Agyrém selejtezőt eszelt ki a FIFA a 2022-es katari focivébére

Horizontal
A Qatari man walks on the pitch of Qatar's new al-Bayt Stadium in the capital Doha, on December 17, 2019, which will host matches of the FIFA football World Cup 2022. (Photo by GIUSEPPE CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
2022-ben történelmi világbajnokságot rendez Katar, ez lesz az első nagy torna, amelyet nem májusban, vagy nyáron rendeznek, hanem november-decemberben. A top bajnokságokat teljesen keresztbeszelő dátumon még az sem segít sokat, hogy elég gyorsan, 2022. november 21-től december 18-ig lezavarják az egész világbajnokságot. A „gyorsított" vb-hez passzoló, meglehetősen rövid kvalifikációs menetrendet alakított ki a nemzetközi szövetség.

Az európai válogatottaknak alapvetően két út áll nyitva arra, hogy kijussanak a világbajnokságra.

Kezdjük a hagyományos selejtezőkkel, amelyek sorsolását 2020. november 29-én tartják.

Összesen 10 csoportba osztják szét az 55 csapatot, amelyekből 13 mehet majd Katarba. Az egyes csoportokba 5 vagy 6 ország kerül, és hasonlóan az eddigi lebonyolítási rendszerhez, a csoportgyőztesek automatikusan kijutnak a vb-re.

A 10 csoport második helyezettjeit és a Nemzetek Ligájából (NL) érkező két legjobb együttest három darab négyes csoportba osztják. Itt, az egyes kvartettekben a négy résztvevő két párra oszlik, amelynek tagjai egymással játszanak, és ezeknek a győztesei egy kvázi, „döntő" meccsen csapnak össze, ahol a nyertes kijut a világbajnokságra.

Az NL 2020-2021-es sorozata szeptemberben kezdődik, az egyes csoportok beosztása a március 20-ai sorsoláson dől majd el, Amszterdamban. A magyar válogatott, köszönhetően a korábbi jó szereplésének feljutott a B divízióba.

Az NL-ből az a két együttes kerül az előbb említett 10 csapat mellé, amelyek a hagyományos selejtezőből nem jutottak ki egyenes ágon, vagy nem lettek csoport másodikak.

A hagyományos selejtezőket 2021. március 25. és 2021. november 16. között rendezik, míg az NL-küzdelmek szeptember 3-tól 2021. június 6-ig tartanak majd. A csoport második helyezettek és az NL-ből érkező két csapat által játszott mérkőzéseket 2022. március 24. és 29. között tartják. A világbajnokság csoportbeosztása a 2022. áprilisi sorsoláson dől majd el.