Isten keze végzett magával - kokainkirály lett a világbajnokból

Maradona Maradona HORIZONTAL
Diego MARADONA, Argentina, is scoring the legendary "Hand of God" goal against England during the 1986 FIFA World Cup in Mexico
Vágólapra másolva!
Az Olasz Labdarúgó Liga 1991 április 8-án 15 hónapos eltiltással büntette a Napoliban futballozó Diego Maradonát, mert a világbajnok szervezetében kokaint találtak. A doppingolás miatt kiszabott büntetés annyira súlyos volt, hogy az egész világ azt hitte: vége a zseni pályafutásának. A nagy világlapok sorban búcsúztak el az argentin világbajnoktól. Ekkor még senki sem sejtette, hogy Maradona visszatér, miként azt sem, hogy az 1994-es világbajnokságon újra kokainnal bukik meg.

Maradona 1984. július 5-én Barcelonából érkezett meg a délolasz városba, Nápolyba, és az SSC Napoli futballistájaként folytatta pályafutását.

Már az igazolás sem volt mindennapi.

Hatvanezer Napoli-szurkoló előre kifizette a teljes éves bérlet árát - ebből lehetett aztán kifizetni azt a 13 millió dollárt (mai szemmel nézve ez nevetséges összeg), amelyért Maradona csapatot váltott.

Az a legendás, kézzel ütött gól az 1986-os mexikói világbajnokságon az angolok elleni meccsen Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Sven Simon

Az igazolás óriási balhét is hozott. Nápolyvárosának elöljárói - élükön a polgármesterrel - heves tiltakozásba fogtak, mert azt mondták: ha ennyi pénzük van az embereknek, akkor miért nem inkább a város fejlesztésére fordítják. Senki sem hallotta meg a szavaikat.

A Napoli addig szinte semmit sem nyert - leszámítva azt a két olasz kupagyőzelmet, amelyet 1962-ben és 1976-ban jegyezhettek fel. Maradona ennek a csapatnak két olasz bajnoki aranyat, egy hazai kupagyőzelmet és egy UEFA Kupa elsőséget is szállított.

Az UEFA Kupa-döntők

Első mérkőzés: 1989. május 3.
SSC Napoli - Vfb Stuttgart 2-1. Gól: Maradona, Careca, illetve Gaudino

Második mérkőzés: 1989. május 17.
Vfb Stuttgart - SSC Napoli 3-3. Gól: Klinsmann, De Napoli, Schmäler, illetve Alemao, Ferreara, Careca

A kupát 5-4-es összesítéssel a Napoli nyerte meg

A nápolyi maffiafőnököt ebben az időben Carmine Giulianónak hívták. A bűnszövetkezet feje jól tudta, hogy érdemes Maradona társaságát keresnie, mert a sportolót Nápolyban szinte szentként tisztelték.

Egy 1986-ban megrendezett partin már együtt mutatkoztak. Az ott készült fényképek hamar a helyi rendőrség birtokába kerültek.

Ez azonban még messze nem jelentett volna nagy gondot a futballistennek. Sokkal nagyobb problémát okozott, hogy egy helyi áruház eladónője, Cristiana Sinagra 1986-ban életet adott egy kisfiúnak, akinek az apja Maradona volt. Maradona váltig tagadta, hogy ő lenne az apa - egy 1985-ös karácsonyi partin jöttek össze a nővel -, nem is vetette magát alá az apasági vizsgálatnak. Nápolyban az emberek a focin kívül egyetlen dolgot szerettek és tiszteltek jobban: a gyerekeket és a család szentségét. Maradona ekkor vált a helyiek szemében becstelen emberré,

aki nem vállalta fel az apaságot.

Maradona tetézte a bajt azzal, hogy 1989 szeptemberében megnősült, majd ugyanebben az évben jókora késéssel érkezett meg csapatához. A 2 millió dolláros esküvőt, majd az SSC Napoli cserbenhagyását (a késést ott ennek értékelték) nagyon nehezen fogadták el. De még ekkor is megbocsátottak a zseninek. Már csak azért is, mert az 1989/90-es bajnokságot a Napoli nyerte meg. Maradona - ha volt kedve hozzá - zseniálisan focizott, de az edzéseket hanyagolta. A klubelnök, Corrado Ferlaino is megrészegült az újabb aranyéremtől. Már-már úgy tűnt, hogy Maradonát a Nápoly eladja a Marseille-nek, de aztán az olasz csapat kitáncolt az üzletből. Ez óriási hiba volt a részükről.

Az 1989/1990-es BEK-sorozatban hatalmas botrány tört ki. A Nápoly az első fordulóban még nagyon magabiztosan intézte el az Újpestet. Érdemes megnézni az első meccs összefoglalóját és azt, hogyan játszott ekkor Maradona.

A BEK második fordulójában a szovjet Szpartak Moszkva óriási meglepetésre 0-0-s döntetlent ért el az első, nápolyi meccsen.

A visszavágóra Maradonának nem volt kedve Moszkvába utazni.

Végül magánrepülővel, az egész családját magával cipelve elment a szovjet fővárosba. Csakhogy a Moszkva kibekkelte az olasz bajnok elleni 90, majd 120 percet, azaz nem esett gól.

