Vágólapra másolva!
Harminchat évvel ezelőtt 1984. május 5-én az Athletic Bilbao 1-0-ra legyőzte a Barcelonát a Király Kupa döntőjében. Azonban az eredmény helyett mindenki csak arra emlékszik, ami a lefújás után történt a gyepen.

A találkozót Endika 14. percben lőtt gólja döntötte el a baszkok javára, az ilyenkor szokásos ünneplés helyett azonban egy brutális tömegverekedés zárta le a meccset, amiben ezúttal nem a szurkolók, hanem a két csapat játékosai vettek részt, élükön a Barca sztárjával, Diego Maradonával.

Az argentin klasszis nem ápolt jó viszonyt az akkoriban csak "bilbaói hentesek" néven emlegetett baszk csapattal, ugyanis 1983 szeptemberében egy bajnoki mérkőzés hosszabbításában Andoni Goikoetxea hátulról becsúszva eltörte Maradona bokáját.

Andoni Goikoetxea szabálytalansága:

A Barca klasszisának szerencséje volt, nem szenvedett maradandó sérülést – pedig ez is benne volt a pakliban – és három hónappal később visszatérhetett a pályára.

A május 5-i kupadöntőben tehát a két csapat találkozott a madridi Santiago Bernabéu Stadionban, és mint fentebb írtuk, 1-0-ra nyert a Bilbao. Csakhogy a lefújás után a baszkok egyik cserejátékosa, Miguel Ángel Sola a középső ujját felmutatva köszöntötte Maradonát, akinek ettől teljesen elborult az agya, brutálisan fejbe térdelte a földre került Solát, akit hordágyon kellett levinni a pályáról, ahogy Miguel De Andrést is, akibe meg a barcelonai hátvéd, Migueli szállt bele.

A két csapat játékosai egyébként szinte az egész mérkőzésen szabályosan vadásztak egymásra, csak a hihetetlen szerencsének köszönhető, hogy senki nem szenvedett életre szóló sérülést. De a szurkolók is kitettek magukért, az oldalvonalat szinte lehetetlen volt megközelíteni a záporozó üvegek és egyéb veszélyes tárgyak miatt, amelyek egyike fejbe is talált egy fotóst a mérkőzés végén.

A történtek után Maradona három hónapra szóló eltiltást kapott a spanyol szövetségtől, amit azonban soha nem töltött le, miután 1984. július 5-én aláírt az olasz Napoli csapatához.