Gera legendájához nem értek fel a magyarok a Premier League-ben

- Horizontal
Fulham's Hungarian player Zoltan Gera (2nd L) celebrates scoring his goal against CSKA Sofia during a Europa League Group E match at Craven Cottage in London, England, on December 3, 2009. AFP PHOTO/IAN KINGTON (Photo by IAN KINGTON / AFP)
Vágólapra másolva!
Ha a Premier League és a magyar foci közös metszéspontját keressük, a legtöbb embernek Gera Zoltán neve ugrik be elsőként, hiszen a „Mágikus Magyar" szinte a megérkezése pillanatában meghódította a világ legerősebb bajnokságát. Eddig Gerán kívül még kilenc magyar játékos futballozott az angol első osztályban: van, aki egyenesen Liverpoolig jutott, de olyanok is akadnak, akik nem sok mindent értek el a világ legerősebb bajnokságában.

Gera rácáfolt a kétkedőkre

Gera Zoltán 2004 nyarán, 25 évesen igazolt az újonc West Bromwich Albion csapatához. Akkoriban nem sokan fogadtak volna a vékonydongájú magyar válogatott támadó sikerére a Premier League-ben, mivel a Ferencváros játékosaként olyan is előfordult vele, hogy Csank János már az első félidőben lecserélte, mert elfáradt. A WBA-nál hamar felvette a ritmust, bár az első alapozáskor saját bevallása szerint megesett vele, hogy elhányta magát edzés közben, annyit kellett dolgoznia.

Gera Zoltán és az Arsenal francia világbajnoka, Patrick Vieira Forrás: AFP/Nicolas Asfouri

Gera végül fantasztikusan játszott – pedig nem is a saját posztján, hanem jobbszélen kellett helytállnia –, nem csak szép gólokat lőtt, de rengeteget dolgozott, nem ismert elveszett labdát, és bármikor képes volt húzni egy váratlant. Az első szezonja végén bekerült az év csapatába, olyan emberek közé, mint Frank Lampard, Arjen Robben, Thierry Henry vagy Wayne Rooney.

Liverpooli álom

2005 nyarán, az átigazolási időszak utolsó pillanatában, a Bajnokok Ligája-címvédő Liverpool akarta leigazolni.

,Jól kezdődött a nap, az egyik ismerősöm már kora reggel azzal keresett, hogy gratulálni akar. Kérdeztem, mihez? Ő meg rögtön mondta, hogy Gerzsonkám, a Liverpoolban játszhatsz majd. Én csak hallgattam, s kérdeztem, hogy miről beszél, hiszen fogalmam sincs az egészről. És nem tréfáltam,

Most már tudom, hogy a hír Angliából származik, de csínján kell bánni az ilyen bejelentésekkel. Örülnék, persze, hogy örülnék, ha a Liverpoolban játszhatnék, sőt elképesztő lenne. A BL-győztes vörös mezét felhúzni, ez több lenne, mint amiről valaha is álmodoztam. Nem élem bele magam semmibe, meg aztán nincs is időm álmodozni, hiszen fontos, létfontosságú világbajnoki selejtezőkre készülünk, és engem most az érdekel a legjobban, hogy legyőzzük Máltát, aztán Svédországot" – nyilatkozta Gera a Nemzeti Sportnak, akinek álom maradt a liverpooli szerződés, ugyanis klubja ragaszkodott hozzá.

Gera Zoltán már az első szezonjában meghódította a Premier League-et Forrás: AFP/Adrian Dennis

Az angol sajtó Gerát Puskás Ferenchez hasonlította. A WBA-ban olyan népszerűvé vált, hogy az angol sajtóban a neve mellett egyre gyakrabban feltűnt a "Magical Magyar" jelző.

„Ez az összehasonlítás szerintem nem állja meg a helyét,

– nyilatkozta Gera, akinek a második szezonja nem sikerült túl jól, ugyanis egy lágyéksérülés miatt csak 15 bajnoki mérkőzésen léphetett pályára – ezeken két gólt lőtt – csapata pedig kiesett a Premier League-ből.

