Ők lehetnek az ellenfelek az Eb-pótselejtezőkön

nyilatkozatok öröm
Baku, 2019. június 8. Nagy Dominik, Korhut Mihály, Willi Orbán és Szoboszlai Dominik (b-j) ünnepli a csapat harmadik gólját az Azerbajdzsán - Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen a bakui Bakcell Arénában 2019. június 8-án. A magyar válogatott 3-1-re győzött. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott kedden este 2–0-ra kikapott Cardiffban a walesi együttestől, így végül negyedik helyen végzett az Eb-selejtezős csoportjában. A Nemzetek Ligája rájátszásában azonban még lehetőség nyílhat a kijutás kiharcolására, ehhez márciusban két meccset kell nyernie Marco Rossi együttesének. Az UEFA pénteken készíti el a pótselejtezők sorsolását. Most bemutatjuk a lehetséges ellenfeleket.

A lebonyolítás értelmében a 16 még versenyben lévő csapatot négy négyes ágra sorsolják, ahol egymeccses elődöntők után a párharcok győztesei szintén egy mérkőzésen döntenek a kijutásról.

Az elődöntőket március 26-án, a finálékat március 31-én rendezik.

Az biztos, hogy a magyar válogatott a kiemelések miatt idegenben kezd.

Ha sikerülne kiharcolni a továbbjutást, akkor sorsolás dönti el, szintén pénteken, hogy ki ellen játszhatjuk a döntőt. De akkor nézzük, mely csapatok ellen kell harcba szállni a kontinenstornáért.

Izland

A 2016-os Európa-bajnokság egyik meglepetéscsapata, Izland az egyetlen olyan válogatott, amely a Nemzetek Ligája A-csoportjából nem harcolta ki egyenes ágon a kijutást. A világranglistán 40. helyen áll a csapat, 10 hellyel előzi meg a magyarokat. Selejtezőcsoportjában a franciákkal, és a törökökkel harcolt az első és második helyért, és bár Didier Deschamps világbajnok együttesétől oda-vissza kikapott, Törökország ellen 4 pontot szerzett.

A meglepő albániai, 4–2-es vereség azonban rendkívül sokba került,

csak harmadik lett Erik Hamrén alalkulata, így az északiak pótvizsgára kényszerülnek.

Az izlandi válogatottal is összekerülhet a magyar csapat a Nemzetek Ligája rájátszásában - jobb lenne őket elkerülni Forrás: AFP/Martin Bureau

Bár játékban azért már messze vannak az izlandiak a franciaországi Eb-n mutatott teljesítménytől, vannak még sztárok a keretükben.

A legnagyobb egyértelműen az Evertonban futballozó Gylfi Sigurdsson, a 30 éves középpályás értéke nagyjából 35 millió euró.

A csatár Alfred Finnbogason a Bundesligában játszik hétről hétre, az Augsburg színeiben, de Magnússon, Bjarnason, vagy éppen a kapus Halldórsson neve sem ismeretlen a futballvilágban. Nem kérdés, ez a párosítás lenne a legkeményebb a mi szempontunkból, ha azonban sikerülne egy bravúros győzelem Reykjavíkban,

a döntőben a Bulgária – Izrael meccs továbbjutója már nem tűnik megoldhatatlan feladatnak.

Skócia

Wales után aligha térne vissza szívesen a szigetországba a válogatott, pedig az esély megvan rá, Skócia ugyanis szintén ellenfelünk lehet az elődöntőben. A csapat az izlandiakhoz hasonlóan harmadik lett a csoportjában, a hibátlanul első belgák ellen esélyük sem volt, de a második helyen végző oroszok is oda-vissza verték Steve Clark együttesét, így ők is a Nemzetek Ligájában bizakodhatnak. A skótokat három hellyel előzzük meg a ranglistán, az 53. pozícióban állnak jelenleg. Sajnos a legértékesebb játékosuk viszont háromszor annyit ér, mint a miénk,

Andrew Robertson, a Liverpool BL-győztes szélsővédőjének értéke 60 millió euró.

