Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő első mérkőzésén a Bayern München háromgólos győzelmet aratott a Chelsea otthonában, ezzel gyakorlatilag továbbjutott. Az FC Barcelona a szezon egyik legrosszabb meccsén, 1-1-es döntetlent játszott Nápolyban. Bár az idegenben rúgott gól miatt a katalán csapat kedvező helyzetből várhatja a visszavágót, azonban ha játékban nem tud javulni, Messiéknek nagyon meg kell majd szenvedniük a továbbjutásért. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai!

Rég volt ilyen veszélytelen a Barca

Az FC Barcelona rettentő gyengén futballozott a Napoli elleni. Lionel Messiék ugyan többet birtokolták a labdát, de ez kimerült az ötlettelen passzolgatásban. A katalánoknak az egész meccsen csak egy kaput eltaláló lövésük volt, míg a nápolyiaknak több ígéretes helyzete is akadt, így az 1-1-es végeredmény a vendégekre nézve hízelgő.

„Kicsit csalódott vagyok, mert úgy érzem, nagyon jól játszottunk. Szenzációs meccsünk volt, rengeteget dolgoztunk.

– kezdte az értékelést Lorenzo Insigne, aki már a mérkőzés előtt megbeszélte Lionel Messivel, hogy elkéri a mezét. Ezt követően a Napoli csapatkapitánya elmondta, mi kell ahhoz, hogy továbbjussanak Barcelonában. - Nagyon jó meccset kell játszanunk, és kicsit többet kell majd kockáztatnunk" – tette hozzá Insigne, aki úgy gondolja, hogy Busquets és Vidal eltiltása nem sokat jelent, mert a Barcának rajtuk kívül is rengeteg jó játékosa van.

Lorenzo Insigne és Lionel Messi mezcseréje a meccs után Forrás: AFP/Filippo Monteforte

A nápolyi csapat edzője is úgy érzi, csapata győzelmet érdemelt volna.

„Nem sok veszélyt jelentettek a kapunkra, aztán egyet hibázott a védelmünk, és gólt kaptunk. Ha a visszavágón berúgjuk a helyzeteinket, továbbjuthatunk.

A Barcelona szenvedett, mert nagyon óvatosak voltunk, nagyon jól játszott a csapatom, a játékosok egymásért küzdöttek, és csak egyszer hibáztunk. Csalódott vagyok, mert ez a hiba a győzelmünkbe került, és elöl is lehettünk volna pontosabbak. Kihajtottuk magunkat, taktikailag majdnem tökéletesen játszottunk, de mehetett volna még ennél is jobban. Nincs még vége a párharcnak. Odamegyünk és megpróbálunk továbbjutni" – értékelt Gennaro Gattuso, akinek a csapata idén már legyőzte a Laziót, az Intert és a Juventust is, így kijelenthető, hogy remekül teljesít a rangadókon.

Setién elégedett a döntetlennel, Gennaro inkább bosszús Forrás: NurPhoto/Matteo Ciambelli

A találkozó legjobbjának Sergio Busquetst, a Barcelona középpályását választották, aki főszerepet vállalt az egyenlítő gólban.

„Nagyon nehéz meccs volt, mert a Napoli rendkívül éles volt.

Négyen védekeztek vonalban, előttük pedig hatan, így nagyon nehéz volt területet találni. Különösen azért, mert belül szerettünk volna játszani" – mondta a Barca játékosa, aki sárga lapot kapott, miután lerúgta Dries Mertenst, így ki kell majd hagynia a visszavágót.

„Nyerni akartunk, mindent meg is tettünk érte, de most nem jött össze. Az első félidőben nem tudtunk mélységi beindulásokat megvalósítani, nem tudunk mögéjük kerülni.

– mondta Antoine Griezmann, aki úgy érzi, a hazai pálya kedvez majd a Barcának a visszavágón. – Otthon azért a szélesebb pályán könnyebb lesz helyzeteket kialakítani. Dolgoznom kell a játékomon, a csapatnak pedig szét kell nyitnia előttem a pályát, és teret kell csinálnia nekem. Néha látják, hogy hová mozgok, néha nem. De a teret nekem kell észrevennem és oda bemozognom" – tette hozzá a világbajnok francia támadó, aki bízik benne, hogy Gerard Piqué felépül a vasárnapi El Clásicóra.

Griezmann gólja kulcsfontosságú lehet a visszavágóra Forrás: NurPhoto/Giuseppe Maffia

Ez volt az első olyan meccs, amikor mindkét csapat edzője az egyenes kieséses szakaszban debütált a Bajnokok Ligájában csapata kispadján.

„Az elején nem tudtuk áttörni a védelmi falat, nem voltunk ehhez elég pontosak és türelmesek. Összességében elégedett vagyok, jó eredményt értünk el.

A találkozó nagy részét mi irányítottuk, azonban a támadóharmadban hiányzott valami, mert a Napoli remekül megszervezte a védekezését.