A magyar válogatott támadónak 2008 nyarán lejárt a szerződése, és úgy döntött, itt az ideje váltania. London felé vette az irányt, és a Fulham játékosa lett, bár az Evertonnal, a Valenciával és a Benficával is szóba hozták.

Gera-varázslat az Európa-ligában

Az első szezonjában Gera 32 bajnokin lépett pályára Roy Hodgson csapatában, a Manchester Unitednak lőtt gólját a szurkolók az idény második legszebb találatának választották meg.

A 2009/10-es szezonban óriási fordulat állt be Gera Zoltán pályafutásában. A magyar támadót korábban jobbszélsőként játszatták, Roy Hodgson azonban feltolta az eredeti posztjára, visszavont csatárnak, ami remek döntésnek bizonyult. Gera 10 gólt lőtt, és nyolc gólpasszt adott a szezonban, csapatát pedig a hátán vitte be az Európa-liga-döntőbe.

A csoportkörben a CSKA Szófia és a Basel ellen is betalált. A legjobb 32 között a Sahtar Donyecknek lőtt gólt, majd a nyolcaddöntőben a Juventus elleni hazai visszavágón duplázott. A Wolfsburg elleni negyedöntős párharc mindkét mérkőzésén adott egy gólpasszt, majd a Hamburg elleni elődöntő visszavágóján győztes gólt lőtt, amivel csapata bejutott a döntőbe.

Gera Zoltán és fiatal David de Gea Forrás: AFP/Adrian Dennis

Az Atlético Madrid elleni döntőben Gera gólpasszt adott Simon Daviesnek, ráadásul a találkozón pályára lépő játékosok közül ő futotta a legtöbbet – 15,5 kilométert. Az 1-1-es rendes játékidőt követően úgy tűnt, a Fulham eljut a tizenegyespárbajig, azonban Diego Forlán a 116. percben eldöntötte a meccset, és az Atlético Madridé lett a trófea.

Szerencsétlen sérülések és egy Liverpool elleni csodagól

A remek szezon után Gerát egyre több nagy csapattal hozták hírbe – állítólag az AS Roma volt a legkomolyabb kérője –, de maradt a Fulhamnél, ami utólag nézve nagy hibának tűnik. Roy Hodgson ugyanis a Liverpool edzője lett, a helyére érkező Mark Hughes pedig nem bízott annyira Gerában. A walesi edző irányítása alatt csak tíz meccsen lépett pályára kezdőként, ezért nem hosszabbította meg az idény végén lejáró szerződését, és visszatért a West Bromwich Albionhoz.

Gera bokasérüléssel érkezett, ezért nem felelt meg az első orvosi vizsgálatokon, azonban a birminghami klub magára vállalta a magyar támadó kezeltetését. November 26-án azonban súlyos térdsérülést szenvedett a Tottenham ellen, ezért a szezon hátralévő részét ki kellett hagynia. A visszatérésére a következő szezon első fordulójáig kellett várnia, akkor azonban felejthetetlen gólt lőtt a Liverpoolnak.

Úgy tűnt, Gera sérülése a múlté, remekül kezdte a 2012/13-as szezont, karácsonyig 16 meccsen négy gólt lőtt a Premier League-ben. Azonban január 5-én, a QPR elleni FA-kupa-mérkőzésen ismét elszakadt a térdszalagja, ezzel pedig 34 évesen lezárult a pályafutása Angliában. Szűk egy évvel később, 2013 novemberében tért vissza a pályára, 17 meccset még játszott, de gólt már nem lőtt az utolsó angliai szezonjában – legendaként távozott, és tért vissza a Ferencvároshoz.

Sokan úgy gondolták, hogy az Angliából 35 évesen hazatérő Gera csak levezetni akar, ő azonban rátett még egy lapáttal.

