Vágólapra másolva!
A szlovák labdarúgó-bajnokság felsőházi rájátszásának 3. fordulójában szerdán este a Dunaszerdahely az ősi rivális Slovan Bratislavát fogadta. A pozsonyiak bajnokként érkeztek a DAC-hoz, ráadásul az Európa-ligába jutással és biztos harmadik helyükkel már a hazaiak is teljesítették legfontosabb célkitűzéseiket az idei szezonban. Ám ahogyan a helyiek nevezik, a csallóközi El Clásiónak mindig óriási tétje van, ráadásul a járvány utáni időszakot követően újra több ezer szurkoló lehetett ott a stadionban.

Ez azonban a magyarországi helyzettel ellentétben még nem telt házat, "csupán" félházat jelentett, hiszen a kormány döntésének értelmében egyelőre

a stadionokba csak a teljes befogadóképesség 50 százalékát engedhették be a rendezők, ez a MOL Aréna esetében 6350 főt jelentett.

Mindez érezhető és feltűnő is volt a mérkőzés előtti órákban a stadion körül, nem lehetett volna arra következtetni, hogy az ország egyik legnagyobb futballrangadója következik hamarosan. Akik viszont ott voltak, lelkesen sétáltak, tapsoltak és énekeltek.

- mondta egy családfő, aki feleségével és kislányával tartott az arénába. "Bérletesek vagyunk,

közösen rajongunk a csapatért, de ez szinte mindenkire elmondható itt a városban.

A pozsonyiak elleni meccs pedig mindig pikáns, hiába tűnik úgy, hogy nincs komoly tétje az összecsapásnak, tét nélküli DAC-Slovan nem létezik."

Dunaszerdahelyen a családok közösen rajonganak a DAC-ért Fotó: Szabó Gábor - Origo

Egy másikukkal még inkább belemelegedtünk a szakmázásba, kíváncsi voltam ugyanis, hogy a helyiek hogyan vélekednek a nemrég kinevezett új edzőről, Bernd Storckról és a korábbi magyar szövetségi kapitány futballfilozófiájáról. "Egyelőre nem lehet panaszunk, sokkal támadóbb focit játszik a klub, amióta a német edző ül a kispadon.

Amíg Peter Hyballa, majd Hélder voltak az edzők, erőből akartunk meccseket nyerni, Storck viszont ésszel akar.

Remélhetőleg ez jobban passzol majd hozzánk, de az biztos, hogy az átigazolási szezonban meg kell erősítenünk a keretet, ha valóban versenyezni akarunk a Slovannal. Hogy számít-e, hogy második, vagy harmadik lesz a csapat?

Érkeznek a DAC-szurkolók a Slovan elleni rangadóra Fotó: Szabó Gábor - Origo

Márpedig a DAC sorozatban harmadik éve léphet ki az európai hadszíntérre, így hiányérzete maximum az elveszített kupaelődöntős párharc miatt lehet idén a drukkereknek, ott ugyanis nem sikerült a fináléba kerülés a Rózsaheggyel szemben. "Nagy dolog lett volna, ha döntőt játszhatunk, főleg, hogy ott is a Slovan lett volna az ellenfél, de talán majd jövőre" - mondta Miklós, aki szájmaszkokat árult a stadion mellett. "Természetesen nem ez a fő profilunk, mezeket, sálakat és egyéb szurkolói relikviákat forgalmazunk nemcsak futballmeccseken, más sporteseményeken is.

A koronavírus azonban rendkívül megnehezítette a helyzetünket, rákényszerültünk, hogy kissé átalakítsuk a profilunkat."

Miklós egyébként szurkolóként nem zárt rossz évet, hiszen a DAC mellett a Ferencváros és a Liverpool a kedvenc csapata - kérésemre össze is hasonlította a magyar bajnokot a Dunaszerdahellyel, valamint Kloppról és Storckról is szót ejtett.

Ami Storckot illeti, szerintem remek választás volt a kispadra, már most látszódnak a csapaton az elképzelései. Ha meglesz vele szemben a türelem, akkor nagy dolgokat érhet el vele a klub. Márpedig érdemes türelmesnek lenni, ezt éppen

Jürgen Klopp bizonyította a 'Poolnál, négy év alatt rakta össze a világ jelenlegi legjobb csapatát."

A helyzetre való tekintettel leginkább a szájmaszkokat vásárolták a drukkerek a mérkőzést megelőzően Fotó: Szabó Gábor - Origo

A MOL Arénában ha nem is a világ, de Szlovákia legjobb formában lévő együttesei csaptak össze. A mérkőzés előtt természetesen felcsendült a Nélküled is, Dunaszerdahely alighanem egy emberként várta, hogy végre több ezer torokból szóljon újra a klub himnusza.

Az ünnepélyes kezdőrúgást ezúttal az olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok úszó, Gyurta Dániel végezte el.

A hazaiaknál Schäfer András és a csapatkapitány Kalmár Zsolt is ott volt a kezdőben

- több magyar nem is lehetett, hiszen Németh Krisztián és Vida Máté is súlyos sérüléssel bajlódik. A Slovanban Holman Dávid a kispadon kapott helyet. A Dunaszerdahely kezdte jobban a találkozót, mezőnyfölényben játszott a meccs első szakaszában, igaz, a 2. percben Jedlicka hatalmas bravúrjára volt szüksége, hogy ne kerüljön hátrányba. Nem került, sőt a 17. percben éppen

Kalmár révén egy szöglet utáni fejessel megszerezte a vezetést is.