Jól játszottak, jól is védekeztek, de mi is megállítottuk a gyors kontráikat" – nyilatkozta a Barca edzője, Quique Setién, aki nem aggódik amiatt, hogy Sergio Busquets és Arturo Vidal nem léphetnek pályára a visszavágón. Ígérete szerint meg fogja oldani a helyettesítésüket.

Az FC Barcelona a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában legutóbb 2006 áprilisában győzött le idegenben olasz csapatot – a Gennaro Gattusóval felálló AC Milant.

Szavazzon!

Ön szerint továbbjut a Barcelona a Napoli elleni nyolcaddöntőből?

A Bayern hazajár Londonba

A keddi játéknap másik mérkőzésén a Bayern München háromgólos győzelmet aratott a Chelsea ellen a londoni Stamford Bridge-en. A németek lassan jobban szeretnek majd az angol fővárosban játszani, mint Münchenben, ugyanis legutóbbi három londoni fellépésükön 15 gólt lőttek.

  • 2017 februárjában 5-1-re győzték le az Arsenalt a nyolcaddöntőben,
  • 2019 októberében 7-2-re nyertek a Tottenham ellen a csoportkörben,
  • 2020 februárjában pedig háromgólos győzelmet arattak a Chelsea fölött.

És ehhez még nyugodtan hozzácsaphatjuk a 2013-as Bajnokok Ligája-döntőt is, amit a bajorok a londoni Wembley Stadionban nyertek meg a Borussia Dortmund ellen.

„Az első félidőben megpróbáltuk felmérni, hol lehet megtörni a Chelsea-t, a másodikban pedig megtettük

– értékelt a meccs után a 19 éves Alphonso Davies, aki 11 másodperc alatt futja a 100 métert, és lassan kihagyhatatlan lesz a Bayern Münchenből.

A kanadai játékos szerint a müncheni csapatnak minden esélye megvan a végső győzelemre, de nem is lehet más célja egy olyan csapatnak, amely minden mérkőzését meg akarja nyerni.

A Bayern München edzője, Hans-Dieter Flick is dicsérte a fiatal játékost, aki eredetileg balszélső, de az utóbbi időben rendre a védelemben kap lehetőséget.

Mostanában úgy játszik a Bayern, mint amikor 2013-ban BL-t nyertek Jupp Heynckes irányításával Forrás: AFP/Ben Stansall

„Davies az elképesztő tempójával rendkívül sok labdát szerez. Eredetileg szélsőnek igazoltuk, de hihetetlen munkát végez a bal oldalon. Fenomenális a fejlődése – mondta a Bayern München edzője, aki a csapatjáték fontosságát emelte ki, mint a győzelem kulcsát. - Thomas Müller pontosan azt tette, amire szükségünk volt: jól használta ki a rendelkezésére álló területeket, megnehezítette a védők dolgát, és remek labdákat játszott be mögéjük. Az egész csapat nagyon koncentráltan játszott, ezért most nagyon boldog vagyok.

De aligha kétséges, hogy képes újabb gólokra a szezonban" – tette hozzá a Bayern München edzője, aki novemberi kinevezése óta 18 meccsből 15-öt megnyert csapatával.

Serge Gnabry a BL-történelem első játékosa, aki az első hat gólját csak angol csapatoknak lőtte – négyet a Tottenhamnek a csoportkörben, kettőt a Chelsea-nek az egyenes kieséses szakaszban.

„Jól játszottunk, jól jöttünk ki a második félidőre.

Megleptük a Chelsea-t két góllal. Robert Lewandowski nagyon önzetlen volt az első gólnál, hiszen ő is belőhette volna. Ő is lehetett volna a meccs embere, mert szenzációsan játszott. Lewa végre betalált az egyenes kieséses szakaszban is, szerencsére továbbra is ontja a gólokat – mondta a 24 éves szélső, aki 2011 és 2016 között az Arsenal játékosa volt.

– tette hozzá Gnabry, aki sportszerűen úgy fogalmazott, hogy a párharc még korántsem lefutott.

Serge Gnabry elképesztő formában játszik Forrás: AFP/Glyn Kirk

„Örülök, hogy most lövi a gólokat Londonban, nem pedig öt évvel ezelőtt, mert ha akkor tette volna, most valószínűleg nem lenne a csapattársunk

– mondta Thomas Müller, utalva Gnabry múltjára, aki az Arsenalban 18 felnőtt mérkőzésen csak egyszer volt eredményes. – Tudtuk, hogy a szokásosnál gyorsabban kell játszanunk a győzelemhez, meg is tettük. Persze tisztában vagyunk azzal, hogy nem vagyunk tökéletesek, és sok munka vár még ránk. Egy kis szerencse is kell ahhoz, hogy messzire jussunk a Bajnokok Ligájában, de most tényleg nagyon jó passzban vagyunk" – tette hozzá a világbajnok német támadó, aki az idei szezonban kilenc gól mellett már 17 gólpassznál jár.

Frank Lampard, a Chelsea edzője nem keresett kifogásokat a lefújás után. Elismerte, hogy a Bayern München a jobb csapat.

„Ilyen futball ezen a szinten.

