő Stabaek együttesét hagyta el a Ferencváros kedvéért. Korábbi klubja a norvég fővároshoz, Oslóhoz tartozik, ezért a szintén oslói székhelyű Valerenga elleni rangadókat derbiként tartják számon.

Gólt is szereztem a Valerenga ellen – mondta a ferencvárosi klub honlapjának Boli, aki áttért a Fradi–Újpestre is. - Kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz az Újpest elleni meccs, hiszen már sokat hallottam róla. Az egész város erről beszél, ezért várom, hogy megtapasztaljam a hangulatát. Bízom benne, hogy játszhatok is majd.

Oleksandr Zubkovra (balra) kulcsszerep várhat az Újpest ellen Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Szigetváry Zsolt

Szintén a nyáron csatlakozott a Ferencvároshoz Oleksandr Zubkov, aki a Sahtar Doneck színeiben többször játszott donyecki derbit az Olimpik Doneck ellen.

"Ezek nem mindig voltak nehéz mérkőzések, általában a Sahtar nyert

– mondta az ukrán játékos, aki át is tért a budapesti rangadóra. Mielőtt megérkeztem a Fradihoz, több videót láttam a Fradi-szurkolókról, például néhány, Újpest elleni meccs felvételét is. Lenyűgöző hangulat jött át a videók alapján is, nagyon várom, hogy ezt én is megtapasztalhassam. A többi új csapattársam is izgatottan várja a derbit, hiszen mindannyian tudjuk, hogy egy Újpest elleni meccs mennyire fontos a klubnak és a drukkereknek.

Az Újpest csapatkapitánya, Balázs Benjámin az NSO TV-nek visszaemlékezett arra a bizonyos 2015-ös mérkőzésre, amikor az Újpest legutóbb győzött a Ferencváros ellen.

„Kezdőként léptem pályára, talán hetven percet játszottam.

Nagyon nagy ünneplés volt utána, derbit nyerni mindig is nagy dolog. Sajnos, ez már négy évvel ezelőtt volt, ideje lenne megismételni."

Balázs Benjámin nyert már derbit a Fradi ellen Fotó: Polyák Attila - Origo

Az újpestiek kapusa, Banai Dávid még csak a második felnőtt derbijére készül, ám az utánpótlásban jó néhány alkalommal szerepelt a Ferencváros ellen.

„Már akkor is volt bennünk tűz.

Volt olyan edzőnk, aki újpestiként nőtt fel a futballban, és próbálta nekünk átadni, hogy ez mit is jelent. Szerintem már más, mint régebben volt, de utánpótlásban is az Újpest–Fradi az Újpest–Fradi."

A 19.30-kor kezdődő összecsapásra a kapukat két órával a mérkőzés kezdete előtt, 17.30-kor nyitják.

Szavazzon!

Melyik csapat nyeri a 227. derbit?

Mezőkövesd-MOL Fehérvár

Joggal nevezhető rangadónak ez a találkozó, mivel a tabella második helyezettje fogadja a listavezetőt. A meccs esélyese ezzel együtt is a székesfehérvári gárda, már csak azért is, mert a borsodiak a legutóbbi két hazai bajnokijukat elveszítették. A MOL Fehérvár idegenben még veretlen, sőt százszázalékos, mind a három eddigi mérkőzését megnyerte, 5-0-s gólkülönbséggel.

Annak ellenére, hogy a fehérváriak az esélyesek, a két csapat élvonalbeli párharcában eddig csak egyszer született vendégsiker, 2017 augusztusában nyert a Vidi Mezőkövesden.

A Mezőkövesdben jó labdarúgók szerepelnek, és egyáltalán nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a szezon végén is az élmezőnyben foglal majd helyet a csapat. Mindettől függetlenül bennünket egyetlen cél motivál, mégpedig az, hogy három ponttal térjünk haza szombat este. Persze egy kéthetes válogatott szünet után mindig felmerül a kérdés, hogy jót tett-e a pihenő, úgy érzem, jó formában van a csapat, de ahhoz, hogy győzni tudjunk idegenben, végig fegyelmezetten kell futballoznunk, hiszen nagyon nehéz meccs vár ránk" - nyilatkozta a klub honlapjának Nego Loic, a székesfehérváriak játékosa.

A székesfehérváriak mostanában nem győzni járnak Mezőkövesdre Forrás: molfehervarfc.hu

„Nem tudom, ki mit írt volna alá a szezon elején, de én azok közé tartozom, aki elfogadta volna, ha nyolc forduló után így állunk. Mindazonáltal úgy gondolom, nem véletlenül történtek így a dolgok, és teljesen jogosan vagyunk ilyen pozícióban. Persze, akadtak eddig olyan mérkőzések is, amelyeken a szerencse is velünk volt, de ezzel együtt sem lehet elvitatni tőlünk az eddigi produkciónkat, mert megérdemelten birtokoljuk a bajnokság második helyét" - mondta a mezőkövesdi klub honlapjának Berecz Zsombor, aki nyáron Székesfehérvárról került Mezőkövesdre. - Már most is gondolok ilyen szempontból az összecsapásra, és ez szombaton biztosan erősebb lesz.