Sokáig azonban nem tartott az öröm, a 21. percben egy szép támadás végén Zan Medved egyenlített. A folytatásban inkább a pozsonyiak akarata érvényesült a pályán, komoly helyzet azonban már egyik kapu előtt sem adódott.

Kalmár Zsoltot ünneplik a csapattársak a Dunaszerdahely vezető gólja után Fotó: Szabó Gábor - Origo

Nem úgy a második játékrészben, amely rendkívül szórakoztatóra sikeredett, felváltva dolgoztak ki nagyobbnál nagyobb helyzeteket a csapatok. Sokkal inkább a támadókról, mint a védőkről szólt a meccs, meg persze a két kapusról, akik remek napot fogtak ki, egymás után mutattak be bravúrokat.

Egyedül a játékvezetőnek nem sikerült felnőnie a találkozó színvonalához, minden kétes szituációt a vendégek javára ítélt, akik ráadásul gyakori színészkedéssel tördelték a játékot.

A 82. percben aztán a Slovan egy komikus góllal megszerezte a vezetést, Abena beadása pattant meg egy blokkolni igyekvő védőn, a berepülő vendég támadó megzavarta Jedlickát, aki előtt elment a labda, a hosszún érkező Moha pedig az üres kapuba fejelt. A hajrában mindent megtett a DAC az egyenlítésért, a jól bevált időhúzás azonban a hosszabbításban is működött a pozsonyiaknál, sőt, a teljesen kitámadó Storck-csapat egy ellentámadás végén a kegyelemdöfést is megkapta.

A 3-1-es vereség azonban nem tükrözi hűen a játék képét, túlzás nélkül kijelenthető, akár fordított végeredmény is születhetett volna. Schäfer András is erről beszélt az Origónak a lefújást követően. "Meg kellett volna nyernünk a mérkőzést, de minimum a döntetlenre rászolgáltunk volna, igazságtalan, hogy kikaptunk.

A játékvezetéssel kapcsolatban a fiatal középpályás óvatosan fogalmazott, de megvolt a véleménye. "Talán ez a legnagyobb különbség a két csapat között:

a pozsonyiak idősebbek, tapasztaltabbak nálunk, így megvan a rutinjuk, hogy ha kell, csalják a focit.

Azt pedig megszokhattuk, hogy a játékvezetők általában nem minket támogatnak, most is jó pár érthetetlen döntéssel sújtottak minket. Ennek ellenére ez nem lehet kifogás, nyernünk kell, főleg a szurkolótáborunk előtt, amely ma is kitett magáért. Nekem ez volt az első meccsem a Slovan ellen, természetesen győzelemmel szerettem volna emlékezetessé tenni, de maga a hangulat, illetve a találkozót körülvevő légkör teljesen magával ragadott."

Schäfer András nemcsak a vereség, a kihagyott ziccere miatt is bosszús volt a lefújás után Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kalmár Zsolt már túl van néhány rangadón a pozsonyiak ellen, sőt, gólt sem most lőtt először a Slovannak, ettől függetlenül csalódottan értékelt. "Nagyszerű meccset játszottunk, sok helyzettel. Amit elterveztünk, azt meg is valósítottuk,

A rengeteg sérülés és hiányzó sem könnyítette a dolgunkat, de ezen az úton kell továbbmennünk, már most érezhető az új szakmai stáb munkája a csapat játékán." Természetesen a DAC csapatkapitánya sem mehetett el szó nélkül a játékvezetés mellett. "Nehéz mit mondani, hiszen a mostani játékunk egyik kulcseleme a labdavesztés utáni azonnali visszatámadás,

szereztünk is legalább 7-8 labdát teljesen szabályosan, erre az összeset lefújta a bíró...

Sokkal izgalmasabb és gyorsabb lett volna, ha engedi a keményebb futballt, ami azért itt, Szlovákiában általában jellemző is. Nem értem, hogy ezúttal miért nem a megszokottak szerint vezették a mérkőzést."

A középpályás végül a jövőbeli tervekről is szót ejtett. "Ha a következő szezonban a bajnokságban, a kupában és az Európa-ligában is sikereket akarunk elérni, akkor mind minőségben, mind mennyiségben bővíteni kell a keretet.

Mi másfél hete 15-16 emberrel edzünk, ehhez képest váltottam néhány szót Holman Dáviddal, ők 28 fővel vitték végig a szezont.

Szerencsére sok fiatal tehetség van az akadémián, közülük ezen a meccsen néhányan debütáltak is, és egyikük sem vallott kudarcot. Ettől függetlenül erősítenünk kell, de nyilván ezzel mindenki tisztában van, úgyhogy nagyon bizakodó vagyok a jövőt illetően."

Kalmár Zsolt (j) bizakodó a dunaszerdahelyi jövőt illetően Fotó: Szabó Gábor - Origo

Hogy a távoli jövő mit hoz, az egyelőre kérdéses, a DAC azonban sokáig nem búslakodhat az elveszített rangadó miatt, hiszen szombaton 18.00 órától a tabellán második Zsolna csapatát fogadja.

Ha nyerne Bernd Storck együttese, egy mérkőzéssel a bajnokság vége előtt 1 pontra megközelítené riválisát.

A szurkolókon aligha múlik majd.