Andrew Robertson nem az egyetlen sztárja a skót csapatnak, nem ígérkezne könnyűnek egy újabb szigetországi túra Forrás: AFP/Andy Buchanan

Nem ő az egyetlen a csapatból, aki minden hétvégén a világ legerősebb bajnokságában bizonyíthat:

a középpályás Scott McTominay a Manchester United, a balszélső Ryan Fraser a Bournemouth, a csatár Oliver McBurnie a Sheffield, az irányító Stuart Armstrong pedig a Southampton játékosa.

Ha ezt a párharcot sikerrel vennénk, a norvég-szerb győztesével játszanánk a döntőben.

Bulgária

Talán a mostani Eb-sorozat legnagyobb csalódását a világranglistán 61. bolgárok szolgáltatták. Bár Anglia toronymagas esélyes volt az A-csoportban, a második, még kijutást érő helyre nagyjából hasonló erősségű gárdákkal kellett harcba szállnia Kraszimir Balakov játékosainak: Csehország, Koszovó, és Montenegró volt az ellenfél. Ehhez képest egy győzelemmel – azt is az utolsó fordulóban, a már kijutó, így számukra tét nélküli meccsen, a csehek ellen –, valamint három döntetlennel negyedikek lettek, csak Montenegrót előzték meg.

Ráadásul szurkolói miatt botrányok is párosultak a találkozókhoz, amelyek közül a hazai, angolok elleni meccs kiemelkedik,

a rengeteg rasszista bekiabálás miatt többször állt a játék, sokszor úgy tűnt, félbe is szakad a találkozó. Végül lejátszották, Anglia 6-0-ra nyert, Balakov pedig lemondott.

A bolgároknak a pályán és azon kívül is voltak problémái a mostani selejtező-sorozatban, utobbiról főleg a szurkolói tehettek Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

Az utód a Ludogoreccel három bajnoki címet nyerő Georgi Dermendzsiev lett, aki nincs azonban könnyű helyzetben, gyakorlatilag a semmiből kell csapatot építenie. A Sturm Graz szélsője, Kiril Despodov a legértékesebb a keretben a maga 3 millió eurójával – ez

mindent elmond a korábban Sztoicskovhoz, Berbatovhoz, Petrovhoz, vagy éppen Bozsinovhoz hasonló sztárokat is felvonultató ország nehéz helyzetéről.

Ez a sorsolás nem lenne rossz a számunkra, egyrészt mert az angol meccs miatt két zártkapus találkozóval büntette az UEFA a bolgárokat, amelyből a csehek ellen egyet ugyan letöltöttek, de a másik éppen ez lenne. Másrészt a döntőben esetleg hazai pályán fogadhatnánk az Izland-Románia meccs győztesét.

Izrael

Az elődöntős ellenfelek papíron leggyengébbje a világranglistán 89. Izrael lehet. Nekik sem volt esélyük az egyenes ágon való kijutásra, egyedül Litvániát előzték meg a csoportban, a lengyelek, az osztrákok, az észak-macedónok és a szlovének is előttük végeztek.

Az izraeli csapatban sincsenek már Yossi Benayounhoz hasonló klasszisok,

bár a Sevillát erősítő támadó, Munas Dabbura adott esetben mindenképpen oda kell figyelni.

Eran Zahavinál (b) csak Harry Kane szerzett több gólt a mostani Eb-selejtezőkön Forrás: AFP/Jure Makovec

A másik támadó, Eran Zahavi viszont még nála is emlékezetesebb selejtezőn van túl, olyannyira, hogy

a sorozat gólkirálya, a 12 találattal záró Harry Kane mögött 11 góllal a második lett – holtversenyben egy bizonyos Cristiano Ronaldóval.

Amennyiben Maroc Rossi csapata túljutna Andreas Herzog alakulatán, a döntőben ebben az esetben is az Izland-Románia párharc győztese várna Szalai Ádámékra.

Összegezve tehát nagyjából 50-50 százalék esélyünk van a kedvező, és a kedvezőtlen ágakra, reálisan nézve ugyanis Izlandon és Skóciában nem mi lennénk az esélyesek, Bulgáriában és Izraelben ellenben lehetne keresnivalónk. A pótselejtezők ágainak sorsolását

pénteken 12.00 órakor tartják a svájci Nyonban, az eseményt az Origón szokás szerint élőben követhetik majd.