Mindenképpen a legjobbamat szeretném nyújtani, aztán majd meglátjuk, az mire lesz elég."

Kaposvár-Kisvárda

Az utolsó helyen álló Kaposvári Rákóczi az edzőváltáson átesett Kisvárdát fogadja. A vendégeket először irányítja Kocsis János, Dajka László kettős, ez az első tétmeccsük az edzőváltás óta. A Kisvárda idegenben az eddig négy mérkőzéséből csak egyszer, a Bp. Honvéd ellen tudott nyerni. A Kisvárda a legutóbbi négy fordulóban csupán egy pontot szerzett, így visszacsúszott a hatodik helyre. Tíz pontja van, csak néggyel több, mint az utolsó helyen álló Kaposvárnak. Az újonc mindössze kétszer nyert az első nyolc fordulóban, egyszer idegenben (Debrecenben), egyszer pedig otthon a Diósgyőr ellen. Akár azt a következtetést is levonhatjuk ebből, hogy jól megy neki a kelet-magyarországi ellenfelekkel szemben.

Waltner Róbert, a Kaposvári Rákóczi edzője Forrás: sonline.hu

„A felkészülésünket nem befolyásolta az, hogy a Kisvárdánál edzőváltás történt, mert egy ismerős tréner tért vissza a kispadra, hiszen az előző szezonban is Dajka László irányította a kisvárdaiakat. Mi csak magunkra koncentrálunk, arra, hogy minél jobban teljesítsünk ezen a mérkőzésen és a bajnokságban - mondta a kaposvári klub honlapjának Waltner Róbert, a Rákóczi edzője.

Bízom benne, hogy a munkának meglesz az eredménye, s egyre jobban koncentrálunk és azok a helyeztek, amik a Puskás, vagy a Paks ellen kimaradtak egyszer csak bemennek."

Puskás Akadémia-Paks

A Puskás Akadémia az első három fordulóban kétszer is kikapott, ám azóta veretlen az OTP Bank Ligában. Pályaválasztóként április 6. óta csak a MOL Fehérvártól kapott ki. A Paks ellen 2018 júniusában nyert legutóbb Felcsúton, azóta egyszer döntetlent játszott (a bajnokságban), egyszer pedig kikapott (a Magyar Kupában). A tolnai zöld-fehérek a hetedik helyen állnak, négy ponttal a Puskás Akadémia mögött. A legutóbbi fordulóban, a válogatott mérkőzések miatti szünet előtt nyertek, idegenben két vereség között döntetlent játszottak Újpesten és nyertek Mezőkövesden.

„Egyértelműen győzni utazunk Felcsútra, ez nem lehet kérdés.

Biztos vagyok benne, hogy minden csapatnak eljön az a pillanat, amikor nem sikerülnek a dolgok, bármennyire is jó formában vannak éppen, mint most a Puskás Akadémia. Remélem, ez a pillanat most, ellenünk jön el számukra. A válogatott szünet ellenére ugyanolyan keményen készültünk a találkozóra, mint az eddigiekre, és a következő fordulók után majd kiderül, jókor jött-e ez a „szünet". Bízom a csapatban" - fogalmazott a tolnai klub honlapjánakTomiszlav Szivics, a Paks edzője.

Tomiszláv Szivics tiszteli a felcsúti csapatot Forrás: paksifc.hu

„Mint mindig, most is úgy készülünk, hogy jó játékkal és győzelemmel hozzuk a mérkőzést - persze sok minden függ a körülményektől is. A megfelelő taktikával és hozzáállással sikerülhet megbontanunk a Paks védelmi falát. Biztos vagyok benne, hogy akárcsak a Diósgyőr ellen, most sem lesz egyszerű feltörni a védelmet, hiszen riválisunk tapasztalt csapat, amelyben ráadásul több olyan játékos is szerepel, akik a nyáron éppen tőlünk kerültek hozzájuk, akik nyilván bizonyítani akarnak majd. Mindettől függetlenül megismétlem: egyértelmű, hogy csak a három ponttal lennék igazán elégedett" - nyilatkozott a felcsúti klub honlapjának Hornyák Zsolt, a Puskás Akadémia trénere.

