Vágólapra másolva!
Kedden este a magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra kikapott a walesi csapattól Cardiffban, ami azt jelenti, hogy Marco Rossi együttese nem tudta egyenes ágon kiharcolni a jövő nyári Európa-bajnokságon való szereplést, így a márciusi pótselejtezőn kell kijutni az Eb-re.

A meccs előtt világos volt: az a csapat jut ki egyenes ágon a jövő nyári Európa-bajnokságra, amely megnyeri az összecsapást. A találkozó előtti sajtótájékoztatón Nagy Ádám elmondta, hogy a válogatott játékosai egy pillanatig sem foglalkoztak az amúgy már biztosan kiharcolt márciusi pótselejtezővel, mert itt Cardiffban akarják kiharcolni az egyenes ágon való Eb-szereplést. Marco Rossi szövetségi kapitány pedig azt mondta, hogy a sérültek (Kádár Tamás, Willi Orbán, Kalmár Zsolt) és az eltiltottak (Korhut Mihály, Kleinheisler László) miatt nem lesz meglepetés a kezdőcsapatban.

A magyar válogatott kezdőcsapata Cardiffban Fotó: Koncz Márton - Origo

Az olasz szakember a lehető legerősebb csapatot küldte pályára, amiben nem volt meglepetés. A mieink a

Gulácsi - Lovrencsics, Lang, Baráth, Nagy Zs., - Nagy Á., Pátkai - Sallai, Szoboszlai, Dzsudzsák - Szalai

összeállításban kezdték a mérkőzést, míg a walesiek bombaerős csapattal, Joe Allennel, Aaron Ramsey-vel, Daniel Jamesszel és Gareth Bale-lel a pályán kezdték a magyarok elleni sorsdöntő meccset.

A mieink bátran kezdték a találkozót, érződött, hogy nem játszanak megilletődötten, és ami ennél is fontosabb, előrefelé védekeztek. Néhány perc játék után a walesiek átvették az irányítást, de komoly helyzetet nem tudtak kidolgozni. Az első lövésre a 13. percig kellett várni. Ekkor Sallai Roland eladott egy labdát a vendégek tizenhatosa előtt, egy gyors kontratámadás végén pedig Bale cselezte be magát a mieink kapuja elé, de a 14 méteres lövését Gulácsi Péter magabiztosan fogta.

A magyar szurkolók ezúttal is kitettek magukért Fotó: Koncz Márton - Origo

Két perccel később megszerezték a vezetést a walesiek.

Allen labdaszerzése után Connor Roberts elé került a labda, aki indította Bale-t a jobbszélen, aki Lang mellett középre tekert, a lendületből érkező Ramsey pedig hat méterről a léc alá fejelt.

A folytatásban a mieink nem nagyon tudtak felépített támadásokat vezetni a walesi térfélen. Az első magyar lehetőségre a 29. percig kellett várni, ekkor Szoboszlai Dominik egy szép csellel betört a tizenhatoson belülre, azonban mielőtt lőhetett volna, Chris Mepham testtel leütközte. Az ellentámadásból majdnem gólt szereztek a hazaiak. A gyors kontra végén ismét Bale tekert középre jobbról, az érkező Ben Davis viszont hat méterről a kapu mellé fejelt.

Sallai Roland hagyta ki az első félidő legnagyobb helyzetét Fotó: Koncz Márton - Origo

A 34. percben a magyar válogatott talán a selejtezősorozat legnagyobb helyzetét hagyta ki. Lovrencsics felívelése után Szalai Ádám fejjel lekészítette a labdát Szoboszlainak, aki nyolc méterről, kapuval szemben lőhetett, azonban Wayne Hennessey parádés reflexmozdulattal hárított. A kipattanó Sallai Roland elé került, aki hét méterről ismételhetett, de a walesi kapus leért a jobb alsó sarokba tartó labdára.

A második félidő nagyon rosszul kezdődött a mieink szempontjából, ugyanis a walesiek szinten azonnal növelték az előnyüket.

Ben Davies baloldali szabadrúgását Kieffer More kotorta a kapu felé, a labda elszállt Pátkai Máté feje mellett, de pont Ramsey elé pattant, aki négy méterről a kapu bal oldalába helyezett.

Az 52. percben a walesiek eldönthették volna a meccset, de Bale 20 méteres szabadrúgása néhány centivel elkerülte a bal felső sarkot. Fél órával a mérkőzés vége előtt Marco Rossi érezte, hogy most már mindent egy lapra feltéve támadni kell, így Nagy Ádám helyére beküldte Kovács Istvánt.

Az utolsó félórában kinyílt a magyar csapat, így a walesiek a gyors kontratámadásaikkal több nagy helyzetet is kidolgoztak.

Szoboszlai Dominik sokat próbálkozott a mérkőzésen Fotó: Koncz Márton - Origo

A 77. percben a mieink tizenegyest reklamáltak.

Lovrencsics Gergő jobboldali beadása levágódott egy walesi védő kezéről, de a román Ovidiu Hategan játékvezető a szögletzászlóra mutatott a tizenegyespont helyett.

Az utolsó bő negyedóra viszonylag eseménytelenül zajlott. A magyar csapatnak már nem volt esélye a fordításra, a walesiek pedig valóságos örömünnepet rendeztek a Cardiff City Stadionban, mert a győzelmükkel kijutottak az Európa-bajnokságra.

Ezzel a vereséggel eldőlt, hogy a magyar válogatott nem tudta kiharcolni egyenes ágon az Európa-bajnoki szereplést. Azonban

Marco Rossi csapata a Nemzetek Ligájában elért eredménye alapján a márciusi pótselejtezőn kijuthat a részben hazai rendezésü Eb-re.

Ehhez két meccset kell majd nyernie, az ellenfelek a pénteki sorsoláson derülnek ki, az első találkozót mindenképpen idegenben játssza a magyar válogatott.

Európa-bajnoki-selejtező, E csoport, 10. forduló
Wales-Magyarország 2-0 (1-0)
Cardiff, Cardiff City Stadion, 31 762 néző, v.: Ovidiu Hategan (román)
Wales: Wayne Hennessey - Connor Roberts, Tom Lockyer, Chris Mepham, Ben Davies - Joe Morrell (Ethan Ampadu, 50.), Joe Allen - Aaron Ramsey, Gareth Bale (Harry Wilson, 88.), Daniel James - Kieffer Moore
Magyarország: Gulácsi Péter - Lovrencsics Gergő, Baráth Botond, Lang Ádám, Nagy Zsolt - Pátkai Máté, Nagy Ádám (Kovács István, 60.) - Dzsudzsák Balázs (Varga Roland, 72.), Szoboszlai Dominik, Sallai Roland (Holender Filip, 83.) - Szalai Ádám
gólszerző: Ramsey (15., 47.)
sárga lap: Lockyer (72.), James (88.), illetve Pátkai (66.), Kovács I. (71.)