A moszkvai BEK-meccs 1989 őszén. A kiesést sokáig nem tudták elfeledni Maradonának Forrás: Sputnik via AFP/Rodionov Vladimir

A tizenegyes-párbajban viszont a szovjetek 5-3-ra nyertek és kiejtették a Napolit. Maradonára hatalmas büntetést szabott ki a klub, amit az argentin röhögve kifizetett.

1990 februárjában a milánói Epoca című lap leleplező riportot tett közzé Maradonáról. A "Szex, drog, gólok" című cikkben Maradonát prostituáltak futtatásával és kábítószer fogyasztással vádolta meg. Ekkor már óriási bajban volt a sztár, mert többen ellene vallottak.

A helyi prostituáltak egyike azt mondta róla, hogy Maradona a pályán sokkal nagyobb király, mint az ágyban.

1991. februárjában a Bari-Napoli olasz bajnoki meccs utáni doppingvizsgálaton Maradona vizeletmintájában kokainra bukkantak. A fegyelmi tárgyalást az Isteni Diego nem várta meg, mert az első géppen Buenos Airesbe repült. Hazájában a futballszurkolók azonnal mellé álltak és csak az olaszok szokásos ármánykodásának tudták be az egész kokainügyet. Az itáliai liga képviselőit ez nem zavarta, kiszabták a 15 hónapos eltiltást, amelyet sokan úgy fogadtak, hogy Maradona pályafutásának vége.

Maradona Buenos Aires-ben érkezett 1991 áprilisában, miután az Olasz Labdarúgó Liga 15 hónapos eltiltással büntette Forrás: AFP/Daniel Luna

A FIFA azonnal az olasz liga mellé állt és közleményben jelezte: elfogadja, mi több, helyesli a büntetést. Amely lehetett volna súlyosabb is, hiszen a maximálisan kiszabható büntetési tétel 2 év lehetett volna.

1991 április 8-án a magyar sajtóban egyre-másra jelentek meg azok a híresztelések, hogy

az ekkor Bolognában futballozó Détári Lajost szerződtetni fogja az SSC Napoli.

Mindez azonban kacsának bizonyult: a délolasz együttes soha nem gondolta komolyan a magyar középpályás leigazolását. Maradona elkezdte a büntetés letöltését, miközben minden egyes nyilatkozatában a visszatérésről beszélt.

Az 1992-93-as szezonban a spanyol FC Sevilla szerződtette. Az andalúz csapat kispadján az a Carlos Bilardo ült, akivel Maradona az 1986-os mexikói világbajnokságon aranyérmert nyert. Bilardo mentőövet dobott a sztárnak, de a klubvezetés kikötötte: Maradona semmiféle kiváltságot nem élvezhet, ő is csak egy lesz az összes játékos közül. Diegónak ez nem annyira tetszett, így Nápoly után Sevillában is elkezdődtek a sorozatos botrányok.

Maradona 25 meccsen 4 gólig jutott -

ez édeskevés volt tőle. Ráadásul az edzőjével is összeveszett. A Burgos elleni meccsen nem volt kedve játszani, így a félidőben cserét kért. Bilardo azt mondta, adjanak neki fájdalomcsillapító injekciót és folytassa a játékot. Maradona belement ebbe, de pár perccel a második félidő megkezdése után újra cserét kért. Mikor látta, hogy ebből nem lesz semmi, bement az öltözőbe és szétverte a helyiséget. A gondokat tetézte, hogy a Sevilla alelnöke, José Maria del Nido azt mondta:

Egyetlen szezon után vált meg az andalúz együttes Maradonától.

Az argentin ekkor hazatért, a Club Atlético Newell's Old Boys együttesében focizott, amely Rosarióban székelt. Az 1994-es Egyesült Államokban rendezett világbajnokságra bekerült az argentin válogatottba. A nemzeti csapat 1991-ben és 1993-ban megnyerte a Copa Americát. A világbajnokságon az első meccsen Argentína 4-0-ra legyőzte a görögöket - Maradona a negyedik gólt lőtte.

Maradonát doppingoláson érték az 1994-es világbajnokságon Forrás: AFP/Mike Nelson

Majd következett a Nigéria elleni 2-1-es győzelem, amely után Maradona szervezetében ephedrint találtak.

Az újabb doppingvétség véget vetett a sztár válogatottbeli pályafutásának, a csapat meg az utolsó körben 2-0-ra kikapott Bulgáriától.

A dél-amerikai együttes 6 ponttal is csak a csoport 3. helyére ért oda, innen még továbbjutott, de a nyolcaddöntőben a románoktól elszenvedett 3-2-es vereség után kiesett.

Tévedtek tehát azok, akik 1991 áprilisában azt gondolták, hogy Maradona pályafutásának vége. Pontosabban: annyiban mégsem tévedtek, hogy a 15 hónapos eltiltás után Maradona soha többet nem nyújtott olyan teljesítményt, mint ezt megelőzően. Ebből a szempontból nézve a karrirer ott, Nápolyban valóban véget ért.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.