Sorozatban háromszor nyert Magyar Kupát a zöld-fehérekkel – 2016-ban ő lőtte a győztes gólt az Újpest elleni fináléban –, bajnok lett az OTP Bank Ligában, ráadásul kulcsszerepet játszott abban, hogy a magyar válogatott 44 év után újra kijutott az Európa-bajnokságra. A franciaországi kontinensviadalon Gera a magyar csapat egyik legjobbja volt, a portugáloknak lőtt gólját pedig megszavazták az Eb legszebb találatának.

Bogdánt megbénította a liverpooli közeg

Bogdán Ádám 2007-ben, 20 évesen a Vasasból került a Bolton Wanderers csapatához. Végigjárta a szamárlétrát, majd 2012 januárjától kezdve már ő számított a csapat első számú kapusának, bár nem indult zökkenőmentesen a karrierje. Január 4-én egészpályás gólt kapott az Everton kapusától, a magyar származású amerikai válogatott Tim Howardtól.

Tíz nappal később azonban kivédte Wayne Rooney tizenegyesét az Old Traffordon, ezzel újra felhívta magára a figyelmet.

A magyar válogatott kapus az évek alatt kihagyhatatlan lett a Boltonból, 2015 januárjában pedig parádézott a Liverpool elleni FA-kupa meccsen az Anfielden, aminek az lett az eredménye, hogy a szezon végén a vörösökhöz igazolt.

Bogdán Ádámnak nem sok babér termett Liverpoolban Forrás: DPPI/Michael Zemanek

A liverpooli pályafutása azonban balszerencsésen alakult. A belga Simon Mignolet mögött második számú kapus volt. 2015. december 20-án, a Watford ellen mutatkozhatott be bajnokin a Liverpool csapatában, de bizonytalanul védett, és nagy potyagólt kapott a 3-0-s vereséggel véget ért mérkőzésen.

Január elején az FA-kupában az Exeter ellen jutott szóhoz, akkor szögletből kapott gólt, és csapata a hatalmas hiba miatt 2-2-re végzett, és újrajátszásra kényszerült.

A magyar kapus ezt követően elvesztette Jürgen Klopp bizalmát, így kölcsönben a másodosztályban szereplő Wiganhez került, ahol 2016 novemberében keresztszalag-szakadást szenvedett, ez pedig az angliai pályafutása végét jelentette. Jelenleg a skót bajnokságban szereplő Hibernian FC kapusa, de az idei szezonban még nem lépett pályára.

Király parádésan indult

A 108-szoros magyar válogatott kapus hét évet védett a Herthában, mielőtt 2004-ben szerencsét próbált Angliában. Király a Bundesliga egyik legjobb kapusa volt, de a Premier League-ben nem termett számára sok babér, pedig remekül indult. A kispadon kezdte a szezont a Crystal Palace csapatában, azonban a hetedik fordulóban bekerült a kapuba a bizonytalankodó Julien Speroni helyére, és nem adta vissza neki a helyét. Király 32 bajnokiból tízet lehozott kapott gól nélkül, a kapusok rangsorában pedig a második helyen végzett a Chelsea sztárja, Petr Cech mögött – azonban csapatát ez sem mentette meg a kieséstől.

Király Gábor mackónadrágja a Premier League-ben is hódított Forrás: cpfc.co.uk

A magyar válogatott kapus ezt követően három szezont lehúzott a másodosztályban – bár egy birminghami kölcsön-kitérővel 2006 decemberében az Aston Villa kapusaként öt meccset újra védhetett a Premier League-ben.

Király nem sokat profitált abból, hogy a világ legerősebb bajnokságában védett. 2009-ben visszatért Németországba, de csak a másodosztályú 1860 München csapatához, pedig a képességei alapján sokkal többre lett volna hivatott. 2014 nyarán újra belekóstolt az angol másodosztályba, cserekapusként egy szezont védett a Fulhamnél, majd hazatért a Haladáshoz.

Király 40 évesen alapember volt a magyar Eb-csapatban, a klubkarrierje azonban csúfosan végződött.

Gyerekkori álma volt, hogy bajnoki címért harcolhasson a szombathelyi csapatban, azonban a Haladás 2019-ben kiesett az NB I-ből, a rengeteg kritikát kapó Király pedig bejelentette visszavonulását.

