Társoldalunk:

Isten keze végzett magával - kokainkirály lett a világbajnokból

2020.04.08. 06:00

Az Olasz Labdarúgó Liga 1991 április 8-án 15 hónapos eltiltással büntette a Napoliban futballozó Diego Maradonát, mert a világbajnok szervezetében kokaint találtak. A doppingolás miatt kiszabott büntetés annyira súlyos volt, hogy az egész világ azt hitte: vége a zseni pályafutásának. A nagy világlapok sorban búcsúztak el az argentin világbajnoktól. Ekkor még senki sem sejtette, hogy Maradona visszatér, miként azt sem, hogy az 1994-es világbajnokságon újra kokainnal bukik meg.

Maradona 1984. július 5-én Barcelonából érkezett meg a délolasz városba, Nápolyba, és az SSC Napoli futballistájaként folytatta pályafutását. Már az igazolás sem volt mindennapi. Hatvanezer Napoli-szurkoló előre kifizette a teljes éves bérlet árát - ebből lehetett aztán kifizetni azt a 13 millió dollárt (mai szemmel nézve ez nevetséges összeg), amelyért Maradona csapatot váltott.  

Az a legendás, kézzel ütött gól az 1986-os mexikói világbajnokságon az angolok elleni meccsenForrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Sven Simon

Az igazolás óriási balhét is hozott. Nápolyvárosának elöljárói - élükön a polgármesterrel - heves tiltakozásba fogtak, mert azt mondták: ha ennyi pénzük van az embereknek, akkor miért nem inkább a város fejlesztésére fordítják. Senki sem hallotta meg a szavaikat.

A Napoli addig szinte semmit sem nyert - leszámítva azt a két olasz kupagyőzelmet, amelyet 1962-ben és 1976-ban jegyezhettek fel. Maradona ennek a csapatnak két olasz bajnoki aranyat, egy hazai kupagyőzelmet és egy UEFA Kupa elsőséget is szállított.

Az UEFA Kupa-döntők
Első mérkőzés: 1989. május 3.
SSC Napoli - Vfb Stuttgart 2-1. Gól: Maradona, Careca, illetve Gaudino

Második mérkőzés: 1989. május 17.
Vfb Stuttgart - SSC Napoli 3-3. Gól: Klinsmann, De Napoli, Schmäler, illetve Alemao, Ferreara, Careca

A kupát 5-4-es összesítéssel a Napoli nyerte meg

A nápolyi maffiafőnököt ebben az időben Carmine Giulianónak hívták. A bűnszövetkezet feje jól tudta, hogy érdemes Maradona társaságát keresnie, mert a sportolót Nápolyban szinte szentként tisztelték. Egy 1986-ban megrendezett partin már együtt mutatkoztak. Az ott készült fényképek hamar a helyi rendőrség birtokába kerültek. Ez azonban még messze nem jelentett volna nagy gondot a futballistennek. Sokkal nagyobb problémát okozott, hogy egy helyi áruház eladónője, Cristiana Sinagra 1986-ban életet adott egy kisfiúnak, akinek az apja Maradona volt. Maradona váltig tagadta, hogy ő lenne az apa - egy 1985-ös karácsonyi partin jöttek össze a nővel -, nem is vetette magát alá az apasági vizsgálatnak. Nápolyban az emberek a focin kívül egyetlen dolgot szerettek és tiszteltek jobban: a gyerekeket és a család szentségét. Maradona ekkor vált a helyiek szemében becstelen emberré, aki nem vállalta fel az apaságot. Maradona tetézte a bajt azzal, hogy 1989 szeptemberében megnősült, majd ugyanebben az évben jókora késéssel érkezett meg csapatához. A 2 millió dolláros esküvőt, majd az SSC Napoli cserbenhagyását (a késést ott ennek értékelték) nagyon nehezen fogadták el. De még ekkor is megbocsátottak a zseninek. Már csak azért is, mert az 1989/90-es bajnokságot a Napoli nyerte meg. Maradona - ha volt kedve hozzá - zseniálisan focizott, de az edzéseket hanyagolta. A klubelnök, Corrado Ferlaino is megrészegült az újabb aranyéremtől. Már-már úgy tűnt, hogy Maradonát a Nápoly eladja a Marseille-nek, de aztán az olasz csapat kitáncolt az üzletből. Ez óriási hiba volt a részükről.

Az 1989/1990-es BEK-sorozatban hatalmas botrány tört ki. A Nápoly az első fordulóban még nagyon magabiztosan intézte el az Újpestet. Érdemes megnézni az első meccs összefoglalóját és azt, hogyan játszott ekkor Maradona. 

A BEK második fordulójában a szovjet Szpartak Moszkva óriási meglepetésre 0-0-s döntetlent ért el az első, nápolyi meccsen. A visszavágóra Maradonának nem volt kedve Moszkvába utazni. Végül magánrepülővel, az egész családját magával cipelve elment a szovjet fővárosba. Csakhogy a Moszkva kibekkelte az olasz bajnok elleni 90, majd 120 percet, azaz nem esett gól.