ZTE-Honvéd

Egy pont választja el a két csapatot, az egerszegiek állnak jobban, kilencedikek, szemben a tízedik kispesti gárdával. A ZTE három meccset játszott eddig pályaválasztóként, egy döntetlen, egy vereség, majd egy győzelem a mérlege, sorrendben. A Bp. Honvéd idegenben lényegesen jobb mérleget tud felmutatni, mint pályaválasztóként, hét pontjából hatot vendégként szerzett. A legutóbbi két találkozóját megnyerte.

„Bár a válogatott mérkőzések miatt szünetelt a bajnokság, szeretnénk ott folytatni, ahol abbahagytuk, hiszen a legutóbbi három meccsünkön veretlenek maradtunk, és két győzelem mellett a listavezető Ferencvárossal játszottunk döntetlent.

Kezd beérni Giuseppe Sannino munkája? Forrás: honvedfc.hu

A Zalaegerszeg újonc csapat, de ez nem számít, mert erős riválisról van szó, viszont tudjuk, hogy mire van szükség ahhoz, hogy szombaton győzni tudjunk. Azért utazunk Zalaegerszegre, hogy elhozzuk a három pontot, ehhez legalább olyan küzdőszellemre lesz szükség, mint a legutóbbi mérkőzésünkön.

de valójában nem az érdekel, hogy milyen játékot nyújtunk, hanem az, hogy megszerezzük a győzelmet" – mondta a kispesti klub honlapjának a Honvéd olasz edzője, Giuseppe Sannino.

Dr. Dobos Barna, az újonc ZTE edzője Forrás: ztefc.hu

„A szombati mérkőzésre való felkészülésünk nem volt ideális, hiszen sérülések és eltiltások is nehezítik a helyzetünket.

Folyamatosan egyeztetek az egészségügyi stábbal, hogy kikre számíthatok a Honvéd ellen. Az U21-es válogatottban szereplő játékosaink is csak szerdán csatlakoztak ismét a csapatunkhoz

- mondta a zalaegerszegi klub honlapjának dr. Dobos Barna, a ZTE trénere. - Ahogy várható volt, a Honvéd a kezdeti nehézségek után magára talált, az elmúlt két meccsükön hozzánk hasonlóan négy pontot szereztek. Hazai pályán játszunk, ahol mindig pontokra van szükségünk, bízom benne, hogy sokan kilátogatnak a ZTE Arénába és remek lesz a hangulat, nagy szükségünk van szurkolóink támogatására, ami plusz erőket mozgósít a csapatban."

Debrecen-Diósgyőr

A Loki sorozatban három győzelemmel kezdte a bajnokságot, viszont a legutóbbi négy meccsén nem szerzett pontot, ezzel a legrosszabb formában lévő csapat az NB I-ben. A Diósgyőr a legutóbbi fordulóban játszott először döntetlent az idényben, egyelőre az utolsó előtti helyen áll. Vendégként február 9. óta nyeretlen, azóta tíz mérkőzésen mindössze két pontot szerzett, és huszonnyolcat veszített.

- mondta a meccs előtt a miskolci klub honlapjának Feczkó Tamás, a DVTK edzője, aki örült a válogatott szünetnek. - Nekünk az ilyen szünetekre nagy szükségünk van, hogy még szorosabb legyen a játékosok között a taktikai kommunikáció. Mivel az elmúlt hetekben érkező új labdarúgók különböző erőállapotban voltak, azon dolgoztunk, hogy utolérjék magukat és felvegyék azt a ritmust, amit elvárunk.

Szombati ellenfelünket az ország legjobb edzője irányítja, szerintem Herczeg András soha nem kapott ki még egymás után négyszer, ezért biztos vagyok benne, hogy kitalál valamit erre a mérkőzésre,

mint már annyiszor a sikeres edzői pályafutása során."

Feczó Tamás kinevezése óta három meccsből egyet nyert meg a Diósgyőr Forrás: dvtk.eu

„Azt gondolom, most a legkevésbé sem szabad az ellenféllel foglalkoznunk, hisz ezúttal az a fontos, hogy mentálisan rendben legyenek a játékosok.

- mondta a debreceni klub honlapjának Herczeg András. - Mindenkinek mindent el kell követni, hogy a győzelem reményében lépjünk pályára és nyerjünk. Ezen a találkozón senki nem lehet fáradt, fásult, enervált, mindenkinek a maximumot kell nyújtani ahhoz, hogy itthon tartsuk a három pontot a DVTK ellen."

OTP Bank Liga, 9. forduló:
szombat:
17.00: Mezőkövesd Zsóry FC-MOL Fehérvár FC
17.00: Puskás Akadémia FC-Paksi FC
17.00: Kaposvári Rákóczi FC-Kisvárda Master Good
17.00: ZTE FC-Budapest Honvéd
17.00: Debreceni VSC-Diósgyőri VTK
19.30: Ferencvárosi TC-Újpest FC