Torghelle: egy gól és egy piros lap

Miután 2004 nyarán Torghelle Sándor két gólt lőtt a németek elleni felkészülési meccsen, lecsapott rá a Crystal Palace. A magyar válogatott támadó rögtön megkapta a tízes mezt az új klubjában, de ahogy a grundon szokás mondani, égette a hátát. Az akkor 22 éves támadó csak egy Charlton Athletic elleni Ligakupa-meccsen volt eredményes, de a gólja után 10 percre rá ki is állították. A Premier League-ben mindössze 12-szer kapott lehetőséget, a szezon végén pedig kiesett a csapatával – ő pedig távozott Angliából.

Nem sok ilyen kép van: Torghelle-gólöröm a szigetországban Forrás: Crystal Palace/Twitter

Görögország felé vette az irányt, kölcsönben a Panathinaikosz játékosa lett, de 16 meccsen egy gólt sem lőtt. Ez után a PAOK-nál próbálkozott, ahol 27/1 lett az átlaga. 2007 és 2011 között Torghelle a német másodosztályban találta meg a helyét. Megfordult a Carl Zeiss Jena, az Augsburg és a Fortuna Düsseldorf csapatánál, 95 Bundesliga 2-es meccsen 25 gólt lőtt, és a magyar válogatottban is alapember volt egészen a 2010-es 6-1-es hollandok elleni vereségig. 2011 nyarán visszatért a nevelőegyesületébe, a Budapest Honvéd játékosa lett, azonban fél év után a Videotonhoz igazolt, amellyel az Európa-ligában szerepelhetett. 2014-ben visszatért az MTK-hoz, ahhoz a csapathoz, amelyben befejezte a pályafutását, 2019 szeptemberében pedig a másodosztályban szereplő Vasas játékosa lett.

A játéktudása alapján Torghelle sosem lehetett volna Premier League-játékos, a küzdeni akarása miatt a szurkolók mégis imádták, ez szinte minden állomáshelyén így volt.

A 37 éves játékos pályafutása során egyetlen trófeát sem nyert, azonban 42-szer pályára léphetett a magyar válogatottban, és hét évig külföldön futballozhatott, így nem lehet elégedetlen a karrierjével.

A legdrágább magyar nem élt meg a Premier League-ben

A Debrecennel sorozatban három bajnoki címet – 2005, 2006, 2007 – nyerő Halmosi Péter 2007 januárjában igazolt az angol másodosztályban szereplő Plymouth Argyle csapatához. A 36-szoros magyar válogatott szélső 59 meccsen lépett pályára Championshipben, 12 gólt lőtt és 16 gólpasszt adott. Másfél évvel később

a Premier League-ben szereplő Hull City két és fél milliót fizetett Halmosiért, aki ezzel akkoriban a legdrágább magyar focista lett.

A ballábas játékos a 2008/09-es szezonban többnyire csereként lépett pályára Phil Brown csapatában. 18 meccsen 553 percet játszott a Premier League-ben, és egy gólpasszt adott. Az FA-kupában győztes gólt lőtt a Sheffield United elleni meccsen – ami az egyetlen gólja a Hull színeiben.

Halmosi Péter párharca a Manchester United legendájával, Wayne Rooney-val Forrás: AFP/Andrew Yates

Halmosi a következő szezonban már egyetlen bajnoki mérkőzésen sem kapott lehetőséget, ezért 2010 telén visszatért Magyarországra a nevelőegyesületéhez, a Szombathelyi Haladáshoz. Halmosi bajnoki címért akart küzdeni, azonban folyamatosan csak a bennmaradásért harcolt a Haladással, amelynek a keretéből kilenc év alatt négyszer is kikerült fegyelmi problémák miatt. Februárban 40 évesen bejelentette visszavonulását, majd néhány nappal később jött a hír, hogy az osztrák negyedosztályban szereplő Markt Allhauban folytatja a pályafutását.