A játékosaimnak még meg kell érteniük, mire van szükség a kieséses szakaszbeli helytálláshoz. Nincs értelme kifogásokat keresni, remek csapattól kaptunk ki. Most harcolnunk kell, hogy a bajnokságban a legjobb négy között végezzünk. Előtte azonban el kell utaznunk Münchenbe, és büszkén kell játszanunk – értékelt Frank Lampard, akinek az életét nehezíti, hogy Jorginho sárga lapos eltiltás, Marcos Alonso pedig piros lap miatt nem játszhat majd a visszavágón. – Nem kell az eredményjelzőre néznünk, tudjuk, hogy nem vagyunk kedvező helyzetben. Annyit tehetünk, hogy emelt fővel játszunk majd. Akik pedig az eltiltottak helyére érkeznek, azoktól azt várom, hogy karakteres játékot nyújtsanak" – tette hozzá a londoni csapat edzője.

Frank Lampard edzői pályafutása eddig legnehezebb 90 percét élte át Forrás: AFP/Glyn Kirk

A Bayern München a harmadik csapat a Bajnokok Ligája történetében, amely a szezonbeli első hét meccséből hetet megnyert. Ezt korábban az FC Barcelona tudta megcsinálni a 2002/03-as szezonban és a Real Madrid a 2014/15-ös idényben. Érdekesség, hogy a végén egyik csapat sem tudta megnyerni a trófeát.

Szavazzon!

Ön szerint van a Chelsea-nek esélye a továbbjutásra?

Hosszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • A legutóbbi öt Chelsea-Bayern München mérkőzésen 20 gól született, ami meccsenkénti négygólos átlagot jelent.
  • A Bayern München a legutóbb 13 idegenbeli Bajnokok Ligája-meccsén nem kapott ki – ebből tízet megnyert.
A bajorok 2017 tavaszán 10-2-es összesítéssel búcsúztatták az Arsenalt a nyolcaddöntőben Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sven Hoppe
  • A Bayern München 2013 óta már idegenben legyőzte az Arsenalt (kétszer is), a Manchester Cityt, a Tottenhamet és a Chelsea-t is úgy, hogy legalább három gólt lőtt.
  • A Chelsea az idei szezonban már nyolc meccset vesztett el a Stamford Brigde-en. Ilyen az 1985/86-os szezon óta nem fordult elő. Ráadásul a Bayern elleni 0-3 a klub történetének legnagyobb arányú hazai európai kupaveresége.
  • Az FC Barcelona a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában legutóbb 2006 áprilisában győzött le idegenben olasz csapatot – a Gennaro Gattusóval felálló AC Milant.
  • A Barcelona a legutóbb kilenc egyenes kieséses szakaszbeli idegenbeli BL-meccsén csak egyszer nyert, tavaly a Manchester United ellen a negyeddöntőben. A katalánok ezen a kilenc meccsen csak három gólt lőttek és 18-at kaptak.
  • Louis Van Gaal után Quique Setién a második Barca-edző, aki nem tudott nyerni az első BL-mérkőzésén. A holland tréner 1997 szeptemberében a Newcastle Unitedtól szenvedett 3-2-es vereséget a St James' Parkban.
Messi 141. BL-meccse nem sikerült emlékezetesre Forrás: AFP/Filippo Monteforte
  • A hatszoros aranylabdás Lionel Messi a 141. BL-meccsét játszotta a Napoli ellen, ezzel beérte a walesi Ryan Giggst az örökranglista ötödik helyén. A legtöbb meccset Iker Casillas, a Real Madrid legendája játszotta, aki 177-szer lépett pályára a legrangosabb kupasorozatban.
  • A belga Dries Mertensnek a Barcának lőtt gólja volt a 121. találata a Napoli színeiben, ezzel utolérte a klub örökranglistájának élén álló Marek Hamsikot.
  • A Napoli-Barcelona volt az első olyan BL-meccs, ahol a két edző az egyenes kieséses szakaszban debütált a Bajnokok Ligájában.
  • Serge Gnabry a második játékos a BL-történelemben, aki egy szezon alatt két londoni csapatnak is gólt lőtt. Ez korábban csak a portugál Luis Figónak sikerült, aki az 1999/2000-es szezonban a Barca játékosaként gólt lőtt az Arsenal elleni csoportmeccsen és a Chelsea elleni negyeddöntőben.
  • Robert Lewandowskinak a Chelsea elleni volt a 11. gólja a Bajnokok Ligája idei szezonjában, ezzel megelőzte a góllövőlistán Erling Braut Haalandot, ráadásul idegenben a kilencedik gólját lőtte, amivel beállította Cristiano Ronaldo csúcsát a 2013/14-es szezonból.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzések:

Chelsea (angol)-Bayern München (német) 0-3 (0-0)
gólszerzők: Gnabry (51., 54.), Lewandowski (76.)
kiállítva: Alonso (83.)

Napoli (olasz)-FC Barcelona (spanyol) 1-1 (1-0)
gólszerzők: Mertens (30.), illetve Griezmann (57.)
kiállítva: Vidal (89.)

A visszavágókat március 18-án rendezik.