A moszkvai BEK-meccs 1989 őszén. A kiesést sokáig nem tudták elfeledni MaradonánakForrás: Sputnik via AFP/Rodionov Vladimir

A tizenegyes-párbajban viszont a szovjetek 5-3-ra nyertek és kiejtették a Napolit. Maradonára hatalmas büntetést szabott ki a klub, amit az argentin röhögve kifizetett.

1990 februárjában a milánói Epoca című lap leleplező riportot tett közzé Maradonáról. A "Szex, drog, gólok" című cikkben Maradonát prostituáltak futtatásával és kábítószer fogyasztással vádolta meg. Ekkor már óriási bajban volt a sztár, mert többen ellene vallottak. A helyi prostituáltak egyike azt mondta róla, hogy Maradona a pályán sokkal nagyobb király, mint az ágyban.1991. februárjában a Bari-Napoli olasz bajnoki meccs utáni doppingvizsgálaton Maradona vizeletmintájában kokainra bukkantak. A fegyelmi tárgyalást az Isteni Diego nem várta meg, mert az első géppen Buenos Airesbe repült. Hazájában a futballszurkolók azonnal mellé álltak és csak az olaszok szokásos ármánykodásának tudták be az egész kokainügyet. Az itáliai liga képviselőit ez nem zavarta, kiszabták a 15 hónapos eltiltást, amelyet sokan úgy fogadtak, hogy Maradona pályafutásának vége.

Maradona Buenos Aires-ben érkezett 1991 áprilisában, miután az Olasz Labdarúgó Liga 15 hónapos eltiltással büntetteForrás: AFP/Daniel Luna

A FIFA azonnal az olasz liga mellé állt és közleményben jelezte: elfogadja, mi több, helyesli a büntetést. Amely lehetett volna súlyosabb is, hiszen a maximálisan kiszabható büntetési tétel 2 év lehetett volna.

1991 április 8-án a magyar sajtóban egyre-másra jelentek meg azok a híresztelések, hogy az ekkor Bolognában futballozó Détári Lajost szerződtetni fogja az SSC Napoli. Mindez azonban kacsának bizonyult: a délolasz együttes soha nem gondolta komolyan a magyar középpályás leigazolását. Maradona elkezdte a büntetés letöltését, miközben minden egyes nyilatkozatában a visszatérésről beszélt. 

Az 1992-93-as szezonban a spanyol FC Sevilla szerződtette. Az andalúz csapat kispadján az a Carlos Bilardo ült, akivel Maradona az 1986-os mexikói világbajnokságon aranyérmert nyert. Bilardo mentőövet dobott a sztárnak, de a klubvezetés kikötötte: Maradona semmiféle kiváltságot nem élvezhet, ő is csak egy lesz az összes játékos közül. Diegónak ez nem annyira tetszett, így Nápoly után Sevillában is elkezdődtek a sorozatos botrányok. Maradona 25 meccsen 4 gólig jutott - ez édeskevés volt tőle. Ráadásul az edzőjével is összeveszett. A Burgos elleni meccsen nem volt kedve játszani, így a félidőben cserét kért. Bilardo azt mondta, adjanak neki fájdalomcsillapító injekciót és folytassa a játékot. Maradona belement ebbe, de pár perccel a második félidő megkezdése után újra cserét kért. Mikor látta, hogy ebből nem lesz semmi, bement az öltözőbe és szétverte a helyiséget. A gondokat tetézte, hogy a Sevilla alelnöke, José Maria del Nido azt mondta: Maradona még ahhoz sem elég fitt, hogy golfozni tudjon." Egyetlen szezon után vált meg az andalúz együttes Maradonától.

Az argentin ekkor hazatért, a Club Atlético Newell's Old Boys együttesében focizott, amely Rosarióban székelt. Az 1994-es Egyesült Államokban rendezett világbajnokságra bekerült az argentin válogatottba. A nemzeti csapat 1991-ben és 1993-ban megnyerte a Copa Americát. A világbajnokságon az első meccsen Argentína 4-0-ra legyőzte a görögöket - Maradona a negyedik gólt lőtte.

Maradonát doppingoláson érték az 1994-es világbajnokságonForrás: AFP/Mike Nelson

Majd következett a Nigéria elleni 2-1-es győzelem, amely után Maradona szervezetében ephedrint találtak. Az újabb doppingvétség véget vetett a sztár válogatottbeli pályafutásának, a csapat meg az utolsó körben 2-0-ra kikapott Bulgáriától. A dél-amerikai együttes 6 ponttal is csak a csoport 3. helyére ért oda, innen még továbbjutott, de a nyolcaddöntőben a románoktól elszenvedett 3-2-es vereség után kiesett.

Tévedtek tehát azok, akik 1991 áprilisában azt gondolták, hogy Maradona pályafutásának vége. Pontosabban: annyiban mégsem tévedtek, hogy a 15 hónapos eltiltás után Maradona soha többet nem nyújtott olyan teljesítményt, mint ezt megelőzően. Ebből a szempontból nézve a karrirer ott, Nápolyban valóban véget ért.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.