A legendák klubjának a tagja

Buzsáky Ákos óriási tehetségnek indult, ezért 20 évesen az FC Porto csapatához került, amellyel 2002-ben megnyerte a bajnokságot, a Portugál Kupát és az UEFA-kupát is – bár pályára csak a török Denizlispor elleni meccsen lépett a sorozatban. Öt és félévnyi portugáliai légióskodás után az angol másodosztályba, a Plymouth Argyle csapatához igazolt, ahol 102 meccset játszott, és a szurkolók kedvence lett.

2007 októberében sikertelen szerződéshosszabbítási tárgyalások után januárig kölcsönben, majd két és fél évre a szintén az angol másodosztályban szereplő Queens Park Rangers csapatához igazolt, amellyel 2011-ben feljutott a Premier League-be. Azonban egy komoly sérülés beárnyékolta a pályafutását. 2008-ban elszakadt az elülső térdszalagja egy Manchester United elleni Ligakupa-mérkőzésen. Ezután hosszú rehabilitációs időszak következett, és csak 2009 májusában tudott újra edzésbe állni.

Buzsáky Ákos a Manchester United elleni mérkőzésen Forrás: AFP/Andrew Yates

Buzsáky a legmagasabb szinten 18 bajnoki mérkőzésen lépett pályára, két gólt lőtt és két gólpasszt adott, csapatával pedig kiharcolta a bennmaradást. 2012 nyarán 125 mérkőzés után szerződést bontott a londoni csapattal, amelynél a mai napig legendaként tartják számon.

Akkor már az egész stadion énekelt. Nehéz erre szavakat találni. Hálás vagyok, hogy mindezt velem együtt a családom is átélhette, ez egy örök emlék marad" – nyilatkozta Buzsáky Ákos a Nemzeti Sportnak, miután 2019 augusztusában beiktatták a klubtörténet legjobbjait tömörítő társaságba, a Forever R's Clubba.

2013 nyarán visszatért Magyarországra, a Ferencváros játékosa lett, de a folyamatos sérülései miatt csak 187 percet játszott a zöld-fehér csapatban. 2015-ben visszavonult, és Angliában megkezdte edzői tanulmányait. A 2018/19-es szezonban a III. kerületi TVE csapatának volt az edzője, de februárban egészségügyi okok miatt távozott a csapat éléről.

Két Priskin-gól a Premier League-ben

A magyar válogatott Priskin Tamás 2006 nyarán a Győri ETO-tól igazolt a Watford csapatához. Az akkor 20 éves támadó 16 meccsen két gólt lőtt és két gólpasszt adott a Premier League 2006/07-es szezonjában, de a csapata utolsóként esett ki az élvonalból.

Priskin Tamás és a Manchester United francia védője, Patrice Evra Forrás: AFP/Geoff Caddick

A magyar válogatott támadó ezt követően megfordult a másodosztályban a Preston North Endnél, az Ipswich Townnál, a Swansea Citynél, a Queens Park Rangersnél és a Derby Countynál, de a Premier League-ben nem lépett többet pályára. Az angol másodosztályban töltött évek után Priskin megfordult az orosz Alanyija Vlagyikavkaznál, az osztrák Austria Wiennél, az izraeli Maccabi Haifánál és a Slovan Bratislavánál.

Priskin 11 évnyi légióskodás alatt 280 meccsen lépett pályára, 76 gólt lőtt és 63-szor szerepelt a magyar válogatottban.

Legnagyobb sikere, hogy 2015 novemberében az Eb-pótselejtező visszavágó mérkőzésén élete gólját lőtte a norvégoknak, amivel nagyban hozzájárult a magyar csapat Európa-bajnokságra való kijutásához. 2017-ben visszatért Magyarországra, a Ferencváros játékosa lett, 30 meccsen 5 gólt lőtt a fővárosi csapatban. Egy évvel később már nem tartottak igényt rá, így kölcsönben a Haladáshoz került, amellyel kiesett az NB I-ből. Idén januárban pedig visszatért a nevelőegyesületéhez, a Győri ETO-hoz.

