Vágólapra másolva!
Két, kísértetiesen hasonló félidőt játszott egymással a Real Madrid és a Barcelona 2009. május 2-án. Pep Guardiola csapata mindkét játékrészt 3-1-re nyerte meg, vagyis 6-2-es sikerrel tette biztossá első helyét a spanyol bajnokságban. Ezután a mérkőzés után többen minden idők legjobb csapataként kezdték el emlegetni a 2008-09-es szezonban látott Barcelonát.

Miután 2008 nyarán a frissen a Barcelona élére kinevezett Pep Guardiola „leselejtezte" Ronaldinhót és Decót, sokan kritizálták, hogy rossz döntésekkel kezdte pályafutását a katalánok kispadján. Az ő álláspontjukat erősítette, hogy az első két fordulóban előbb 1-0-s vereséget szenvedtek a Numanciától, majd otthon 1-1-et játszottak a Racing Santander ellen.

A Barcelonához ezer szállal kötődő szakember azonban tudta, csak idő kérdése, és a rövidpasszos játékra épülő futballjukkal meghódítják a világot.

Viszont arra még ő sem számíthatott, hogy a Santander elleni döntetlen utáni 20 bajnokijából 19-et megnyernek, benne a decemberi Clásicót (2-0, Eto'o és Messi góljaival).

Tényleg minden idők legjobb Barcelonája? Forrás: AFP/Javier Soriano

Ezzel párhuzamosan a Real Madrid botladozott az idény első felében. Ezt a botladozást a vezetőség a november közepén-december elején négy mérkőzésen elszenvedett három vereség után elégelte meg.

Bernd Schustert úgy menesztették a bajnokság féltávja előtt, hogy előtte a 2007-08-as szezonban bajnoki címig vezette a csapatot.

Fabio Capellót a 2006-07-es aranyérem után egyből menesztették – csoda, hogy Schuster hat hónappal tovább bírta egy ilyen "jelentéktelen" siker után...

Ismét bebizonyosodott, hogy Madridban egyetlen edző sincs biztonságban soha. Ebben a bizonytalanságban kapott lehetőséget Juande Ramos a fővárosiak kispadján. Egy nappal kinevezése után - a papírformának megfelelően - 2-0-ra elveszítette a Barca elleni meccset, viszont utána a következő Clásicóig egy döntetlen mellett a többi 17 mérkőzését megnyerte.

Magyarra lefordítva a La Ligában egy teljes körön át veretlen maradt a Madrid.

2009. május 2-án eljött a visszavágó ideje – gondolhatták Raúlék.

A Real Madrid úgy menesztett két edzőt másfél év alatt, hogy mindkét szakember bajnoki címig vezette csapatát Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A Barcelona már a 23. másodpercben megszerezhette volna a vezetést a Bernabéuban, azonban Xavi lövése erőtlennek bizonyult. A 14. percben az ekkor még szélső védőt játszó Sergio Ramos beívelését követően Gonzalo Higuaín révén a hazaiak kerültek előnybe. A Real továbbra is lendületben volt, és őrizte december vége óta tartó félelmetes formáját.

Azonban valami az argentin gólja után mintha megtört volna. Négy perccel később Messi ugratta ki Thierry Henry-t, aki nagyszerűen tette el a labdát Iker Casillas mellett. Újabb két perccel később már a Barcánál volt az előny: Carles Puyol kísértetiesen hasonló módon fejelt a kapuba, mint egy évvel később a világbajnokság elődöntőjében Németország ellen. Mindkét esetben Xavi beadását váltotta gólra.

Casillas az első három ziccerét még védeni tudta Messinek, azonban az első félidő hajrájára fordulva már a legendás kapus sem tudott segíteni.

Az argentin góljával kialakult a 3-1-es félidei eredmény.

A fordulás után Arjen Robben szabadrúgását követően Ramos még 3-2-re szépíteni tudott, ám utána a Real védekezése teljes csődöt jelentett. A másik oldalról nézve a Barcelona kiválóan játszott, előbb Henry, majd Messi szerezte meg második gólját.

A Barca hatodik gólja tökéletesen bemutatta, milyen napja volt a két csapatnak.

Gerard Piqué egy rá egyáltalán nem jellemző, okos mozdulattal verte át nem csak Casillast, de a 2006-os aranylabdás Fabio Cannavarót is, kialakítva a 6-2-es végeredményt.

A Real és Juande Ramos 18 mérkőzésen és 18 percen át tökéletesen futballozott, majd két perc alatt teljesen elveszítette a fonalat.

A 6-2-es vereséget követően mind a négy mérkőzését követően vesztesen hagyta el a pályát a Real.

Érdekesség, hogy ezután a Barcelona sem nyert egy meccset sem a bajnokságban, a biztos első helyük tudatában inkább az Athletic Bilbao elleni kupadöntőre, valamint a Manchester United elleni Bajnokok Ligája-döntőre koncentrált a csapat.

Jól tette: a Bilbaót 4-1-re kiütötte, majd Sir Alex Ferguson csapatának sem adott esélyt a BL-döntőben. A Barca ellen a receptet egyedül a Chelsea ismerte, akik a – sokak szerint a katalánok javára elcsalt – elődöntőben fél percre voltak attól, hogy kiüssék Guardioláékat. A 93. percben Andrés Iniesta gólja még épp időben érkezett, hogy a Barcelonának ne kelljen lemondania a triplázásról.

La Liga 2009-10, 34. forduló:
Real Madrid - FC Barcelona 2-6 (1-3)
Santiago Bernabeu-stadion, 80 ezer néző
v.: Alberto Undiano Mallenco
Real Madrid: Casillas - Ramos (Van der Vaart, 72.), Metzelder, Cannavaro, Heinze - Robben (Garcia, 79.), Gago, Diarra, Marcelo (Huntelaar, 59.)- Higuaín, Raúl.
Barcelona: Valdés - Alves, Pique, Puyol, Abidal - Xavi, Toure (Busquets, 85.), Iniesta (Krkic, 85.) - Messi, Eto'o - Henry (Keita, 61.).
gól: Higuain (14.), Ramos (56.), illetve Henry (18., 58.), Puyol (20.), Messi (36., 75.), Piqué (83.)