Társoldalunk:

Rooney összezuhant, amikor Van Gaalt kirúgták a Manchester Unitedtől

2020.05.17. 21:47

Wayne Rooney, a Manchester United és az angol válogatott korábbi csatára elmondta, hogy a holland Louis van Gaal hatására kezdett edzői pályába. Az angol másodosztályban szereplő Derby County 34 éves játékosedzője kilenc évig dolgozott együtt Sir Alex Fergusonnal, minden idők egyik legeredményesebb edzőjével, számára mégis Louis van Gaal az első számú szakember.

Az angol válogatott gólrekordere a Mirror megkeresésére méltatta a holland szakembert, akinek a napokban jelent meg a könyve LVG – The Manager and the Total Person címmel. Van Gaal 2016. május 21-én FA-kupát nyert a Manchester Uniteddal, 24 órával később azonban a klubvezetés elköszönt tőle.

Összezuhantam, amikor Louist kirúgták. Öröm volt vele dolgozni. Meg kellett volna tartanunk egy harmadik idényre. Sokkal erősebbek lehettünk volna együtt. Anno messze nem nekünk volt a legjobb keretünk. Arra volt jó a csapat, hogy harcban legyünk az első négy helyért, ha nem jönnek sérülések. De jöttek" – mondta Wayne Rooney, akit 2014-es kinevezése után van Gaal azért tett meg csapatkapitánynak, hogy ezzel is ösztönözze a pályán kívüli profi viselkedésre.

Rooney remekül kijött a holland edzővelForrás: DPPI via AFP/Matt West

A 2015/2016-os szezonban a Manchester United csak a tabella ötödik helyén végzett, ezzel lemaradt a BL-szereplést érő pozícióról, ami a holland szakember állásba került.

„Úgy éreztem, elkezdtünk javulni. A játékosok megértették a futballról alkotott vízióját. Abban a két évben többet tanultam, mint bármelyik másik menedzser alatt. Örökké hálás leszek neki. Nem csak mert megtett csapatkapitánynak, hanem a bizalma és a hite miatt is. Akkoriban döntöttem el, hogy menedzser szeretnék lenni. Remek dolog volt Louisszal dolgozni, senkitől sem tanultam többet a karrierem alatt, mint tőle. Nem kívánhattam volna jobb példát magam elé, mint ő" – tette hozzá Rooney, aki van Gaal érkezése előtt kilenc évig dolgozott együtt Sir Alex Fergusonnal, ez idő alatt öt bajnoki címet és egy Bajnokok Ligája-trófeát is nyert.

Van Gaal az edzői pályafutása alatt rengeteget kritikát kapott, amiért szigorúan bánt a játékosaival. Az igazán nagy játékosok azonban megértették a filozófiáját, és a mai napig hálásak neki. Korunk egyik legjobb edzője, Pep Guardiola is azt írta a könyvében, hogy játékospályafutása alatt rengeteget tanult van Gaaltól, míg a vb-győztes Andrés Iniesta a napokban nyilatkozta azt, hogy a holland edző nevelt belőle profi játékost.