Fülöp a Manchester City védelmét is irányíthatta

Fülöp Márton 2004 nyarán, 21 évesen került a Tottenham Hotspur csapatához, de az angol válogatott Paul Robinson mellett nem jutott játéklehetőséghez. A fiatal kapus – ahogy az Angliában szokás – kölcsönben másodosztályú kluboknál építette fel magát, majd 2007 januárjában a Sunderland csapatához igazolt. A Premier League-ben 2008. május 11-én, egy Arsenal ellen 1-0-ra elvesztett meccsen mutatkozott be. A 2008/09-es szezonban 26 meccsen védett a bajnokságban, ezek közül hatot hozott le bekapott gól nélkül, csapata pedig kiharcolta a bennmaradást. A következő szezonban Fülöp már nem volt alapember, 14 bajnokin védett a Sunderlandban. Azonban 2010 áprilisában a Manchester City sérülések miatt kölcsönvette a bajnokság végére.

Fülöp Márton a Tottenham elleni rangadón a City kapusaként Forrás: AFP/Ian Kington

Az Aston Villa elleni győztes meccsen mutatkozott be Roberto Mancini csapatában, ahol olyan focistákkal játszhatott együtt, mint Vincent Kompany, Patrick Vieira vagy Carlos Tévez. A magyar kapus ezt követően még védett az Ipswich Town és a West Bromwich Albion csapatában, majd 2012 nyarán a görög Aszterasz Tripoliszhoz igazolt, ahol remek formában védett. 24 bajnoki meccsből 12-t lehozott kapott gól nélkül, csapata pedig bronzérmes lett a bajnokságban.

Fülöp Márton a magyar válogatottban 24-szer lépett pályára, legutoljára 2011-ben, a hollandok ellen 5-3-ra elvesztett Eb-selejtezőn.

2013 júniusában rákbetegséget diagnosztizáltak nála, ezt követően megműtötték, és kemoterápiás kezelésre járt, de nem tudta legyőzni a betegséget. 2015. november 12-én elhunyt.

Kapott gól nélkül a Manchester United ellen

Az újpesti nevelésű Kurucz Péter 2009-ben, 21 évesen került a West Ham United csapatához. A fiatal kapus 2009. december 5-én, a Manchester United ellen mutatkozott be a londoni csapatban, miután az első számú kapust, az angol válogatott Rob Greent sérülés miatt le kellett cserélni a 73. percben. A találkozót a West Ham ugyan 4-0-ra elvesztette, de Kurucz nem kapott gólt. Ennek ellenére a követező meccsen csak a kispadon kapott helyet, és többet nem lépett pályára a Premier League-ben.

Kurucz Péter pályafutását beárnyékolták a sérülések Forrás: whufc.com

A magyar kapust ezt követően egy súlyos térdsérülés gyötörte, és már csak 11 mérkőzést védett a harmadosztálybú Rochdale színeiben. 2012-ben a Siófok csapatához igazolt, ott olyan kiemelkedően teljesített, hogy egy évvel később leigazolta a Ferencváros. Azonban 2013 októberében Kurucz korábban pótolt térdszalagjai megsérültek, ezért sosem lépett pályára a fővárosi csapatban. 2016 januárjában, 28 évesen bejelentette visszavonulását.

A Premier League legrosszabb igazolása

Az Újpest egykori játékosa, Kozma István a skót Dunfermline csapatától került a Liverpoolhoz. Az 1992/93-as szezonban induló Premier League-ben csak egyszer lépett pályára – akkor is csak hét percre. Kozma a The Times szavazásán – ahol az újságírók és a szurkolók voksoltak – bekerült minden idők 50 legrosszabb Premier League-játékosa közé.

Kozma István nem sokat érzékelt a Premier League légköréből Forrás: liverpoolfc.com

A helyzetet azért valamennyire árnyalja, hogy Kozma mellé olyan sztárok is felkerültek a listára, mint az olasz világbajnok Macro Materazzi, a brazil világbajnok Roque Junior vagy az angol foci történetének egyik legdurvább játékosa, Vinnie Jones.